Arama

Padişahların en sevdikleri kokular

Güzel kokunun sanat haline geldiği Osmanlı asırlarında koku kullanımının günlük hayattan devlet erkanına kadar sarsılmaz bir hakimiyeti vardı. Tarihe damgasını vuran padişahlar, Efendimizin (SAV) sünnetine uyarak güzel kokular sürünmeyi kendilerine düstur edinmişlerdi. Peki, günümüzdeki gibi parfümlerin olmadığı geçmiş dönemlerde padişahlar hangi kokuları kullanıyordu? Seçtikleri kokular kişiliklerini yansıtıyor muydu? İşte padişahların severek kullandığı kokular…

  • 1
  • 13
PEYGAMBER EFENDİMİZİN GÜZEL KOKUYA OLAN DÜŞKÜNLÜĞÜ
PEYGAMBER EFENDİMİZİN GÜZEL KOKUYA OLAN DÜŞKÜNLÜĞÜ

🔸Kur'an-ı Kerim'in birçok ayetinde, Hz. Peygamber'in hadislerinde ve örnek hayatında temizliğin önemi ve gerekliliği üzerinde ısrarla durulmuştur. Efendimizin sünnetlerinden biri de güzel koku sürmektir.

🔸Öyle ki Peygamberimiz (s.a.v.) gündelik hayatında, "sükke" denilen bir koku kutusunu sürekli yanında bulundururdu. Seyahate çıktığında koku şişesini yanına almayı hiç ihmal etmezdi.

Ayet ve hadislerle İslam'da temizlik

  • 2
  • 13
OSMANLI'DA KOKU KÜLTÜRÜ
OSMANLI’DA KOKU KÜLTÜRÜ

🔸Bütün hayat pratiklerini ve referanslarını Kur'an-ı Kerim'den ve Peygamberimizin sünnetlerinden alan Osmanlı için hijyen ve temizliğin bir parçası olan kokular da bu sebeple vazgeçilmezdi.

🔸Güzel kokunun sanat haline geldiği Osmanlı asırlarında koku kullanımının günlük hayattan devlet politikasına kadar hayatın her alanında sarsılmaz bir hâkimiyeti vardı.

Batılı seyyahların gözüyle Osmanlı'da temizlik

  • 3
  • 13
KOKULAR DEZENFEKTAN İŞLEVİYLE DE KULLANILDI
KOKULAR DEZENFEKTAN İŞLEVİYLE DE KULLANILDI

🔸Osmanlı döneminde güzel kokulara ayrı bir önem veriliyordu. İslam dininde güzel koku kullanımın sünnet olması ve Peygamber efendimizin ten kokusunun gül kokusu olduğuna inanılması gülün önemini artırmıştı.

🔸Gül suyu, kolonyalar, tütsüler, buhurdanlar Osmanlı'da kendisine yer edinen kokular arasındaydı. Bu kokular, asıl işlevlerinin yanında dezenfektan rolüyle de Osmanlı halkının gündelik hayatının bir parçasıydı.

🔸Osmanlı'da gül suyunun dezenfekte yöntemi olarak kullanımın yanında güzel kokmak ve yiyeceklerdeki kullanımı da mevcuttu.

🔸Bilhassa pandemi sürecinde yanımızdan ayırmadığımız kolonyalar, 2. Abdülhamid Han zamanında Osmanlı kültürüne geçiş yaptı. Gül suyunda olduğu gibi güzel kokmak ve dezenfektan işleviyle kullanıldı. Osmanlı'da da bilhassa salgın hastalık dönemlerinde bazı tütsü, buhur suyu ve kolonyalar kullanılıyordu.

Osmanlı belgeleri ışığında Filistin'e Yahudi göçü

  • 5
  • 13
KIZLARIN ÇEYİZ SANDIKLARINA GİREN ÖZEL KOKULAR
KIZLARIN ÇEYİZ SANDIKLARINA GİREN ÖZEL KOKULAR

🔸Almanya'dan imparatorluk topraklarına giren kolonya, Osmanlı'da kendisine bir kültür dairesi de oluşturdu. Nitekim saray başta olmak üzere halk arasında da yaygınlaşan bu kültür, kızların çeyiz sandıklarına kadar girerek "gelin suyu" ismiyle adlandırılmaya kadar vardı.

Avrupa'yı ziyaret eden ilk padişah: Sultan Abdülaziz

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN