Arama

Okunması gereken Teoman Duralı kitapları

Prof. Dr. Teoman Duralı, ülkemizin yetiştirdiği en saygın ilim insanlarından biriydi. Hem Türkiye'de hem de dünyada gerçekleştirdiği çalışmalarla, verdiği derslerle, kaleme aldığı kitaplarla ve katıldığı seminerlerle felsefeyi ve İslam felsefesini en iyi şekilde anlattı ve geniş kitlelere sevdirdi. Felsefe denilince ilk akla gelen isimlerden olan çağımızın önemli mütefekkirlerinden Teoman Duralı'nın okunması gereken kitaplarını derledik.

  • 3
  • 10
Felsefe Bilimin Odağında Metafizik
Felsefe Bilimin Odağında Metafizik

🔹 Hayatımızı dayadığımız, sırtımızı verdiğimiz temel inançlar felsefe bilimde aranmaz, aranmamalıdır. Zirâ felsefe-bilim yaşatmaz; hayati ihtiyaçları karşılamak üzre oluşturulmaz. Sadece merakı tatmine, bilgi edinmeye yöneliktir.

🔹 Teoman Duralı, Felsefe Bilimin Odağında Metafizik adlı eserinde bilginin nereden kaynaklandığını, yapısını ve doğasını; tarihsel çerçevede, derinlemesine ve mukayeseli olarak ele alıyor.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın

  • 4
  • 10
Omurgasızlaştırılmış Türklük
Omurgasızlaştırılmış Türklük

🔹 Kudreti geçmişteki gücünden kaynaklanıp İslam medeniyeti çerçevesinde serpilip yeşermiş Osmanlı - Türk kimliğini taşıyan bir milletiz. Tarihi kültürümüzün karşılığını hiçbir zaman Orta Çağ Hristıyan ve Batı Avrupa medeniyetlerinde bulmamışız.

🔹 Tarihi Osmanlı Türklüğünün doğal devamı olup Batı Avrupa camiasında yer almayan çağımızın Türklüğü, tekrar manevi değerlere temellenmiş bir adil iktisat düzeni oluşturarak millî toplum devletini meydana getirmek zorundadır.

🔹 Teoman Duralı, Omurgasızlaştırılmış Türklük kitabında bunun yolunun, medeniyetin eğitim-öğretim, siyaset, iktisat ile askerlik cephelerinden giriştiği amansız saldırılara karşı koyma iradesinden geçtiğini savunuyor.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın

  • 5
  • 10
Aklın Anatomisi
Aklın Anatomisi

🔹 Aklın Anatomisi adlı eserin esasını Kant'ın başyapıtı "Salt Aklın Eleştirisi"ni irdelemek oluşturuyor. Teoman Duralı eserinde Kant'ın hayatını ve felsefesini inceleyip yorumlarken büyük filozofun çığır açıcı paradigmasını ortaya koyuyor.

🔹 Duralı'ya göre; "Kant'ın inşaa olduğu muazzam felsefe yapısı (sistemi), yeni bir çığrın pınardır. İdeolojik yansımaysa bağrında, İngiliz kültürü ile felsefesi çıkışlı hakim Çağdaş küreselleştirilen İngiliz-Yahudininkine seçenek oluşturacak medeniyet tasarısını taşıyacaktır."

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın

  • 6
  • 10
Felsefe-Bilimin Doğuşu
Felsefe-Bilimin Doğuşu

🔹 Evrim sorunu, Aristoteles'in döneminden günümüze kadar birçok açıdan tartışılmış; yeni bilgiler ve yorumlar ortaya atılmıştır. Bununla beraber, tartışma tam olarak sonuçlanmış değildir. Teoman Duralı bu eserinde "Aristo'da canlılar ve bilim sorunu"nu ele alarak 2 bin küsur yıldır tartışılan konuya bir temel oluşturuyor.

"Eflâtun, hem dini mistiklerin hem de felsefenin, dolayısıyla bilimin fışkırdığı suyun başıdır. Hayatın bu iki yüce vechesi onun nazarında zıtlık hâlinde değildir. Tam tersine, Kutsal Bütünlüğün (Kosmos) birbirini tamamlayan iki aslî görünümüdürler. Bu iki görünümden birini kendisine esas alıp onu temelde kutsallıkdışı düzlemde işleyerek sistemli yapıya kavuşturan Eflâtun'un Akademiadaki seçkin öğrencisi Aristoteles'tir. Onun kendine esas aldığı görünüm felsefedir. Bunu o, hocasının tutumundan farklı bir tavırla biçimsel ve şematik (mantık) tarzda geliştirerek dar mesleki anlamdaki felsefeyi oluşturup buradan bilimi türetmiştir."

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın

  • 7
  • 10
Sorun Nedir?
Sorun Nedir?

🔹 Teoman Duralı, Sorun Nedir'de girişilen, teorik ile uygulanma açılarından soru kavramını; sorunun soruşturulmasını eleştiri çerçevesinde ele alıyor.

🔹 Duralı'ya göre eleştiriye konu kılınan sistem yapılı sorma edimi ile onun verisi soru, sorundur. Her ne kadar felsefe - bilimin ana konusunun sorun olduğu bilinse de bu durumun felsefe çalışmalarının odağı kılınmadığını savunuyor.

Teoman Duralı'nın Sorun Çağının Anatomisi kitabından 35 alıntı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN