Arama

Anlatarak iyileşme: Psikoterapi

Psikoterapi, akıl sağlığı veya ruhsal sorunların tedavisinde bir psikolog ya da psikiyatrist ile konuşarak gerçekleştirilen terapi yöntemlerine denir. Psikoloji sürecinde birey ruh hali, düşünce ve davranışları hakkında bilgi sahibi olur ve yanlış düşünce kalıplarını fark ederek onları dönüştürebilir. Yalnızca ruhsal sorunlar yaşayanlar değil, yaşamında bir çözümsüzlüğe giren, anlam arayışında olan herkes psikoterapi tedavisi görebilir. Psikoterapiye dair merak edilenleri sizler için derledik.

Psikoterapi kimlere uygulanmalıdır?

🔹 Psikoterapide, terapist ile danışan arasındaki ilişki temel alınarak danışanın ruhsal sorunları üzerinde yoğunlaşılır.

🔹 Yalnızca psikolojik rahatsızlık yaşayanlar değil, yaşamında bir çözümsüzlüğe giren, anlam arayışında olan herkes psikoterapi tedavisi görebilir.

🔹 Bu tedavi sürecinde birey kendi ruh hali, düşünce ve davranışları hakkında bilgi sahibi olur ve yanlış düşünce kalıplarını fark ederek onları dönüştürebilir.

Son dakika biten işlerin açıklaması: Parkinson yasası

Psikoterapinin sağladığı kazanımlar

🔹 Psikoterapi, kişinin hayatının kontrolünü nasıl eline alacağını öğretir ve zorlu durumlarla sağlıklı başa çıkma becerileri edinmesine yardımcı olur.

🔹 Farklı yaklaşımlarda birçok psikoterapi türü vardır. Birey için doğru olan psikoterapi türü, bireyin ihtiyacına göre uzman tarafından belirlenir.

Psikoterapi hangi durumlarda kullanılır?

🔹 Psikoterapi, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), fobiler, panik bozukluğu vb. anksiyete bozuklukları başta olmak üzere alkolizm, kumar, uyuşturucu bağımlılığı, anoreksiya, bulimia gibi yeme bozuklukları, kişilik bozuklukları, depresyon veya bipolar bozukluk gibi duygudurum bozuklukları ile şizofreni gibi gerçeklikten kopmaya neden olan psikotik bozuklukların da tedavisinde kullanılır.

🔹 Bazı durumlarda psikoterapi antidepresan ilaçlar kadar etkili olabilirken bazen de ruh sağlığı sorununun semptomlarını hafifletmek için yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda psikoterapinin yanında ilaç kullanımına ya da diğer tedavi yöntemlerine başvurulması gerekir.

Ben en özel insanım sanrısı: Narsisizm

Psikoterapi riskli bir tedavi midir?

🔹 Psikoterapinin herhangi bir zararı yoktur. Fakat seans esnasında kişiler kendilerine üzüntü veren hisleri ve deneyimleri hatırladığı ya da fark ettiği zaman duygusal olarak rahatsız hissedebilirler.

🔹 Bu noktada hangi terapi türünün ve yoğunluğunun bireyin ihtiyaçlarına uygun olduğunu en doğru şekilde belirleyecek işinin ehli bir terapiste danışıyor olmak da risk faktörünü en aza indirir. Kişinin terapi serüveninde öğrendiği başa çıkma yöntemleri, olumsuz duyguları yenmesine yardımcı olur.

Psikoterapi türleri nelerdir?

🔹 Psikoterapi türlerinden kimileri belirli bozuklukları tedavi etmede diğer türlerden daha başarılı olabilir. Başarısı kanıtlanmış bazı psikoterapi teknikleri şunlardır:

Bilişsel davranışçı terapi: Kişinin sağlıksız, olumsuz, gerçeği yansıtmayan inanç ve davranışlarını belirleyerek sağlıklı ve olumlu olanlarla değiştirmesine yardımcı olur.

Diyalektik davranış terapisi: BDT türü olan bu terapi kişinin stresle başa çıkarak duygularını yönetmesini ve sosyal ilişkilerini geliştirmesine destek olacak beceriler öğretir.

Kabul ve taahhüt terapisi: Kişinin duygu ve düşüncelerinin farkına vararak içtenlikle kabul edip değişiklikler yapmaya taahhüt ettiği ve durumlarla başa çıkma becerisine katkı sunan bir terapidir.

Gücün karanlık tarafı: Stanford hapishane deneyi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN