Arama

Kanuni Sultan Süleyman’ın ölümü askerlerden neden gizlendi?

Kanuni Sultan Süleyman 7 Eylül 1566'da, yürüyecek hali yokken çıktığı 13'üncü seferi olan Sigetvar kuşatması sırasında şehit düştü. 72 yaşında at üzerinde dahi savaşacak gücü olmamasına rağmen 6 milyon 557 bin kilometrekare toprağı, yaptığı fetihlerle 14 milyon 893 bin kilometrekareye ulaştırdı. Ancak Kanuni'nin ölümü 42 gün sır gibi saklandı! Peki, Kanuni neden bu sefere çıkmak istemişti? Ölümü neden gizlendi? Sultan Süleyman'ın ölümü hakkında merak edilenleri derledik.

  • 3
  • 15
KANUNİ’NİN İLK İCRAATI NE OLDU?
KANUNİ’NİN İLK İCRAATI NE OLDU?

Birinci Süleyman 30 Eylül 1520'de tahta geçtiğinde ilk olarak babasının sert icraatından dolayı mağdur olanların durumlarını düzeltti. Birinci Selim'in Tebriz ve Kahire'den zorla getirttiği sanatkârlardan isteyenlerin memleketlerine dönmesine izin verdi, İran'la Osmanlı ilkesi arasındaki ipek ticareti yasağını kaldırdı; bu ticareti yaptıkları için mallarına el konulan tüccarların zararlarını devlet hazinesinden karşıladı.

  • 4
  • 15
"KANUNİ" LAKABI NE ZAMAN VERİLDİ?
KANUNİ LAKABI NE ZAMAN VERİLDİ?

Birinci Süleyman'la birlikte kullanılan "Kanuni" sıfatı onun kendisi için takındığı veya devrinin yazarları tarafından ona verilmiş bir unvan değildir. Birinci Süleyman kendi döneminin Avrupalı yazarları tarafından ''Muhteşem'', ''Büyük Türk'' gibi lakaplarla anılıyordu.

  • 5
  • 15
SON SEFERİNE ÇIKMADAN ÖNCE NELER YAPTI?
SON SEFERİNE ÇIKMADAN ÖNCE NELER YAPTI?

Kanuni, sefere çıkmadan önce Eyüp Sultan'ı ve atalarının türbelerini ziyaret gitti. Gittiği türbelerde fakirlere büyük miktarlarda sadaka dağıttı. 5 Nisan 1566 Cuma günü yola çıkacaktı ancak padişahın rahatsızlığı bunu engelledi. Ramazan Bayramı İstanbul'da geçirildikten sonra 29 Nisan günü büyük bir merasimle padişah ve devlet ileri gelenleri İstanbul'dan yola çıktılar. Kanuni'nin son seferine çıkışı çok haşmetliydi.

Padişahın yakın maiyetini teşkil ede peykler, solaklar ve müteferrikalar bu merasim esnasında göz alıcı kıyafetler giydi. İstanbullular da bu töreni seyre çıkmışlardı. Rengarenk kıyafetler içerisinde bayraklar ve silahları ile çeşitli askeri kıtaların geçiş töreni seyreden herkesi kendine hayran bırakmıştı.

Padişah beyaz elbiseleriyle at üzerinde muhteşem maiyeti eşliğinde İstanbul'dan ayrılmıştı. Devrin tarihçileri padişahın beyaz sakallı ve beyaz elbiseli halinin nurdan bir minareye benzediğini söylerlerdi. Kanuni'nin yanında başta veziriazam olmak üzere bütün vezirler, yeniçeri ağası, defterdarlar ve önde gelen bürokratlar da vardı.

  • 6
  • 15
KANUNİ SEFERDE RAHATSIZLANINCA NE YAPTI?
KANUNİ SEFERDE RAHATSIZLANINCA NE YAPTI?

Törenle şehirden ayrılan Osmanlı birlikler İstanbul'un dışında kurulmuş olan otağ-ı hümâyunun bulunduğu yerde ilk konaklamayı yaptılar. Padişah, sefere çıkmıştı ama at üzerinde gidecek gücü yoktu. Tekrar yola çıkıldığında rahatsızlığı artınca Sokullu Mehmed Paşa'nın yardımı ile arabaya geçti ve padişahın rahat bir şekilde seyahat edebilmesi için arabanın geçeceği yolları düzeltiliyordu.

Sigetvar'a kadar araba ile giden Kanuni Sultan Süleyman, şehir merkezine geldiğinde padişahlığın şanını ayağa düşürmemek için bütün rahatsızlığına rağmen ata binmişti.

  • 7
  • 15
PADİŞAHIN ÖLÜMÜ NASIL GİZLENDİ?
PADİŞAHIN ÖLÜMÜ NASIL GİZLENDİ?

Sigetvar tamamen düşmek üzere iken 6-7 Eylül gecesi ''Büyük Türk'', ''Muhteşem Süleyman'' ölmüştü. Sigetvar kuşatmasında ise sona gelinmişti. Böyle bir durumda padişahın ölümün asker arasında duyulması bir aylık çabayı boşa çıkarabilirdi.

Veziriazam Sokullu Mehmed Paşa padişahın ölümünden haberdar olanlara bunun bir sır olarak saklanmasını ve gerekenlerin yapıldıktan sonra padişahın yattığı yerin altına gömülmesini emretti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN