Arama

Müzzemmil Suresi tefsir ve meali

Hz. Peygamber (SAV), ilk ilahi hitabın ardından evine giderek Hz. Hatice (RANHA) annemize "beni örtünüz" buyurmuştu. Müzzemmil Suresi adını örtünüp bürünen anlamına gelen "elMüzzemmil" kelimesinden alır. Sure içinde Resulullah'ın (SAV) ibadet ve taat hayatı anlatılır. Mushaf sıralamasında yetmiş üçüncü sırada olan sure esbab-ı nüzulü ile bilinir.

Müzzemmil Suresi 5-7. Ayet

﴾5﴿ Doğrusu biz sana, taşınması zor bir söz vahyedeceğiz.

﴾6﴿ Şüphesiz gece vakti etki ve uyum yönünden daha uygun ve sözün zihne yerleşmesi bakımından daha elverişlidir.

﴾7﴿ Gündüz vakti ise senin için yoğun bir koşuşturma durumu vardır.

Müzzemmil Suresi 5-7. Ayet Tefsiri

◼ "Ağır söz"den maksat Kur'ân-ı Kerîm'dir; yüceliği, önemi ve değerinden, içeriğinin zenginliğinden, getirdiği sorumlulukların ağırlığından dolayı ona ağır söz denilmiştir (Râzî, XXX, 174; Şevkânî, V, 365). Hz. Peygamber'in geceleri kalkıp namaz kılmasının emredilmesinin de onun psikolojik olarak bu ağır göreve hazırlanmasına yönelik olduğu anlaşılmaktadır. "Gece vakti" diye tercüme ettiğimiz nâşie kelimesine müfessirler "gece vakitleri ve bu vakitlerde meydana gelen olay, gece kalkan kimse" gibi anlamlar vermişlerdir (Şevkânî, V, 365).

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Müzzemmil Suresi 8-10. Ayet

﴾8﴿ Rabbinin adını an, bütün varlığınla ona yönel.

﴾9﴿ Doğunun da batının da rabbi O'dur. O'ndan başka tanrı yoktur. Öyleyse yalnız O'na güvenip sığın.

﴾10﴿ Onların söylediklerine katlan ve uygun bir şekilde onlardan uzaklaş.

Müzzemmil Suresi 8-10. Ayet Tefsiri

◼ Önceki âyetler, ilâhî mesajı alarak onu kendi mânevî dünyasına yansıtması ve insanlara tebliğ etmesi için Hz. Peygamber'i psikolojik yönden hazırlamaya yönelikti. Bu âyetler ise mânevî hazırlıkla birlikte tebliğin nasıl yapılması ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğretmektedir. Bunlar, daima Allah'ı anarak O'ndan yardım istemek, samimi kalp ile O'na yönelmek, O'nun gücüne dayanmak ve koruyuculuğuna güvenmek; inkârcıların kendisi hakkında söyledikleri "sihirbaz, kâhin, şair, mecnun" gibi yakışıksız sözlere, iftiralara aldırmamak, bunlara sabırla göğüs germek ve böyle durumlarda bu tür sözleri söyleyenlerle gereksiz ve verimsiz bir tartışma ve çatışma ortamına girmektense onlardan uzaklaşmaktır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Müzzemmil Suresi 11-14. Ayet

﴾11﴿ Nimet içinde yüzen o yalanlayıcıları bana bırak ve onlara biraz süre tanı.

﴾12-13﴿ Kuşkusuz katımızda (onlar için) prangalar, yakıcı bir ateş, boğazdan geçmez bir yiyecek, elem verici bir azap vardır.

﴾14﴿ O gün yeryüzü ve dağlar sarsılır; dağlar savrulan kum yığınları halini alır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN