Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • İstanbul'un su sıkıntısına Sultan Abdülhamid nasıl müdahale etti?

İstanbul'un su sıkıntısına Sultan Abdülhamid nasıl müdahale etti?

Taşı toprağı altın İstanbul tarih boyunca birçok devlete başkentlik etti. Bu sebeple en büyük derdi de kalabalık nüfus ve su sıkıntısı olmuştu. Milattan önce yerleşimin başladığı İstanbul'da su sıkıntısı adına büyük reformlar yapılsa da yeterli olmadı. Sultan İkinci Abdülhamid'in kurmuş olduğu köklü su tesisi, günümüze kadar geldi. İşte, şimdilerde bile suyun rahmetine rahmet katan Hamidiye Su Tesisi'ne dair tarihi bilgiler…

MÖ 658 yılında Sarayburnu ve çevresinde kurulan İstanbul, jeopolitik açıdan çok önemli yerleşim merkezlerindendi. Kuruluş döneminde şehrin su ihtiyacı yeraltı kaynaklarından sağlanıyordu. İlk önemli su tesisleri Roma imparatorları tarafından yapıldı. İstanbul'un fethedilmesiyle yeni bir çağ açan Osmanlı, o günün şartlarında şaheser bir su medeniyeti oluşturdular. Fetihten sonra şehir nüfusunun artmasıyla mevcut su tesisleri yetersiz hale geldi.

Zamanla nüfusun artmasıyla birlikte yine su sıkıntısının artmasıyla Padişah Kanuni Sultan Süleyman bu sorunun halledilmesi için Mimar Sinan'ı görevlendirdi. Böylece 1555 senesinde Kırkçeşme Su Tesisleri'nin inşasına başlandı. 1563'te tamamlanan tesis, şehrin en kurak zamanlarında bile günde 4 bin 200 metreküp su ile 158 tesisi beslemekteydi.

Hamdiye Su Tesisleri, İstanbul'un su sorununu ortadan kaldırmak için kurulmuş köklü bir tesisti. Sultan İkinci Abdülhamid, 1898 yılında İstanbul'un su sorununu hafifletecek kaynaklar aramak için bir komisyon kurdu. Komisyonun başkanlığında Adliye Nazırı Abdurrahman Nureddin Paşa bulunurken üyeler ise Emin Bey, Berthier Paşa ve Bongofski Paşa idi.

"Kıl nazar tarihime ister vüzu'al ister iç
Zemzem icra eyledi Şehinşâh-i Dara-himem
İş bu tarihim ider bir reşha-i lütfu beyân
Gündine bu çeşmeyi yapdı Şeh-i derya kerem"

Heyet, kuruluşun ardından Hamidiye Suları Projesi kapsamında çalışmalarına başlandı. Padişahın fermanıyla Kağıthane Deresi'nden tüm Cendere Vadisi boyunca su aramak için faaliyetler hızlanmıştı. Çok kısa bir süre sonra heyetin çalışmalarından sevindirici haber geldi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN