Arama

Yönetmenlerden sinema dersi niteliğinde sözler

Yönetmen, bir filmin temel taşı, komutanı, estetik dokunuşunu yapan ve yapıtı sanata dönüştüren en önemli kişisidir. Usta yönetmenler, filmlerini ortaya koyarken kendi dünyalarından, bakış açılarından anlamları beyazperdeye yansıtırlar. Sizler için genç sinemacılara yol gösterici olan isimlerin ders niteliğindeki sözlerini derledik.

🔸 "Kafamda giderek netleşen bir şey var, o da sinemanın manevi bir alan olduğu"

Semih Kaplanoğlu

Semih Kaplanoğlu kimdir?
◾ Türk sinemasının en önde gelen yönetmenlerinden Semih Kaplanoğlu, 1963 yılında İzmir'de doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon bölümünden 1984 yılında mezun oldu. Çeşitli dergilerde plastik sanatlar ve sinema üzerine yabancı dillere de çevrilen makaleler yazdı. Herkes Kendi Evinde isimli ilk uzun metrajlı filmini 2001'de çekerek Singapur Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ödülünü aldı. 2005-2010 yıllarında adını her filmdeki ana karakterden alan Yusuf Üçlemesi'ni çekti. 2019'da Bağlılık Aslı filmine imza atan yönetmenin son filmi ise 2021 yapımı Bağlılık Hasan'dır.

🔸 "Sinema silahını kuşanmak, Müslümanların son şansıdır."

Mustafa Akkad

Mustafa Akkad kimdir?
1930'da Suriye'nin Halep şehrinde dünyaya gelen Mustafa Akkad, ilkokul ve lise öğrenimini Halep'te tamamladı. Çocukluk döneminde, halkı filmler ile buluşturmak üzere şehre gelen gezici sinemalar vasıtasıyla bu alana ilgi duydu ve herkesin tanıdığı bir sinemacı olmak istedi. 19 yaşında Kaliforniya Üniversitesi'nde tiyatro eğitimi almaya başladı. Mesleğinin ilk yıllarında Hollywood'un en iyi korku film yapımcılarından oldu. 1970 yılının başına kadar bir televizyon kanalının yöneticiliğini yaptı. Müslüman çizgisini bozmadan ilerleyen Akkad, İslam tarihindeki birçok olayı beyaz perdeye taşımak istiyordu. 1976 yılında İslam'ı ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'i (SAV) anlatan Çağrı filmini çekti. Ardından sömürgeci İtalyanlara karşı mücadelesini anlatan Çöl Aslanı Ömer Muhtar filmine imza attı. 11 Kasım 2005'te Ürdün'ün başkentinde, kızı ile beraber bir yakınının düğünü için gittiği otele yönelik El-Kaide'nin düzenlediği terör saldırısında hayatını kaybetti.

🔸 "Türk sineması Karagöz'den icazet almalı. Geçmişi, yani Karagöz'ü anlayarak onunla şimdinin sinemasını yorumlayabilmeliyiz."

Murat Pay

Murat Pay kimdir?
◾ 1981 yılında İzmir'de doğan Pay, 2003 senesinde Marmara Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Ardından Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları bölümünde "Gölge Oyunu Karagöz ve Sinema" başlıklı yüksek lisans tezini yazdı. Sinema ile ilgili teorik ve pratik pek çok çalışma yapan isim, Maşuk'un Nefesi, Miraciyye: Saklı Miras ve Dilsiz filmlerine imza attı. Yönetmen, 2022 yılında "Hep Otuz Üç Yaşında" adlı belgesel çalışmasını tamamladı.

🔸 "Yönetmen olmaya karar vermezsiniz, yönetmen olursunuz."

Andrey Tarkovski

Andrey Tarkovski kimdir?
◾ 4 Nisan 1932'de Beyaz Rusya'ya bağlı İvanono'da dünyaya geldi. Babası şair, annesi ise aktristti. 1951-1954 yıllarında Moskova Doğu Dilleri Enstitüsü'nde Arapça eğitimi aldı. İlk filmi İvan'ın Çocukluğu'nu 1962 yılında çekti. En önemli filmlerinden biri 1979 yılında çektiği Stalker oldu. 27 yıllık yönetmenlik serüveninde sinema tarihinde iz bırakan 7 film çekti. Usta isim, 1986'da Paris'te hayata gözlerini yumdu.

Sinemanın şair babası Tarkovski'nin insan hakkındaki düşünceleri

🔸 "Büyük senaryoları okuyup büyük yönetmenlerin teorilerine kulak vermelisiniz."

Akira Kurosawa

Akira Kurosawa kimdir?
Japon yönetmen Kurosawa, 1910 yılında Tokyo'da doğdu. Abisi sessiz sinema döneminde film yorumculuğu yapıyordu. Bu nedenle Kurosawa, genç yaşta sinema ile tanıştı. Japon sinemasının önemli yönetmenlerinin asistanlığını yaptı. Yönetmen Kajiro Yamamoto'nun 17 filminde yardımcısı olarak çalıştı. İlk yönetmenlik deneyimini 1943 yılında çektiği Sanjiro Sugata filmi ile elde etti. 1950'de çektiği Raşomon ile Japon sinemasını uluslararası boyuta taşıdı. 1998'de hayata gözlerini yuman isim, 57 senelik kariyerinde 30 film yönetti. Sinema tarihinin en önemli ve etkili yönetmenlerinden biri oldu.

Film analizi: "Dersu Uzala"

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN