Arama

Ecdad yadigarı asırlık camilere 10 örnek

Türkiye'de Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde inşa edilen, savaş, deprem ve yangın gibi birçok olayı atlatarak yüzyıllardır ayakta kalmayı başaran ecdad yadigarı camiler, asırlara meydan okuyor. Medeniyetimizin izleri olan bu yapılar, bulundukları kentlerde ihtişamlarıyla tarihi mirasın güzelliklerini yansıtmaya devam ediyor. Sizler için, ecdad yadigarı asırlık camilerimizin 10 eşsiz örneğini listeledik.

  • 3
  • 10
KÖPRÜLÜ MEHMET PAŞA CAMİSİ, KARABÜK
KÖPRÜLÜ MEHMET PAŞA CAMİSİ, KARABÜK

Kim tarafından, ne zaman yapıldı?

IV. Mehmet zamanında Osmanlı Devletinde sadrazamlık yapan Köprülü Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Caminin açılış tarihi bulunamamasına rağmen paşanın camiye gönderdiği el yazması Kur'an-ı Kerim'den, 1661'de yapıldığı tahmin ediliyor.

Özelliği nedir?

Büyük bir kemerli kapıdan girilen caminin, avlusunda güneş saati bulunuyor. 06.40 ile 17.20 arasındaki zamanı, özel hazırlanmış mermer üzerindeki metal plakanın gölgesi yardımıyla gösteren yatay güneş saati, gölge ile mermer üzerindeki çizgilerin buluşma anını, zaman olarak yanılgısız göstermeyi sürdürüyor. Cami külliyesinde "vaktin belirlendiği mekan" anlamına gelen muvakkithane bulunuyor. Burada, muvakkitlerin çeşitli aletlerle namaz vaktini belirlediği, gözlem yaparak zamanı tespit ettikleri yer bulunuyor.

Günümüzdeki durumu nedir?

Tarihi cami, 1970,1995 ve 2019'da restore edildi. Bugüne kadar birçok kez onarım gören cami, günümüzde iyi durumdadır.

Nasıl gidilir?

Köprülü Mehmet Paşa Camii, Karabük'ün Safranbolu ilçesine bağlı Çeşme Mahallesi, Celal Bayar Caddesi üzerinde bulunur. Karabük merkezden Asfalt; Safranbolu merkezden Eski Çarşı servisleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz.

Çeşme, Celal Bayar Cd. No:19, 78600 Safranbolu/Karabük

  • 4
  • 10
HABİB-İ NECCAR CAMİİ, HATAY
HABİB-İ NECCAR CAMİİ, HATAY

Kim tarafından, ne zaman yapıldı?

Antakya'nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilmiştir. Bugünkü Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olduğu kabul edilmektedir.

Özelliği nedir?

Habib-i Neccar Camii Anadolu'da inşa edilen Müslümanların ilk ibadethanesi olması özelliğini taşıyor. Hatay'ın en önemli dini mekânlarından biri olan cami son şeklini Osmanlı döneminde alır. Etrafı medrese odaları ile çevrilidir. Cami avlusunda bulunan şadırvan ise 19'uncu yüzyıl eseridir.

Günümüzdeki durumu nedir?

1853 yılında Antakya'nın gördüğü büyük deprem sonrasında yerle bir olan camii, 1857 yılında tekrar inşa edilir. Günümüzdeki yapı, bugünkü son halini 1857 yılında Osmanlı Devleti zamanında almıştır. Köklü bir geçmişe sahip olan Habibi Neccar Camisi ibadete ve ziyarete açıktır.

Nasıl gidilir?

Kurtuluş caddesi ile Kemalpaşa caddesi kavşağında bulunan cami Hatay merkezde yer almaktadır.

Habib-i Neccar, 31060 Merkez/Hatay

  • 5
  • 10
ORHANGAZİ CAMİİ, DÜZCE
ORHANGAZİ CAMİİ, DÜZCE

Kim tarafından, ne zaman yapıldı?

Osmanlı Devleti'nin kurucularından Orhan Gazi'nin gelip konakladığı (Miladi 1323) ve kendi adı ile anılan bir de cami yaptırdığı bilinmektedir. Çayağzı köyündeki Osmanlı Mezarlığı'nda 1323 yılında inşa edilen tarihi cami, 2009 yılındaki restorasyonun ardından yeniden ibadete açıldı.

Özelliği nedir?

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde Orhan Gazi döneminde "çantı" yöntemiyle inşa edilen Orhangazi Camisi ilçedeki tarihi ibadet mekânları arasında yer alıyor. Enine 8 metre olan 12 metre yüksekliğindeki Orhangazi Camisi, ziyaretçilerin akınına uğrayan mekanlar arasında bulunuyor. Çantı tekniği (çivi çakılmadan yapılan ev çeşidi) ile uzun kütüklerin birbirine geçirilmesiyle, çivisiz olarak inşa olunan, Osmanlı Mescidi'nin kurulu bulunduğu alanda sarıklı mezar taşları da ayrıca dikkat çeker.

Günümüzdeki durumu nedir?

Osmanlı Devleti'nin kurucularından Orhan Gazi'nin gelip konakladığı (Miladi 1323) ve kendi adı ile anılan bir de cami yaptırdığı bilinmektedir. Sultan Orhan Camii Şerifi olarak kayıtlara geçmiş bulunan bu kültür mirasımız, 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce restore edilerek, tekrar ibadet ve ziyarete açılmıştır.

Nasıl gidilir?

İstanbul ve Ankara'dan gelenler Düzce'den 34 km Akçakoca yönüne doğru devam edebilir. Akçakoca merkez ile Tarihi Orhan Gazi Camii'nin bulunduğu Çayağzı Köyü arası 12 km'dir.

Yörükler Köyü Yolu, 81620 Yörük/Düzce Merkez/Düzce

  • 6
  • 10
YEŞİL CAMİİ, BURSA
YEŞİL CAMİİ, BURSA

Kim tarafından, ne zaman yapıldı?

Yeşil semtinde bulunan cami, 1419 yılında, Çelebi Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır. Caminin mimarı Hacı İvaz Paşa'dır.

Özelliği nedir?

Dünya sanat tarihi açısından büyük önem taşıyan, çinileriyle ünlü 600 yıllık Yeşil Camii, ilk dönem Osmanlı mimarisinin örnekleri arasında bulunuyor. "Ters T" planlı camilerden olan Yeşil Cami, Bursa'nın olduğu kadar ülkemizin de en güzel tarihsel yapılarından biridir. Yeşil Cami'nin girişindeki taç kapı, Türk taş oymacılığının güzel bir ürünüdür. Caminin tüm süslemeleri ünlü şair Lamii Çelebi'nin babası olan Nakkaş Ali tarafından yaptırılmıştır. Caminin çinileri Mecnun Mehmet adlı bir usta tarafından işlenmiştir.

Günümüzdeki durumu nedir?

Bursa Yeşil Camii, hala aktif olarak kullanılan bir camidir. Ahşap işçiliğin Bursa'daki en güzel örneklerini bu camide görmek mümkündür.

Nasıl gidilir?

Yeşil Mh., 16360 Yıldırım/Bursa

Bursa Yeşil Camii ye ulaşmak için Bursa içinden yerel ulaşım alternatifleri rahatlıkla kullanılabilir. Merkez Yıldırım İlçesi'ne bağlı olup, şehrin her yerinden otobüslerle ulaşabilir.

Bursa'da medfun padişah türbeleri

  • 7
  • 10
BURSA ULU CAMİİ, BURSA
BURSA ULU CAMİİ, BURSA

Kim tarafından, ne zaman yapıldı?

Bursa Ulu Cami, Orhan Gazi Parkı'nın bulunduğu geniş bir alana, Yıldırım Bayezid zamanında, 1396-1400 yılları arasında yapılmıştır. Yıldırım Bayezid'in 1396 Niğbolu zaferinden sonra Ulu Cami inşaatına başlanmıştır. İki minaresi olan caminin batıdaki minaresi Yıldırım Bayezid zamanında, doğudaki minaresi ise Çelebi Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır.

Özelliği nedir?

Mescid'i Haram, Mescid'i Nebevi, Mescid'i Aksa ve Emeviye Camii'nden sonra "en yüksek mertebeli mabet" olarak bilinen Ulu Cami, yüzyıllardır ibadete ya da ziyarete gelenleri büyülüyor. Caminin inşaatı bittikten sonra ilk namazı aralarında Yıldırım Bayezid, Molla Fenari, Emir Sultan'ın da olduğu cemaate Somuncu Baba kıldırmıştır. Ulu Cami'nin ilk imamı, Mevlid'in yazarı Süleyman Çelebidir. Türkiye'deki Ulu camilerin en büyüğüdür.

Ulu Cami'nin iç duvarlarını süsleyen levhaların çoğunun altında, hattatının imzası bulunmaktadır. Büyük çoğunluğunun eksikleri Hattat Şefik Bey tarafından düzeltilmiş veya yeniden yazılmıştır. Cami içinde 13 ayrı yazı karakteri ile 41 ayrı hattat tarafından, duvara yazılmış 87 levha halinde 192 adet yazı mevcuttur. Ayrıca çok değerli saatler, şamdanlar ve Kur'an-ı Kerim'ler bulunmaktadır.

Günümüzdeki durumu nedir?

Süslü mihrabın günümüze ulaşan en eski detayı, üzeri altın varak kaplı mukarnaslarıdır. Timur istilasında tahrip edilen cami, bu yıllarda tamir edilmiş, en büyük onarımı 1855 depreminden sonra yapılmıştır. Günümüze kadar ilk dönemki ihtişam ve dokusunu koruyarak gelebilmiştir.

Nasıl gidilir?

Bursa merkez Atatürk Caddesi üzerinde PTT'nin karşısında yer almaktadır.

Nalbantoğlu, Atatürk Cd., 16010 Osmangazi/Bursa

Bursa'nın gezilecek tarihi yerleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN