Arama

İmparatorluğu dize getiren Gandhi neden önemliydi?

O Hindistan'ın gördüğü en dürüst insan, dünya barışçıl siyasetinin ise en ünlü adamıydı. Mahatma olarak bilinen Gandi, 1930'larda eline sopa almadan sessizce konuşarak, İngiliz sömürgecilerine karşı direnen, şiddet içermeyen protestoları ile Hindistan halkına önderlik eden biriydi. Şiddet kullanmama doktrinini ifade eden "Satyagraha" eylemleriyle tarihe geçti. Peki, Gandi neden bu kadar önemliydi? 20. yüzyılın en önemli figürlerinden biri olan Gandi'nin hayatını doğum yıl dönümünde sizler için derledik.

  • 3
  • 14
TACİRLERİN KASTINDA DÜNYAYA GELDİ
TACİRLERİN KASTINDA DÜNYAYA GELDİ

Hindistan'da binlerce yıllık gelenek olan ve toplumu sosyal tabakalara bölen Hindu kast sistemi içerisinde "Vaişya-Tacirler" sınıfına mensup bir ailenin çocuğu olan Gandi, 2 Ekim 1869'da Gucerat eyaletinin Porbandar şehrinde doğdu.

Ailesi tarafından Hindu tahsil ve terbiyesine göre yetiştirilen Gandi, Jainizm öğretisini benimsedi.

Gandi, şiddete başvurmama, vejeteryan beslenme, oruç tutma ve meditasyon gibi ilkelere sahip bu öğretiye hayatının geri kalanında sadık olmaya gayret gösterdi.

  • 4
  • 14
HİNTLİ İŞÇİLERİN HAKLARINI KORUDU
HİNTLİ İŞÇİLERİN HAKLARINI KORUDU

Gandi, 18 yaşına geldiğinde hukuk okumak üzere İngiltere'nin başkenti Londra'ya gitti. Eğitimini tamamlayıp Hindistan'a döndükten bir süre sonra 1893'te "Dada Abdullah & Co" adlı Hint şirketin avukatı olarak gittiği Güney Afrika'da Hint işçilerin haklarını korumak için mücadele verdi ve bu kapsamda 1894'te Natal Hint Kongresi'ni kurdu.

  • 5
  • 14
SATYAGRAHA EYLEMLERİ EN ETKİLİ YÖNTEM OLDU
SATYAGRAHA EYLEMLERİ EN ETKİLİ YÖNTEM OLDU

Gandi'nin şiddet içermeyen eylemi "Satyagraha" gerek Güney Afrika'da gerekse Hindistan'ın bağımsızlık sürecinde en etkili mücadele yöntemlerinden biri oldu.

Sanskritçe'de "Satya (Hakikat, gerçek)" ile "Agraha (Güçlü bağlanma, tutuş)" anlamında iki kelimenin birleşmesiyle meydana gelen "Satyagraha" haksız yasalara veya emirlere karşı sivil itaatsizlik veya pasif direniş uygulayarak güç kullanmadan sosyal adalet arayışını simgeledi.

  • 6
  • 14
SOSYAL ADALETİN SİMGESİ HALİNE GELDİ
SOSYAL ADALETİN SİMGESİ HALİNE GELDİ

Güney Afrika'daki Transvaal hükümetinin Ağustos 1906'da çıkardığı bir yasaya karşı sivil itaatsizlik ve boykot çağrısında bulunan Gandi, ocak 1908'de ilk kez hapse girdi.

Güney Afrika'da geçirdiği 22 yıl boyunca gerek ten rengi gerekse farklı sebeplerden ötürü kendisi gibi ayrımcılığa ve aşağılanmaya maruz kalan diğer Hintlerin haklarını savunan Gandi'nin burada yaşadığı tecrübe hayatının geri kalanına yön vermesinde etkili oldu.

  • 7
  • 14
SÖMÜRGE YÖNETİMİNE TEPKİ GÖSTERDİ
SÖMÜRGE YÖNETİMİNE TEPKİ GÖSTERDİ

Hindistan'a 1915'te geri döndüğünde Güney Afrika'daki Hint azınlığın lideri olarak bilinen Gandi, ülkenin bağımsızlık mücadelesinde önemli bir rol oynayan ve 1885'de kurulan Hindistan Ulusal Kongresi'nin ılımlı kanadını temsil eden Gopal Krishna Gokhale tarafından harekete davet edildi.

Britanya sömürge hükümetine karşı halkı yüksek toprak vergileri ve ayrımcılığa karşı örgütlemeye başlayan Gandi, Sömürge yönetiminin haksız yasa ve uygulamalarına karşı şiddet içermeyen çağrılarına ülkesinde devam etti.

Hindistan'daki İngiliz sömürge ordusunun, 13 Nisan 1919'da gruplar halinde toplanmanın yasaklı olduğu bir dönemde ülkenin kuzeyinde Amritsar kentindeki Jallianwala Bagh bahçesinde bir araya gelen silahsız Sihlere ateş açması sonucu 350'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Bu hadisenin ardından Gandi, kitlesel boykot çağrısında bulundu. Öğrencilerden devlet okullarına gitmeyi, askerlerden görevlerini bırakmayı isteyen Gandi, halktan vergi vermemelerini ve İngiliz malları satın almamalarını istedi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN