Arama

Mimar Sinan'ın baş mimar oluşu ve Hassa Mimarlar Ocağı

Osmanlı İmparatorluğu'nda kültür ve medeniyeti yansıtmada mimari eserler çok büyük bir önem teşkil ediyordu. Bir kimlik göstergesi olarak görülen mimari devletin gücünü, ihtişamını, düzenini anlatmada bir araçtı. Mimariye gösterilen bu önem haliyle mimarlık eğitimine de yansımıştı. Peki, Osmanlı'yı imar eden mimarları yetiştiren Hassa Mimarlar Ocağı'nın vazifeleri nelerdi ve Mimar Sinan nasıl ocağın baş mimarı oldu?

🔸 Mimarî konutlar, kervansaraylar, köprüler ve saraylar gibi tecessüm etmiş kaynakların yanı sıra geçmiş zamanlara ait pek çok belgenin olması Osmanlı mimarisini daha anlaşılır kıldı.

🔸 Osmanlı mimarisi, İslam mimarisinden gelen birikimi kabullendi, ihtiyacına göre yeni yapı türleri ve yeni anlamlar geliştirdi, kısmen farklılaşarak bu sahayı derinleştirdi.

İslam mimarisinin dünyadaki hâkimiyeti

🔸 Osmanlı yeni fethettiği diyarlarda yerli halkı memnun kılacak, hem kendi medeniyetini ve izlerini simgeleyen hem de yerli mimariden noktalar yakalayan eserler bırakmak istiyordu.

🔸 Bu arzunun hakkıyla yerine getirilmesi için yüzyıllar boyunca mimarlık eğitimine önem verildi ve Hassa Mimarlar Ocağı kuruldu.

Fatih Sultan Mehmet İstanbul'un fethinden sonra şehri nasıl imar etti?

🔸 Kuruluştan itibaren başta Bursa ve Edirne'de olmak üzere yürütülen imar faaliyetleri Hassa Mimarlar Ocağı'nın kurulumuna sebebiyet verdi.

Fatih Sultan Mehmet dönemindeki imar faaliyetlerine bakıldığında, çalışmaların disiplinli ve düzenli ilerlediği görülür. Bu yüzden ocağın fethin ardından Fatih zamanında kurulduğu tahmin edilir.

Bursa'nın gezilecek tarihi yerleri

🔸 Ocağın başlıca görevi, padişah ve diğer saray eşrafının yaptıracakları binaların hazineden karşılayarak her türlü tamir ve inşa işlerini, resimleri ile yani plan ve projelerini hazırlamadır.

🔸 Ocağın bu uygulamasının Mimar Sinan zamanında olduğu gibi öncesinde de var olduğunu çeşitli belgeler gösterir.

15 maddede Mimar Sinan

🔸 Sarayın en önemli okullarından olan Hassa Mimarlar Ocağı, saray sanatçılarından veya saray dışından seçilen yetenekli gençler, ocakta teorik ve pratik dersler görür ve usta-çırak ilişkisiyle yetişirlerdi.

🔸 Ocakta tüm teknik işlerden sorumlu olan kişi mimarbaşı (ser mi'mârân-ı hassa) olarak adlandırılırdı.

Tarihin ışığında yaşayan insan hazineleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN