Arama

Zorunlu karantina günleri için 1 tavsiye listesi

Sağlık Bakanlığı tarafından "Hayat Eve Sığar" sloganıyla başlatılan "Evde Kal" çağrısı hayat buldu. Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından dolayı zorunlu karantinalar oluşturuldu. Bu dönemi verimli atlatmanın yollarından biri de dışarı çıkmamak, mümkün olan en az kişiyle temas kurmak... Sizler için Fikriyat.com olarak, bu vakitlerde ne okusam, vaktimi nasıl değerlendirsem diyenler için "1 tavsiye" listesi hazırladık. Siz "evde kalın" çünkü hayat eve de Fikriyat'a da sığar!

  • 1
  • 20
Bir şiir: Mehmet Akif Ersoy- Ramazan
Bir şiir: Mehmet Akif Ersoy- Ramazan

"Yâ Rab, şu muazzam Ramazan hürmetine,
Kaldır aradan vahdete hâil ne ise;
Yâ Rab, şu asırlarca süren tefrikadan,
Artık ezilip düşmesin ümmet ye'se.
Mâdâm ki verdin bize bir rûh-i nevîn...
Yâ Rab, daha bir nefha-i te'yîd insin!

Mehmet Akif Ersoy kimdir?

  • 2
  • 20
Bir kitap: İlahi Kelam'ın Sırları- Ekrem Demirli
Bir kitap: İlahi Kelam’ın Sırları- Ekrem Demirli

Turkuvaz Medya'ya bağlı olarak dijital mecraya yeni bir soluk getiren internet sitesi Fikriyat.com, Turkuvaz Kitap bünyesinde yeni bir "yayınevi" olarak da hizmet vermeye başladı. Fikriyat Yayınevi, ilk olarak büyük İslam âlimlerinden, mutasavvıf Abdülkerim Kuşeyri'nin Kur'an-ı Kerim tefsiri, İlahî Kelâm'ın Sırları'nı üç cilt olarak okuyucuyla buluşturmanın gururunu yaşıyor.

Bu tefsir, tasavvuf tarihinin ilk kapsamlı tefsirlerinden birisi olması bakımından İslam literatürü için oldukça kıymetli. Kuşeyri'nin tefsiri, fıkıh-akide alanında ikincil yorum, ahlak alanında ise birincil yorum anlamına gelen bir işâri tefsir olarak kabul ediliyor.

Fikriyat.com'un kıymetli yazarlarından Ekrem Demirli'nin yazılarına ulaşmak için tıklayın

Kuşeyri tefsiri bir tasavvuf tefsiridir. Tasavvuf tefsirleri insanı tanımak ve insanın ahlakı ile ilahi kitap arasındaki irtibata odaklanır. Bu bakımdan onun tefsirinde başka tefsirlerde bulunan teknik bilgiler, hukuki veya başka konulardaki açıklamalar yer almaz. Onun tefsiri "Herhangi bir insan için Kuran ne ifade eder?" sorusuna odaklanır.

Fikriyat Yayınevi, ilk olarak büyük İslam alimlerinden, mutasavvıf Abdülkerim Kuşeyri'nin Kuran-ı Kerim tefsiri, İlahî Kelâm'ın Sırları'nı üç cilt olarak okuyucuyla buluşturuyor. Ekrem Demirli'nin çevirisiyle tüm zamanların en değerli tefsirlerinden biri olan, Abdülkerim Kuşeyri'nin Kur'an-ı Kerim tefsiri, İlahî Kelâm'ın Sırları'nı İdefix, D&R ve tüm seçkin kitapçılardan temin edebilirsiniz.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın

  • 4
  • 20
Bir kelime: İtikaf
Bir kelime: İtikaf

İtikâf kelimesinin sözlükteki anlamı, "bir şeye devam etmek, müdavim olmak, insanın kendisini bir yerde alıkoyması ve bir yere kapanıp ibadetle meşgul olmak"tır. Dinî bir terim olarak itikâf, akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir Müslüman'ın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet ederek Allah'a yakınlık elde etme niyetiyle bir süre durması demektir.

Peygamber Efendimiz, Ramazan ayının son on günü itikâf ile geçirirdi. Enes b. Mâlik ile Übey b. Ka'b'in verdikleri bilgiye göre, Peygamberimiz sadece bir yıl seferde olduğu için itikâf ibadetini yerine getiremedi. Fakat ertesi sene yirmi günlük itikâfa girdi.

15 maddede Ramazan'ın kadim sünneti: İtikaf

Hz. Peygamber'in bu tatbikatından hareketle âlimler, oruçlu kimsenin özellikle Ramazan'ın son on gününde itikâfa girmesini müstehap kabul eder. Diğer ibadetlerde olduğu gibi itikâfta da niyet şarttır. Niyet etmeksizin camide bulunmak itikâf yerine geçmez. Dolayısıyla itikâf niyetini şöyle yapılabilir: "Allah'ım! Bu mescitte (veya camide) bulunduğum sürece itikâfa niyet ettim."

Evinde itikâfa girmesi gereken Müslüman bir hanım, bir oda veya seccadesinin serili olduğu bir mekânı itikâf mahalli olarak kullanabilir. Onun niyeti ise "Allah'ım! Bu mahalde bulunduğum sürece itikâfa niyet ettim." şeklinde olmalıdır.

İtikâf yapmak isteyen kişi, niyet ederek mescit veya camide kalmaya başlayarak itikâfa girmiş olur. Vaktini namaz kılarak, Kur'an-ı Kerim okuyarak, dua, zikir ve tefekkür gibi ibadetlere ayırarak değerlendirir.

İtikaf ile ilgili hadisler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN