Arama

Hangi müzik aleti, ne zaman keşfedildi?

Müziğin tarihi, neredeyse insanlık tarihi kadar uzun bir geçmişe dayanıyor. "Ruhun gıdası" olarak adlandırılan müzik, tarih boyunca kimi zaman bir iletişim aracı, kimi zaman duyguların iyi bir aktarıcısı, kimi zamansa bir hastalığın iyileştirilmesinde yardımcı tedavi olarak kullanıldı. Müziğin gelişimi, icat edilen müzik aletlerinin gelişimiyle birlikte ilerledi. Peki, hangi müzik aleti, ne zaman keşfedildi? Orkestralarda en sık kullanılan ve müziğin gelişiminde önemli bir yere sahip olan entstrümanların tarihini derledik.

  • 2
  • 12
KEMAN - 1500’LÜ YILLAR
KEMAN - 1500’LÜ YILLAR

Yaylı bir çalgı olan keman, 1500'lü yıllarda yaşayan Andrea Amati tarafından İtalya'da icat edilmiştir. Kemanın yapımında, Türklerin kemençesinden esinlenildiği söylenir. Bazı kaynaklarda, Arapların rebabından geliştirildiği de öne sürülür.

16.ve 17. yüzyıldaki keman yapım ustaları Nicolo Amati, Paolo Maggini, Giuseppe Guarneru, Antonio Stradivarius kemana son şeklini vermişlerdir. Keman, günümüzdeki biçimini ise 19. yüzyılda almıştır.

HANGİ MAKAM HANGİ HASTALIĞA İYİ GELİYOR?

  • 3
  • 12
AKORDEON - 1822
AKORDEON - 1822

Akordeonun icadı, resmi olarak 1822'de Berlin'de Friedrich Buschmann tarafından gerçekleştirilmiştir. Patentini Buschmann'ın aldığı akordeon, yakın tarihte yapılan bir araştırmaya göre ise 1816'da Nürnbergli Friedrich Lohner tarafından kullanılıyordu.

1880 yılına gelindiğinde, iki klavyeli kromatik akordeon icat edildi. Diyezli ve bemollü sesleri de verebilen bu yeni akordeon, kısa sürede yaygınlaştı. 1940'ta daha da gelişti ve konser akordeon adını aldı.

  • 4
  • 12
SAKSAFON - 1840’LI YILLAR
SAKSAFON - 1840’LI YILLAR

Üflemeli çalgılar içinde oldukça önemli bir yere sahip olan saksafon, Adolf Sax adlı klarnet ustası tarafından 1840'lı yılların başında icat edildi. Müzik aletleri yapımcısı olan babasının bu tutkusu Adolf'ü de büyük ölçüde etkilemiş ve bas klarnetinin tonunu geliştirmeye çalışarak saksafonun icadını gerçekleştirmiştir.

Adolf Sax 14 varyasyona sahip saksafon üretmiş ve farklı tonlardaki bu saksafonlar için patent almıştı. Bununla birlikte 1847 yılında bir saksafon okulu kurmuştu. Adolf'ün ölümünden sonra saksafon değişime uğradı, saksafon kitapları yayınlandı ve besteciler/müzisyenler saksafonları performanslarına dâhil etmeye devam etti.

MÜZİKLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKEN ŞAŞIRTICI BİLGİLER

  • 5
  • 12
BAĞLAMA - 500’LÜ YILLAR
BAĞLAMA - 500’LÜ YILLAR

Bağlama ve ailesi olan sazların kökeni, bir Türk çalgısı olan kopuza dayanır. Kopuz mızraplı sazların, iklığ ise yaylı sazların atası olarak bilinir. Mızraplı sazların atası alarak bilinen kopuz, Türklerin en eski sazlarından biridir.

500'lü yıllardan itibaren kullanıldığı bilinen bağlama, Anadolu, Orta Asya ve Sibirya Türkleri tarafından halen müziğin bir parçası olarak kullanılan bir enstrümandır. Bağlama adına, ilk olarak 18. yüzyıl metinlerinde rastlanır.

  • 6
  • 12
PİYANO - 1700’LÜ YILLAR
PİYANO - 1700’LÜ YILLAR

Müzik tarihinde önemli bir mihenk taşı olan piyano, 1700'lü yıllarda İtalya Floransa'da Bartolommeo Cristofori tarafından icat edildi. Cristofori'nin en büyük başarısı, çekicin tellere vurmasıyla ses çıkması sağlanan piyanoda, çekicin hızlı şekilde tellerden ayrılarak sesin sönümlenmesi ve notanın tekrar çalınabilmesi sorununu çözmesidir.

Dünyada iz bırakan Beethoven, Chopin, Lizst, Handel, Haydn ve daha birçok önemli bestecinin vazgeçilmezi olan piyano modern olarak, büyük ölçüde Mozart Dönemi olarak da anılan 50 yıllık bir süreçte; 1790-1860 yılları arasında şekillenmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN