Arama

Memlük Devleti'nin Şam’a armağanı: Zahiriye Medresesi

İslam tarihinde Şam; kültürün ve ilmin kalbinin attığı, Muhyiddin Arabi gibi önemli alimlerin boy gösterip faaliyette bulunduğu şehirdir. Doksanın üzerinde medreseye ev sahipliği yapan kadim belde bir dönem, medeniyetin merkezi haline gelir. Memlük hükümdarı Baybars'ın Şam'a hediye olarak takdim ettiği Zahiriye Medresesi, şehirde bugün dahi varlığını sürdürmektedir.

➤ Selçuklu'da Nizamülmülk ile başlayan medrese ekolü, devletin hakimiyetinde olan her coğrafyada ilmin dağılacağı birer üs niteliğini taşır. Sınırlarını bir dönem Biladu'ş-Şam'a kadar götüren Selçukluların yeni medreseler inşa etme fikri bu topraklarda da filizlenir.

*Biladu'ş Şam nedir?
Akdeniz'in doğu sahillerinde bulunan geniş bir araziyi tanımlamak için kullanılan, Levant olarak da bilinen coğrafi, tarihi ve kültürel bir alanı simgeleyen kavramdır.

Şam yangınında bir Osmanlı hânedan reisi

➤ Selçuklular Şam'da Sadiriye, Belhiye ve Eminiye medreseleri gibi Şam için oldukça önemli ilmi merkezler inşa eder. Ancak birçoğu doğal afetler, yangınlar ya da ihmaller nedeniyle yok olur.

📌 Bilgi Notu:
Sadiriye Medresesi
Şam'da ilmin fitilini ateşleyen ilk medresedir.

➤ Çeşitli devletlerin ardından bir Türk siyasi teşekkülü olarak Şam'a hükmeden Eyyubiler de Selçuklular gibi şehre pek çok medrese kazandırır. Sadece medreselerden oluşan bir şehri andıran Şam, zamanla İslam dünyasına büyük yankı uyandırır.

➤ Eyyubilerin Şam'a kazandırdığı en önemli medrese; mimari ve estetik itibariyle muazzam bir örneklik sunan Adiliye Medresesi'dir. Bugün dahi varlığını sürdüren yapı, 'Arapça Dil Akademisi' olarak faaliyetlerine devam eder.

Eyyubi ailesinin hatunları

➤ Eyyubilerin ardından Şam'a hakim olan Memlükler, Şam'da inşa ettiği eserlerle beldeye mamur bir çehre kazandırır. Özellikler Sultan Baybars'ın inşa ettirdiği 'Dar'u'l-Akiki' diğer adıyla Zahiriye Medresesi, bölgenin hem eğitimde hem sosyal hayatta büyük bir değişim yaşamasına ve ilerlemesine vesile olur.

📌 Bilgi Notu:
Meşhur Memlük Sultanları Berke Han ve Baybars'ın vefat etmesinin ardından Zahiriye Medresesi'ne defnedilmiştir.

Berke Han ve Baybars'ın hayatta iken görmeye muvaffak olamadığı muazzam yapı, Şam'da pek çok talebenin yetişmesini sağlar. Çeşitli alanlardan önemli isimlerin eserlerini barındıran devasa bir kütüphaneye sahip Zahiriye, geçmiş ve gelecek arasında kurulan bir ilim köprüsü görevi görür.

➤ Osmanlı Devleti zamanında bir ilkokul yapısı olarak değerlendirilen yapı, 1924 yılında ihtiva ettiği eserlerin büyüklüğü nedeniyle kütüphaneye tebdil edilir.

Kölelikten sultanlığa: Baybars

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN