Arama

Sinemaseverlerin okuması gereken 3 kitap

Sinemayı, teorik açıdan anlamlandırmak için kaleme alınan birçok kitap bulunur. Sinemacılar için kaynak niteliği taşıyan bu eserler, yönetmenlerin film yapım maceralarını, hayatlarını, yapıtlarını, sinema akımları ve bu sanata dair daha pek çok şeyi irdeler. Sizin için mutlaka okunması gereken üç sinema kitabını derledik.

YAR BANA BİR EĞLENCE: TEORİDEN PRATİĞE KARAGÖZ'DEN SİNEMAYA

🔸 Geleneksel sanatlardan gölge oyunu ile sinemayı bağdaştıran kitap, yönetmen Murat Pay'a aittir. Gölgeyi hareketlendiren Karagöz ile gerçeğe hareket kazandıran sinemayı içerik ve biçim açısından karşılaştırmalı şekilde ele alır.

🔸 Yönetmen, eserinde Karagöz'ün kendi filmlerindeki yansımalarını anlatır. Filmlerinin ortaya çıkış hikayelerini, kullandığı teknikleri, fikrin sinemaya uyarlanış tarzını detaylarıyla okuyucusu ile paylaşır. Yönetmenin sinemasını daha iyi idrak edebilmek ve sinemaya farklı bir açıdan bakabilmek için okunması gereken eserler arasındadır.

📌Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın!

Teoriden Pratiğe Karagöz'den Sinemaya alıntılar

"Gölge, Karagöz'de oyunun metafizik temeline oturan anahtar bir çözümleme zeminiyken sinemanın malzemesi bizzat gözün gördüğü, algıladığı gerçek parçalardır. Birinde eşyanın görünümünden kaçış, diğerinde eşyanın bizzat kendisini bütün yönleriyle görebilme ve yakalayabilme esastır."

Murat Pay - Yar Bana Bir Eğlence: Teoriden Pratiğe Karagöz'den Sinemaya

MURAT PAY KİMDİR?

🔸 1981 yılında İzmir'de doğan Pay, 2003 senesinde Marmara Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun olur. Ardından Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları bölümünde "Gölge Oyunu Karagöz ve Sinema" başlıklı yüksek lisans tezini yazar.

🔸 Sinema ile ilgili teorik ve pratik pek çok çalışma yapan isim, Maşuk'un Nefesi, Miraciyye: Saklı Miras ve Dilsiz filmlerine imza atar. Yönetmen, 2022 yılında "Hep Otuz Üç Yaşında" adlı belgesel çalışmasını tamamlar.

Usta yönetmenlerden sözler

IŞIKLA KARANLIK ARASINDA

🔸 Türkiye sinemasının "ustasız ustası" Lütfi Ömer Akad'ın kaleme aldığı "Işıkla Karanlık Arasında", sinemaseverler için başucu kitabı niteliğindedir. Yönetmenin kendi sinema yolculuğunu anlattığı eser, yapım yönetmenliği ile başladığı film serüveninde büyüyerek geldiği noktayı ayrıntıları ile ele alır.

🔸 Genç sinemacılara yol gösterici nitelik taşıyan eser, Akad sinemasının doğuşunu, filmlerinin yapım hikayelerini ve yönetmenin özgün sinema dilini ayrıntıları ile işler. Ayrıca kitapta arşiv niteliği taşıyan görseller bulunur. Yönetmenin küçüklük, askerlik fotoğrafları ve hatta döneminin film afişleri, setten kareler yer alır.

📌Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın!

"Sinema işine girmeyi hiç ama hiç düşünmemiştim, böyle bir iş de yoktu aslında. Sinemayı tiyatrocular ek bir iş olarak yapıyorlardı. Diyeceğim meslek değildi. Aslında Bakılırsa hiçbir zaman da meslek olmamıştır. Olsa olsa bir tutkudur sinema. Akıllı uslu insan işi değildir; tutkulu insan işidir."

Lütfi Ömer Akad - Işıkla Karanlık Arasında

Ustasız ustanın eseri "Işıkla Karanlık Arasında"dan alıntılar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN