Arama

İngiliz seyyah Lady Elizabeth Craven ve İstanbul seyahati

Lady Mary Montagu'yla birlikte İstanbul'u gören ve anlatan kadın seyyahlardan olan Lady Elizabeth Craven, bir tahterevalliyle şehri gezdi. Mektuplarında, dünyanın başkenti olması gereken İstanbul'un mutlaka görülmesi gerektiğini yazdı. Peki, İstanbul seyahati sırasında Lady Craven'i sarsan olay neydi?

İlk eşinden ayrıldığında çıktığı seyahatinde Lion, Marsilya, Cenevre, Piza, Floransa, Polonya, Venedik, Viyana, Petersburg, Moskova üzerinden Kırım'a gitti.

Buradan da 1786 yılında deniz yoluyla İstanbul'a geçti. Gezdiği yerlerden eşi Karl Alexander'a seyahat mektupları gönderdi.

İlginç bir hayat hikâyesi olan Lady Craven, aynı zamanda Lady Mary Montagu'yla birlikte İstanbul'u ilk gören ve anlatan kadın seyyahlardandı.

I. Abdülhamid zamanı İstanbul'unun Kaptanıderyası Cezayirli Hasan Paşa ve haremini görmeye gitti.

İstanbul'da yaklaşık 75 camiyi gezmek için aldığı bir izin sayesinde, tahtırevanla Ayasofya'yı ve belirtmediği bazı diğer camileri gezer. Craven 1789'da yazdığı mektuplardan oluşan seyahat yazısında dünyanın başkenti olması gereken o şehrin (İstanbul'un) görülmesi gerektiğini yazar.

İstanbul'dan 25 Haziran'da deniz yoluyla ayrılıp, Varna ve Bükreş üzerinden Viyana'ya döner.

Bu seyahatin notları, 1789 yılında Londra'da A Journey though the Crimea to Constantinople ismiyle yayımlandı.

Seyahatnamesini oluşturan mektupları Türkiye ismiyle 1939 yılında Reşat Ekrem Koçu tarafından Türkçeye aktarıldı.

"Beyoğlu ve İstanbul sokakları gayet dardır. Araba ile geçilmez. Her katta pencereler yolun üzerine doğru çıkar. O suretle ki evin katları yükseldikçe evlerin üst katlarında oturanlar, yolun iki kenarındaki iki evden uzanıp el ele tutuşabilirler.

Türk dört adımlık bir yere dahi atla gider. Kayıktan çıkan bir adamın dört esir tarafından yed ile bir ata birkaç saniyelik bir yol için bindiğini kendim gördüm."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN