Arama

Miraç Gecesi'ni nasıl idrak etmeliyiz?

1402 sene evvel Recep ayının 27. gecesinde gerçekleşen Miraç hadisesi, Peygamber Efendimizin (SAV) mucizelerinden biridir. Bu mübarek gecede Resulullah (SAV) Cenab-ı Hakk'ın davetiyle Mekke'deki Mescid-i Haram'dan Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya götürülüp oradan da ilahi huzura yükseldi. Bu mucizenin gerçekleştiği gün ve geceye, Müslümanlarca ayrı bir ehemmiyet verilir. Peki, Miraç Gecesi'ni nasıl idrak etmeliyiz?

Miraç Gecesi'nde müminlere verilen müjdeler

🔷 Miraç Gecesi ile birlikte Yüce Allah (CC) ve Nebileri ile görüşen Efendimize (SAV) müjdeler verilir. Hak Teala o gece müminlere üç hediye gönderir:

Namaz:

Müminin olmazsa olmazı, dinin direği, kişiye kötülükten ve hayadan alıkoyan namaz ibadeti bu gecede beş vakit olarak belirlenir.

Af müjdesi:

Miraç Gecesi inen iki ayet, müminler için günlük vird edinecekleri bir duadır.

Rabbimizin şirk koşmayanları affedeceği müjdesini de içeren ayetler hakkında Efendimiz (SAV) şöyle buyurur:

"Bakara sûresinin sonunda iki âyet vardır ki, bir gecede okuyana onlar yeter; onu her türlü kötülüklerden korur."

(Buhârî, Fezâilü'l-Kur'an 10; Müslim, Müsâfirin 255)

Kur'an-ı Kerim'in en uzun suresi: Bakara fazileti ve muhtevası

🔷 Miraç hadisesi Kur'an'ı Kerim'de şöyle anlatılır:
"Bir gece, kendisine bazı âyetlerimizi gösterelim diye kulunu Mescid-i Harâm'dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ'ya götüren Allah eksikliklerden münezzehtir. O, gerçekten her şeyi işitmekte ve görmektedir."

(İsra Suresi, 1. Ayet)

Üçüncü müjde "Amenarrasulü" olarak bildiğimiz Bakara Suresi'nin son iki ayetidir:

"Allah'ın elçisi ve müminler, rabbinden ona indirilene iman ettiler. Her biri Allah'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine inandılar. "O'nun elçileri arasında ayrım yapmayız" ve "İşittik, itaat ettik, bağışlamanı dileriz rabbimiz, gidiş sanadır." dediler. Allah hiçbir kimseyi, gücünün yetmediği bir şeyler yükümlü kılmaz; lehinde olanı da kendi kazandığıdır, aleyhinde olanı da kendi kazandığıdır. Rabbimiz! Unutur veya yanılırsak bizi cezalandırma! Bizden öncekilere yüklediğin gibi bize de ağır yük yükleme! Üstesinden gelemeyeceğimiz şeyleri boynumuza borç kılma! Bizi bağışla, ayıplarımızı ört ve bize rahmetimle muamele buyur! Sen bizim sahibimiz ve yardımcımızsın; artık inkârcı topluluğa karşı bize yardım et!"

(Bakara Suresi, 285 ve 286. Ayetler)

Miraç Gecesi'ni nasıl ihya edebiliriz?

1- Camiye gitmek

🔷 Miraç Gecesi'nde yapılabilecek ve büyük sevaba sahip olan ilk ibadet cemaatle namaz kılmaktır. Her bir adımın sevap sayıldığı cami yolunda yürüyüp 27 derece daha faziletli olan cemaatle namaz kılınması uygun olur. Gecenin tamamını ibadetle geçirmek isteyenler için Efendimiz (SAV) şöyle buyurur:


"Yatsı namazında cemaatte bulunan kimseye, gecenin yarısına kadar namaz kılmış gibi sevap vardır. Yatsı ve sabah namazlarında cemaatte bulunan kimseye ise, bütün gece namaz kılmış gibi sevap vardır."

(Tirmizî, Salât 165.Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 47)

🔹 Ayrıca camilerde düzenlenen kandil programlarıyla Miraç Gecesi daha iyi hissedilir.

2- Kur'an okumak

🔷 Efendimize (SAV) indirilen yüce kitabımız Kur'an'ı Kerim, her Müslümanın daima başucunda bulunması gereken ve başvurması gereken kutsal kitabımızdır. Miraç Gecesi'nde inen iki ayet Müslümanlar için büyük bir kurtuluş vesilesidir. Amenarrasulü olara bilinen ayetler her gün yatsı namazından sonra okunur.

🔷 Mümin kimsenin yüce kitabımızı okuyup tefekkür etmesi önerilirken, Kur'an'ın inanan kimse için şifa olduğunu Yüce Allah (CC) buyurur:

"Biz Kur'an'dan öyle bir şey indiriyoruz ki, o müminler için bir şifa, bir rahmettir; zalimlerin ise sadece ziyanını arttırır."

(İsra Suresi, 82. Ayet)

🔷 Efendimiz (SAV) Kur'an'ın Müslüman hayatındaki yerini şöyle buyurur:

"Kalbinde Kur'an'dan bir miktar bulunmayan kimse harap ev gibidir."

(Tirmizî, Fazâilü'l-Kur'ân 18. Ahmed İbni Hanbel, Müsned, I, 223)

🔷 Kur'an okumanın sevabıyla ilgili ise Efendimiz (SAV) şöyle müjdeler:

"Kim Kur'ân-ı Kerîm'den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir."

(Tirmizî, Fezâilü'l-Kur'ân 16)

Kur'an'ı Kerim okumak için tıklayınız!

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN