Arama

Bilinmesi gereken 10 temel arkeolojik yapı

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve tüm dünyanın dikkatini çeken Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'de, insanlık tarihinin bilinen ilk tapınakları yer alır. Peki, 10 bin yıl önce henüz yerleşik hayata geçmemiş olan avcı toplumlar böylesi görkemli tapınakları nasıl yaptı? Sizler için gezegenimizdeki en eski ve en önemli arkeolojik yapıları derledik.

  • 1
  • 20
GÖBEKLİTEPE
GÖBEKLİTEPE

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve tüm dünyanın dikkatini çeken Şanlıurfa'daki Göbeklitepe, insanlık tarihinin bilinen ilk tapınakları arasında yer alıyor.

Göbeklitepe ile ilgili bahsi geçen bilimsel veriler, arkeoloji çalışmalarında neolitik dönemle ilgili kuramsal çerçevenin ve tarihlendirmelerin yeniden değerlendirilmesini gerektiren önemli bilgiler vermektedir. Göbeklitepe'nin, konumu, boyutları, tarihlendirilmesi ve yapılarının anıtsallığı ile Neolitik dönem için ünik bir alan olduğu anlaşılmıştır. Alan, 12000 yıl boyunca doğal çevresi içinde dokunulmadan kaldığından önemli arkeolojik buluntu vermektedir.

Bölgede yapılan araştırmaların sonucunda buğdayın ilk olarak Göbeklitepe eteklerinde yetiştiği ortaya çıkarıldı.

  • 2
  • 20
"İNSANLIK TARİHİNİN SIFIR NOKTASI"
İNSANLIK TARİHİNİN SIFIR NOKTASI

Nasıl keşfedildi?

Dünyanın en önemli tapınma merkezlerinden biri olan Göbeklitepe Ören Yeri, 1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversiteleri iş birliği ile bölgede yapılan "Güneydoğu Anadolu Araştırma Projesi" sırasında bulundu.

Alanın gerçek değeri, 1994 yılından sonra başlatılan kazı çalışmaları ile ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu çalışmalar sonrasında, Göbeklitepe'nin 12000 yıl öncesine uzanan bir kült merkezi olduğu anlaşılmıştır.

T biçimindeki sütunların ağırlığının 40 ila 60 ton arasında değişiyor. Fakat o dönemin şartlarında bu taşların alana kimler tarafından ve nasıl taşındığı bir Göbeklitepe sırrı olarak çözülmeyi bekliyor.

  • 3
  • 20
THEOPETRA MAĞARASI
THEOPETRA MAĞARASI

Yunanistan'ın Teselya bölgesinde bulunan bu mağaranın içerisinde 130.000 yıllık ayak izlerinin, 65.000 yıllık eşyaların, 9000 yıllık biz 15-18 yaşları arasında bir kız çocuğu kalıntıları vardır. İnsanlık tarihinin en eski duvarıdır.

  • 4
  • 20
23.000 YAŞINDAKİ DUVAR
23.000 YAŞINDAKİ DUVAR

Bilim insanları bu duvarın 23.000 yaşında olduğunu ve rüzgârı önlemek için inşa edilmiş olabileceğini düşünüyor. Mağara, duvarın yıkılma tehlikesine karşı 2016 yılında güvenlik amaçlı kapatılmıştır.

  • 5
  • 20
KEOPS PİRAMİDİ
KEOPS PİRAMİDİ

Keops Piramidi, Khufu Piramidi ya da diğer adıyla Büyük Piramit; günümüzde Mısır'ın başkenti Kahire'nin bir parçası olan Gize'yi çevreleyen antik "Gize mezar kenti"nde bulunan üç anıtsal piramitten en eski ve en büyük olanıdır.

Bu piramidin Mısır firavunu Khufu adına bir anıtsal mezar olarak inşa edildiğine inanılır ve yapımının yaklaşık yirmi yıl sürdüğü sanılmaktadır. 20. yüzyıl başlarına dek, yani 3800 yıl boyunca hacmi ve kütlesi bakımından Dünya'daki en büyük yapay (insan yapımı) yapı olarak kabul edilmiş ve yükseklik rekoru 4000 yıl boyunca kırılamamıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN