Arama

II. Abdülhamid'in inziva mekanı: Ertuğrul Tekke Camii

Osmanlı'nın oldukça zor döneminde tahta geçen Sultan Abdülhamid, otuz üç yıllık hükümdarlığı boyunca tüm zorluklara göğüs gerer ve milletinin başında dimdik ayakta durur. İçeride ve dışarıda gerçekleştirdiği siyasetlerle devleti ayakta tutmasının yanı sıra yaptırdığı şaheserlerle de farkını gösterir. Bu eserlerden biri Ertuğrul Tekke Camii'dir.

🔶 Güneydeki hünkâr kapısının üzerinde bulunan 1887 tarihli inşa kitabesinde yer alan manzum, camiyi II. Abdülhamid'in yaptırdığını doğrular ve padişahın halifeliğine vurgu yapar:

"Emiru'l- müminin Abdülhamit Han Hüda-agâh
Tarîk-i Hak-resân-ı Şazeliye yaptı bu dergâh
Muhakkak rûh-ı pâk-i Şâzeli kurb-ı ilâhiyede
Bekâcû-yı kemâl-i şevket u icab eder her-gâh
Güher-i târihini nazm eyledi sadık kulu Muhtar
Bu dergâhtır tecelligâh-ı feyz-i sırr-ı illallah"

Sultan II. Abdülhamid'in saklı mirası

🔷 Mimari yapısında Batı üslubu hakimdir. II. Abdülhamid, binanın inşasına nezaret etmesi için, o zamanlar Mabeyn-i Hümayun müşiri olan Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa'yı görevlendirmiştir.

🔷 Genel olarak külliye vazifesi gören binaların duvarları kâgir, çatıları ahşaptır. Caminin minaresi taştandır.

Mabeyn-i Hümayun müşiri nedir?
Osmanlı'da padişahın özel kalemine verilen addır.

🔷 Caminin içerisi tamamen ahşaptır. Vaaz kürsüsünü II. Abdülhamid'in yaptığı söylenir. Mihrabında yer alan resmin ve simgelerin ise birçok anlamı vardır. Tepedeki hilal ve yıldız Osmanlı bayrağını ifade eder.

🔷 Yıldıza doğru gelen oklar, İslam dünyasının Osmanlı'da birleştiği simgeler. Okların dışarıya yönelen kısmı ise her şeyin Osmanlı'dan yayıldığını ifade eder.

🔷 İyi bir marangoz olan padişah, inşa ettirdiği eserleri kendi eliyle yaptığı parçalarla donatır. Ertuğrul Tekke Camii de II. Abdülhamid'in el emeği ürünlerine ev sahipliği yapar. Vaaz kürsüsünün yanı sıra kadınlar mahfilinin kafeslerini de bizzat yapar.

🔷 Mezkur cami, sultan için çok özeldir. Burada gerçekleşen zikirlere katılır. Aynı zamanda camide sultana özel bir oda bulunur.

33 yıllık saltanat: 33 fotoğrafla Abdülhamid

🔷 Caminin üst katında yer alan II. Abdülhamid'e ait odaya sultanın haricinde kimse girmez. Burada tefekkür ve ibadet ile vakit geçirir.

🔷 Sultanın bu külliyede devlet işlerini yürüttüğü de görülür. Hafiye teşkilatından gelen bilgileri zaman zaman burada alırken, vezirleri ve misafirleriyle de görüşür. Yine padişah, zaman zaman cuma selamlığına buradan çıkar.

🔎 Hafiye teşkilatı nedir?
II. Abdülhamid'in kurduğu istihbarat teşkilatıdır. Sultan bu teşkilat ile yurdun dört bir yanından bilgiler ediniyordu.

🔍 Cuma selamlığı
Osmanlı Devleti'nde padişahların cuma namazlarına gidiş gelişlerinde halkı selamlamasıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN