Arama

Ramazan Bayramı'nda ne okuyalım, ne izleyelim, ne öğrenelim?

"Fikriyat ile ne okuyalım, ne izleyelim, ne öğrenelim?" başlığı altında Ramazan Bayramı'nda değerlendirebileceğiniz birbirinden kıymetli tavsiyeleri sizlerle buluşturuyoruz. Dünyanın en büyük açık cezaevi haline gelen Gazze'de geçmişten günümüze yaşanan dramları irdeleyebilir, terör devleti İsrail'in Mescid-i Aksa'ya ve Filistinli masum insanlara uyguladığı barbarca saldırılara karşı Fetih suresini okuyabilirsiniz. Ya da kontrollü normalleşmeye geçeceğimiz günlerde nereye gideceğinizi belirleyebilirsiniz. Gelin tavsiye listesine daha yakından bakalım.

  • 2
  • 12
Hangi yazıya göz atalım?
Hangi yazıya göz atalım?

Hangi yazıya göz atalım: Dünyanın en büyük açık cezaevi-Gazze

🔸

Mescid-i Aksa'ya ve Filistinlilere yönelik saldırılarıyla İsrail, işgal ettiği topraklarda insanlık suçu işlemeye devam ediyor. İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzey kesimine kara, hava ve denizden yoğun şekilde saldırı düzenledi.

"Dünyanın en büyük açık cezaevi" olarak adlandırılan Gazze, uzun yıllardır hem işgale hem saldırılara hem de İsrail ablukasına karşı direniş gösteriyor. 2006 yılında başlayan ablukanın ardından Gazze'de binlerce kişi, İsrail'in saldırıları nedeniyle hayatını kaybetti; evler harabeye döndü ve su, yiyecek, sağlık gibi en temel yaşam hakları dahi ellerinden alındı.

🔍 Mescid-i Aksa saldırısının asıl hedefi ne

◾ Filistinliler, yer altı ve yüzey sularından mahrum edilerek, topraklarından göçe zorlanmak amacıyla susuz bırakılıyor. Gazzelilerin önemli geçim kaynağı olan balıkçılık faaliyeti ise uluslararası anlaşmalara rağmen İsrail tarafından yasaklanmış durumda.

◾ Ablukanın yol açtığı sorunlar, Filistinlilerin yaşam hakkını ellerinden alacak düzeyde ağır ve dünyanın "en büyük açık cezaevi" olarak adlandırılma sebebi de bu.

◾ BM'nin Aralık 2020'de açıkladığı "İsrail işgalinin Filistin halkına maliyeti: Kapatılan Gazze Şeridi ve kısıtlamalar" başlıklı raporu yaşanan zulmün saldırıların da ötesinde insani bir dram olduğunu gözler önüne seriyor.

◾ Rapora göre, dünyanın en yüksek işsizlik oranlarından biri Gazze'de ve halkın yarısından fazlası yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

◾ Gazzelilerin çoğunun temiz suya, düzenli ve güvenilir elektrik kaynağına ve hatta elverişli bir kanalizasyon sistemine de erişimi yok.

◾ İsrail'in Gazze'ye uyguladığı abluka nedeniyle bölgenin kapalı kalması ve askeri operasyonlar, Gazze ekonomisini derinden sarsıyor.

🔍Kudüs ve Gazze'deki olaylar

  • 4
  • 12
Ne izleyelim?
Ne izleyelim?

Ne izleyelim: İstanbul'da ezanın ilk okunduğu yer Arap Camii

🔸

◾ Galata'daki Perşembe Pazarı'nın labirent sokaklarında karşınıza çıkan Arap Camii, İstanbul'un en ilginç camilerinden biridir. İstanbul'un fethi için 715 yılında şehri kuşatan Arap kumandanlarından ve sahabe neslinden oluşan Mesleme bin Abdülmelik kumandasındaki ordu tarafından yaptırıldı. 7 yıl kadar İstanbul'da kalan Arap Müslüman ordusu, ibadetlerini burada eda etti 👇

"Farkında Mısınız?" programımızın diğer bölümlerini buradan izleyebilirsiniz.

  • 5
  • 12
Ne öğrenelim?
Ne öğrenelim?

Ne öğrenelim: Mescid-i Aksa içerisinde yer alan tarihi yapılar

🔸

◾ Günümüzde Mescid-i Aksa denildiğinde pek çok kimsenin aklına altın kaplı, sekiz köşeli yer gelse de burası aslında Kubbetü's Sahra'dır.

Mescid-i Aksa, Kubbet'üs Sahra ve Kıble Mescidi'ni de kapsayan 144 dönümlük alandır. Kubbet'üs Sahra, Kıble Mescidi, Ruhlar Kuyusu, türbe, sebil gibi birçok yapıyı çevreler. Harem-i Şerif olarak da anılan Mescid-i Aksa sınırları içerisinde iki yüzü aşkın eser yer alır.

◾ Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesidir. Bu mukaddes yerde aynı zamanda Peygamberimizin İsra ve Miraç mucizeleri yaşandı.

🔎 BİLGİ KUTUSU

🔶 Hz. Muhammed (sav) bir gece vakti, burak adlı bir binekle Mekke'den Kudüs'e getirildi ve Mescid-i Aksa'dan göğe yükseltildi. Bu olay, İsra-Miraç hadisesi olarak anıldı.

Kubbetü's Sahra: Emevi halifesi Abdülmelik bin Mervan tarafından 689-691 yılları arasında Kubbetü's Sahra inşa edildi. Kudüs'ün fethinden sonra Hz. Ömer'in namaz kıldırdığı yerin üzerine inşa edildiği için "Ömer Camii" olarak da bilinir.

İsra-Miraç hadisesinde Peygamber Efendimizin bir kayaya basarak sidret-i müntehaya doğru yükseltildiği rivayet edilir. "Hacer-i Muallak" olarak adlandırılan bu taşın üzerine Kubbetü's-Sahra inşa edildi. Tabiri caizse bu mübarek kayanın çevresine mescid inşa edilerek koruma altına alındı.

◾ Kubbetü's Sahra planı, işçiliği ve yapı malzemeleri ile sanatsal bir şaheser olma özelliğine sahiptir. Üzerindeki çiniler tamamen Osmanlı ürünüdür.

🔶

Kıble Mescidi: Mescid-i Aksa'nın güneyinde yer alır. Kudüs, 638 yılında fethedildiğinde Mescid-i Aksa'nın bulunduğu alan boş bir araziydi. Hz. Ömer döneminde imar faaliyetlerine başlandı ve Kıble Mescidi inşa edildi.

◾ Günümüzdeki Kıble Mescidi, ilk inşa edildiği halinden farklıdır. Hz. Ömer döneminde inşa edildiğinde şu ankinden iki kat daha büyüktü.

◾ Mescidin içerisinde Zekeriya Mihrabı, Kırk Şehit Mescidi, Ömer Mescidi gibi önemli ziyaret yerleri bulunur.

🔶

Tövbe ve Rahmet Kapısı: Mescid-i Aksa'nın doğusundaki surların üzerinde bulunur. Yan yana dıran iki eski ve büyük kapılardan güneydeki "Rahmet Kapısı" ve kuzeydeki "Tövbe Kapısı" olarak adlandırılır.

◾ Bu kapılar, Mescid-i Aksa'nın zemininden birkaç basamak aşağıya inilen, yüksek bir binanın içerisinde bulunur.

◾ Rahmet Kapısı ismi yanında bulunduğu Rahmet Mezarlığı'ndan alır. Burada sahabileden Şeddâd b. Evs (ra) ve Ubâde b. es-Sâmit'in (ra) kabirleri bulunur.

🔍 Mescid-i Aksa'nın içerisinde yer alan diğer eserleri öğrenmek için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN