Arama

Osmanlı arşivinden Avrupa fotoğrafları

Avrupa tarihini şekillendirmede önemli bir rolü olan Osmanlı Devleti'nde keşfinden kısa bir süre sonra fotoğraf yaygınlaşmış, sultanlar dünyanın farklı yerlerine ait fotoğrafları arşivlemeye başlamışlardı. Batı tarihçiliğinde çok bahsedilmese de Osmanlı ile Avrupa kültürü, farklı alanlarda birbirlerinden oldukça etkilenmişlerdi. Bu etkileşimin de bir nişanesi olarak Avrupa'nın Osmanlı arşivlerinde yer alan fotoğraflarını sizlerle buluşturuyoruz.

Alte und neue wiesse

Basralı ünlü Fizikçi İbni Heysem, Avrupalıların deyişiyle Alhazen; ışık, görme ve optik üzerine çalışmalar yapmıştır.

Sprudel Colonnade

İbni Heysem, karanlık oda deneyiyle bir resmin başka bir zemine yansıtılmasını buldu ve çalışmaları daha sonra Avrupa'da çeşitli dillere çevrildi.

Böylece İbni Heysem'in karanlık oda tekniğinden de faydalanılarak 750 yıl sonra fotoğrafçılık üzerine çalışmalar başladı.

Sprudel

Tarihte ilk fotoğrafı, Fransız mucit Joseph Nicephore Niepce çeker. 1826 yılında 8 saat pozlayarak elde ettiği bu bulanık görüntünün ardından, yine diğer bir mucit olan Louis Jacques Mande Daguerre ile 1829 yılında bir ortaklık içine girerek çalışmalarını sürdürür.

Franz Josefs-Höhe

Daguerre çalışmalarına devam eder ve sonunda saatin altına düşen pozlandırma süresiyle bir görüntü elde etmeyi ve bu görüntünün tekrar ışığa çıktığında kararmamasını sağlayan sabitleme işlemini bulur. Fotoğrafın icadı büyük bir ilgi uyandırır ve hızla yayılır.

Blick von der wilhelmshöhe

İlk meraklılar makinelerini alarak ilginç buldukları her yerin fotoğraflarını çekmeye başlarlar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN