Arama

Seyyahların fırçasıyla İstanbul

İstanbul, dillere destan güzelliğiyle dünyaya nam salan, imparatorluklar şehri unvanını taşıyan, cihan devletlerinin göz bebeğidir. Bu sebeple Osmanlı'nın payitahtı, erken tarihlerden itibaren Batılı gezginlerin, edebiyatçıların, bilim insanlarının ve ressamların ilgisini çekti. Özellikle dünyanın her yerinden ressamlar akın etti. Peki bu sanatçıların fırçalarından geriye İstanbul ve yaşamına dair neler miras kaldı dersiniz?

🔸 Lewis, İngiliz sanatçılar için gezi rotaları oluşturan önemli bir gezgindir. 1837'de İtalya ve Yunanistan'dan sonra 1840'da Konstantinopolis'e seyahat eder. Özellikle "İstanbul"a dair çok güzel tablolar yapar.

🔸 Sanatçı, hayatının neredeyse sonuna kadar resim yapmaya ve sergilemeye devam eder. Uzun yıllar unutulduktan sonra 1970'lerden itibaren eserleri değer kazanır.

İstanbul'un tarihine ışık tutan az bilinen 5 seyyah

William Henry Bartlett

🔸 İngiliz Ressam William Henry Bartlett, 1809'da Londra'da doğar. Eğitiminin ardından 1822 -1829 arasında ünlü ressam John Britton'un öğrencisi olur.

🔸 Barlett, 1854 yılında, yaptığı Orta Doğu gezisinden dönerken Malta kıyılarında bir Fransız gemisinde hastalanarak ölür.

🔸 Belgeci bir anlayışla çalışan sanatçının, İstanbul konulu da olmak üzere 1500'den fazla eseri vardır.

🔸 Bartlett, sepya çizimlerini oyulmaya uygun, birebir boyutta yapar. Oyulmuş gravürleri, sanatçılar tarafından geniş ölçüde kopyalanır.

🔸 Sanatçının bilhassa İstanbul konseptli tablolarında "gerçek manzaraların canlı izlenimlerini" sağlamayı hedeflemiştir.

🔸Sanat camiasında "gravür"ün öncüsü kabul edilir.

Avrupa'ya Osmanlı'nın kalbini gösteren 3 ressam

Charles Macfarlane

🔸 İskoçyalı yazar Charles Macfarlane, 1799 yılında doğar. Genç yaşta iyi bir eğitim alır ve kendini geliştirir. 1828 yılında İstanbul'a gelen seyyah Osmanlı topraklarındaki Türk geleneklerinden ve insanların yaşamlarından etkilenir. Bu bağlamda birçok eser kaleme alır.

🔸 Macfarlane, yazdığı özgün seyahatnamede, Osmanlı'ya dair özellikle de İstanbul'daki insanların özel ve kamu yaşamından izlenimleri anlatır. Bu izlenimlerini fırça darbeleri ile tablolarına da yansıtmayı ihmal etmez.

🔸 İstanbul'u uzun yıllar gezen ve gözlemleyen sanatçı, postacılık görevini yapanların hızından ve güvenirliğinden şöyle bahseder;

"Bu meslektekiler, eğer kendilerine iyi bir ödeme yapılırsa, son derece hızlı ve aktifler. En büyük özellikleri ise her durumda kendilerine güvenebilmeleri."

Eugene Flandin

🔸 Bu tablosunu oryantalist bir anlayışla ortaya koyan Ressam Flandin, İstanbul'un vazgeçilmez manzaralarından birini resmeder.

🔸 Fransız oryantalist ressam Eugene Flandin, 1809'da Napoli'de doğar. 1839-1841 yılları arasında "Institut de France'ın" desteğiyle İran ve ardından Cezayir seyahati yapar. Bu seyahatin ardından, 1842 yılında İstanbul'a gelir ve Fransız elçiliğinin konuğu olarak şehri gezer.

🔸 İstanbul'da yaptığı manzara, anıtsal yapılar ve günlük yaşam konulu oryantalist anlayıştaki resimleri, doğu gezisinde yaptığı resimlerle birlikte L'Orient adıyla 1853 yılında Paris'te basılıp yayınlanır.

🔸 Son derece gerçekçi bir üslupta betimlenen bu resimler önemli birer belge değeri taşımaktadır.

Tarihte iz bırakan 10 ressam

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN