Arama

Osmanlı'nın ilk telsiz telgraf istasyonu

Osmanlı'nın ilk telsiz telgraf istasyonunun, Sultan 2. Abdülhamid tarafından Anadolu'da Patara'da, Libya'da ise Derne'de kurulduğunu biliyor muydunuz? Antalya'da Patara Örenyeri'nde ortaya çıkarılan Osmanlı'nın Afrika'daki topraklarıyla iletişim için kurduğu istasyon, restorasyon çalışmalarının ardından müze haline dönüştürülerek ziyarete açılacak.

Geçtiğimiz yıllarda 2018 Troya, 2019 ise Göbeklitepe Yılı olarak ilan edilmişti. 2020 yılının teması olarak ise Antalya'nın Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti seçildi. Bugüne kadar onlarca eşsiz tarihi eserin ortaya çıkarıldığı Patara, UNESCO Dünya Kalıcı Miras Listesi'nde bulunan Xanthos Vadisi'nde denize açılabilecek tek yer özelliğini taşıyor.

  • 4
  • 12
Osmanlı'nın ilk telsiz telgraf istasyonu müzeye dönüştürülecek
Osmanlı’nın ilk telsiz telgraf istasyonu müzeye dönüştürülecek

Patara'da bulunan Osmanlı'nın 1906 yılında Afrika'daki topraklarıyla iletişim için kurduğu istasyon, restorasyon çalışmalarının ardından müze haline dönüştürülerek ziyarete açılacak.

Patara'da antik tiyatro, hamam gibi yapıların dışında Türkiye'nin yakın tarihine iz düşürmüş, unutulmaması gereken bir tarihi büyüklüğü olan ve birkaç üniteden oluşan yapı, Osmanlı Devleti'nin ilk telsiz telgraf istasyonudur. Burada makine teçhizatının, telsiz telgraf araçlarının konulduğu bir yapı bulunur. Aslında lojmanları, depoları ve dört telsiz direğiyle büyük bir külliye niteliğindedir.

  • 6
  • 12
Osmanlı'nın ilk telsiz telgraf istasyon
Osmanlı’nın ilk telsiz telgraf istasyon

Osmanlı Devleti'nin Kuzey Afrika'da son toprakları bugün Libya sınırları içerisinde yer alan Trablusgarp ve Derne'dir. Sultan 2. Abdülhamid Han o dönemde İtalya gibi bazı devletlerin başka toprakları ele geçirme niyetlerinin olduğunu belirleyerek bu coğrafya ile Anadolu'nun haberleşmesinin çok büyük önem taşıdığını fark eder. 12 bin Osmanlı lirası harcanarak, Almanya'daki özel bir şirket aracılığıyla buradaki istasyon kurulur ve dönemin en son teknolojisiyle donatılır.

Patara'daki istasyonun karşı taraftaki karşılığı ise Libya'nın Derne kentinde yer alır. Aradaki mesafe 850 kilometredir. Bu kadar uzun bir mesafeyi o dönemde geçebilen başka bir telsiz telgraf bulunmaz. Çağ açıcı bir gelişim olarak nitelendiren bu istasyonda günlük 4 bin kelimenin aktarılması hedeflenir. Sultan Abdülhamid Han o dönemde bu teknolojiyi öğrenmek için Türk mühendisler Galip ve Hasan beyleri de Almanya'ya gönderir. Ardından biri Patara'da diğeri de Derne'de görev yapar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN