Arama

Münir Özkul'un sinema yolculuğu

"Mahmut Hoca" ve "Yaşar Usta" tiplemeleriyle sevenlerinin kalbinde yer edinen usta oyuncu Münir Özkul, sinemada 1950'lerden itibaren görünmeye başladı. Özellikle 1970'li yıllarda, kalabalık kadrolu filmlerde "Kel Mahmut" gibi önemli rollerle unutulmazlar arasına girdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1998'de "devlet sanatçısı" unvanı verilen usta oyuncuyu 5 Ocak 2018'de son yolculuğuna uğurladık. Münir Özkul'u saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz.

  • 3
  • 12
Münir Özkul'un oyunculuğa ilk adımı
Münir Özkul’un oyunculuğa ilk adımı

🎬 Usta oyuncu 12 yaşındayken sahneye çıktı.

🎬 Ses Tiyatrosu'nda 1948'de sahnelenen "Aşk Köprüsü" ile profesyonel olarak oyunculuğa adım attı.

  • 4
  • 12
İlk aktörlük deneyimi
İlk aktörlük deneyimi

🎤 TRT Arşiv kayıtlarında yer alan bir açıklamasında ilk aktörlük deneyimini şu sözlerle anlatmıştı:

"Mürüvvet (Sim) çok iyi Ermeni rolü oynar. 'Prova yapalım.' derdi. 'Oyun gecesi yapalım.' derdim. 'Olmaz.' diyorlar. Maksadım kaçmak. İlk gece korktuğumuz şarkı üç defa bize söyletildi. Ben de inanamıyorum fakat oldu. Şaşırdım. Adetimdir, hata yaptığımda tiyatrodan yürüyerek Beyoğlu'na kadar giderdim. 'Kim bunları tuttu da bravo diyerek beni rezil ettiler.' diye düşündüm. Sirkeci'ye kadar ağladım."

Rol arkadaşı Mürüvvet Sim ise aynı anıyı, "Münir katiyen prova yapmıyor. Sanat hayatım bitecek gibi geldi bana, epey gözyaşı döktüm. Sabaha kadar prova yaptık. Münir yine prova yapmadı. Mecburen oynadım. Benim ellerim ayaklarım bağlandı fakat Münir gitti, karşımda sanki dev bir sanatçı vardı. Piyes bitti. Herkes Münir'i tebrik etti. Ben de gittim, özür diledim ve elini öptüm." sözleriyle dile getirmişti.

  • 5
  • 12
Münir Özkul'a layık görülen ödüller
Münir Özkul’a layık görülen ödüller

🎬Usta oyuncu, 1951'de John Steinbeck'in "Fareler ve İnsanlar" ile John Millington Synge'in "Babayiğit", 1954'te George Axelrod'un "Yaz Bekarı", 1955'te John Patrick'in "Çayhane" eserlerinin yanı sıra "Bana Çiçek Yollama", "Generalin Aşkı", "Yağmurcu" ve "Godot'yu Beklerken"in de aralarında olduğu önemli eserlerde rol aldı.

🎬 İstanbul Şehir Tiyatroları, Ankara Devlet Tiyatrosu ve özel tiyatrolarda da görev yapan sanatçı, Sadık Şendil'in "Kanlı Nigar" oyunundaki rolüyle 1968'de İlhan İskender Armağanı'nı kazandı.

Ertem Eğilmez imzalı 5 Kemal Sunal filmi

  • 6
  • 12
Münir Özkul'un etkisinde kaldığı kişiler
Münir Özkul’un etkisinde kaldığı kişiler

🎤 Sanat yaşamında beş kişinin büyük etkisi olduğunu düşündüğünü ifade eden Özkul, bir röportajında şunları söylemişti:

"Bugün sanatımın geleceğiyle ilgili hiçbir şey söyleyecek durumda değilim. Sanat yaşamım içinde her zaman 'İbiş'e ve 'Kavuklu'ya hayranlık duymuşumdur. Nedenini şöyle anlatayım; insanı çeşitli etkilerden kurtarabilseydik, ortaya birçok müşterek yönleri olan bir insan tipi çıkardı. Bu, gerçek yönleri ağır basan evrensel insan tanımı ve tipidir. Ben Kavuklu'da veya İbiş'te kendi içimdeki o insanı yakalamak ve o insana varmak istiyorum."

  • 7
  • 12
50 yıllık simgesel kavuk
50 yıllık simgesel kavuk

🎬 Geleneksel Türk tiyatrosunun son temsilcisi İsmail Hakkı Dümbüllü, Kel Hasan'dan devraldığı 50 yıllık simgesel kavuğunu, 1968'de Özkul'a devretti.

🎬 Sanatçının Ortaoyuncular Tiyatro Topluluğu kurucusu Ferhan Şensoy'a 1989'da bıraktığı kavuk, 2016'dan itibaren son sahibi Rasim Öztekin tarafından muhafaza ediliyor.

🎬 Münir Özkul, "Sersem Kocanın Kurnaz Karısı" oyunundaki rolüyle 1978'de "Avni Dilligil", "Ulvi Uraz", "İsmet Küntay" ve "İsmail Dümbüllü" ödüllerinin sahibi oldu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN