Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Osmanlı'nın son yıllarında şerbete alternatif olarak üretilen içecek: Gazoz

Osmanlı'nın son yıllarında şerbete alternatif olarak üretilen içecek: Gazoz

Sıcak havaların en büyük dostu gazozun Osmanlı'nın son yıllarında Karaköy'de bir imalathanede üretildiğini biliyor muydunuz? Peki ya ilk zamanlar sokak esnafı tarafından bardaklara boşaltılarak satıldığını? İşte üretimi Osmanlı'da başlayıp günümüze ulaşmış bir tat olan gazoza dair ilgi çekici ayrıntılar...

  • 2
  • 11
KARAKÖY'DE ALEKSANDR MISIRLIOĞLU TARAFINDAN İLK GAZOZ İMALATHANESİ KURULDU
KARAKÖY’DE ALEKSANDR MISIRLIOĞLU TARAFINDAN İLK GAZOZ İMALATHANESİ KURULDU

Fakat gazozun asıl üretimi Niğdeli bir Rum olan Aleksandr Mısırlıoğlu ile başladı. Mısırlıoğlu, 1890'da Fransa'ya giderek gazoz yapımında kullanılan makinelerle birlikte gazoz üretim hakkını satın aldı. Sonra Aleksandr Mısırlıoğlu, Pandelli Mısırlıoğlu, Ligor Bazlamacıoğlu, Leon Şor adlı ortaklar Karaköy'de ilk gazoz imalathanesini kurdu. Böylece piyasaya çıkan ilk gazoz, Mısırlıoğlu adını taşır. 19.yüzyıl sonlarında, Sultan II.Abdülhamid döneminde bazı gayrimüslimlerin İstanbul'da gazozhane açtıkları bilinmekteydi. Mısırlıoğlu gazozunu zamanla Hasanbey, Hürriyet (1908), Neptün (1917'de Beyaz Ruslar tarafından) ve 1923 yılında da Cumhuriyet gazozları izledi.

Evde Osmanlı şerbetleri nasıl yapılır?

  • 3
  • 11
OSMANLI ŞERBETLERİNE BİR ALTERNATİF
OSMANLI ŞERBETLERİNE BİR ALTERNATİF

Osmanlı döneminde evlerde yapılan serinletici şuruplar, şerbetler içilirdi. Şekerle kaynatılan sıvıya şurup, kaynatılmadan hazırlanana da şerbet denilirdi. İçine kar konularak soğutulan bal şerbeti, pekmez şerbeti, badem şerbeti, gül, karanfil, zambak gibi hoş kokulu bitkilerin yanı sıra yine aromalı kayısı, vişne, limon, portakal, turunç, çilek, demirhindi, nar, koruk, meyan şurup ve şerbetleri, kadim zaman insanlarının ferahlık ve şifa niyetine içtikleri şeylerdi. Tükenmez denen (Arapçası meşrubat) fermantasyona uğratılmış meyve suyu da yapılırdı. Bu içecekler evlerde yapılması yanında, çarşılarda, kalabalık yerlerde şekerci dükkanlarında da yapılıp satılırdı. İlk dükkanını Bahçekapı'da açmış olan Şekerci Hacıbekir, meşrubat satma geleneğini on dokuzuncu yüzyıldan beri sürdürmektedir.

On dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında yaşamış olan devlet adamı ve yazar Abdülaziz Bey Osmanlı Adet, Merasim ve Tabirleri isimli kitabında şurupların nelerden yapıldığına ilişkin uzun bir liste verir: Demirhindi, şeftali çiçeği, oğulotu, keçiboynuzu, şahtere, frenküzümü, Girit bademi, gül, sirkencebin (bal ve sirke ile yapılırmış), pelin, kına kına, hindiba, gelincik, turunç, nar, hatmi ve ıhlamur. Bunların başlarına da "yumuşatıcı, kuvvetlendirici, kan tazeleyici" gibi sıfatlar da ekler.

  • 5
  • 11
"BUZZZ!...VAR MI DİŞLERİNE GÜVENEN"
BUZZZ!...VAR MI DİŞLERİNE GÜVENEN

Yine aynı dönemlerden bir başka tanıklık ise Halit Ziya Uşaklıgil'den gelir. İzmir Hikâyeleri isimli eserinde Uşaklıgil çocukluğunu geçirdiği İzmir'in yeme içme adetlerinden söz ederken, sübye şerbetine özel bir parantez açar: "[Bu] şerbet de İzmir'in hususiyetlerindendi. Hele kavun çekirdeklerinin ezilerek un hâline getirilmiş olmasından süzülerek yapılan sübiyeye bayılırdı. Bu şerbetin bir de üstadı vardı ki, onun için çocuk iken ihtida edilmiş [dönmüş] bir Yahudi derlerdi. Gayet yakışıklı, uzun boylu, gür sesli olan bu adamın çarşılarda 'Buzzz!… Var mı dişlerine güvenen…' diye etrafı çın çın öttüren sesi işitilince her dükkândan: 'Abdullah! Buraya gel!..' daveti duyulurdu. O hiçbir daveti kaçırmaz, bir koluyla kucakladığı parıl parıl parlayan, tepesinden bir ay yıldız, üzerine küçük dönfırıldaklar dizilmiş zincirciklerle güzel güğümünü bir küçük hamle ile biraz öne çevirir, musluğundan süt gibi sübiyesiyle bir koca bardağı doldurup peşin zevkile yutkunan müşteriye sunardı."

  • 6
  • 11
OSMANLI DÖNEMİNDE GAZOZLAR NASIL YAPILIRDI?
OSMANLI DÖNEMİNDE GAZOZLAR NASIL YAPILIRDI?

Gazoza bir tür şerbet de demek mümkündür. Ana maddesi su olan, gazlı şerbet. Suya önce karbondioksit katılır. Dinlendirilir. Sonra bu suya şeker, meyve suyu, aroma, esans eklenir. Gazlı su depolarda saklanır. Özel makinelerle şişelere doldurulup kapaklanır. Ve tabii soğuk içilir. Buzdolabının, soğuk hava depolarının olmadığı o dönemlerde, gazozu soğutmanın tek yolu, dağlarda saklanmış kar ile kocaman kalıplar halinde üretilen buzdu.

Metin And yabancı konukların ağzından 16. yüzyıl İstanbul'unu anlattığı 16. yüzyılda İstanbul isimli eserinde "sıcak havalarda üst sınıftan Türkler içeceklerini buzlu severlerdi," diyerek Türklerin içeceklerini soğuk içtiklerinin altını çizer. İçecekleri soğutmak için kullanılan buzlar, içleri kışın doldurulmuş kar kuyularından sağlanırdı. Yazın dondurmalar, şerbetler ve sular için kar buralardan temin edilirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN