Arama

Kıyamet Suresi tefsiri

Kıyametin kopması, bu esnada meydana gelecek olan hadiseler, sekerat halindeki kimsenin hali, dirilme ve hesap, ahiretin varlığı üzerine delillerden müteşekkil olan Kıyamet Suresi, 40 ayet olup Mekki surelerdendir. Mushaf sıralamasında yetmiş beşinci sırada olan Kıyamet Suresi, kıyamet gününün dehşetini tasvir etmesi bakımından oldukça önemlidir.

Kıyâmet Suresi 3-4. Ayet

﴾3﴿ İnsan, kemiklerini toplayıp birleştiremeyeceğimizi mi sanıyor?

﴾4﴿ Evet, parmaklarına varıncaya kadar yeniden yapmaya gücümüz yeter.

Kıyâmet Suresi 3-4. Ayet Tefsiri

◼ Kur'an'da çeşitli vesilelerle bildirildiğine göre putperest Araplar, insanların öldükten ve bedenleri çürüyüp toprak haline geldikten sonra yeniden diriltilmesini imkânsız görüyor, Hz. Peygamber'e bunun nasıl olacağını soruyorlardı; fakat aslında gayeleri gerçeği öğrenmek değil, alay ve inkâr etmek olduğu için aldıkları cevaplar üzerinde düşünmüyor, söylenene inanmıyorlardı. Âyetler hem onların bu tutumunu kınamakta hem de ölümden sonra dirilmenin gerçekleşeceğini kesin ve ince bir üslûpla ifade etmektedir. Âyet metnindeki tesviye kavramı, "yaratılış sürecinde insana bedensel özelliklerinin tam olarak verilmesi" anlamında başka âyetlerde de geçmektedir (bk. İnfitâr 82/7; A'lâ 87/2).

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Kıyâmet Suresi 5-6. Ayet

﴾5﴿ Fakat insanoğlu önündeki zaman içinde de günah işlemeye (bugünden) istekli durur.

﴾6﴿ "Kıyamet günü ne zamanmış?" diye soruyor.

Kıyâmet Suresi 5-6. Ayet Tefsiri

◼ "Günah" diye çevirdiğimiz fücûr kelimesinin "haktan sapma" anlamına geldiğini, bu sapmanın sözle de eylemle de olabileceğini belirten Şevkânî, âyetle ilgili açıklamaları gayet özlü olarak şöyle açıklar: İnsanoğlu bugünüyle yarınıyla her zaman günah işlemeyi öne alır; günahı peşin işler, tövbeyi tehir eder. İbnü'l-Enbârî'nin yorumuna göre insan, yaşadığı sürece hep günah işlemek ister, işlediği günahtan dönmek, günahkârlığı terketmek gibi bir niyet taşımaz. Mücâhid, Hasan-ı Basrî, İkrime, Süddî ve Saîd b. Cübeyr de âyeti şöyle açıklamışlardır: "İnsan ölünceye kadar hep tövbe edeceğini söyler durur; sonuçta en kötü hallerini yaşarken ölüm onu yakalar."

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

Kıyâmet Suresi 7-10. Ayet

﴾7-9﴿ Göz dehşetle açıldığı, ay tutulduğu, güneşle ay birleştirildiği zaman;

﴾10﴿ İşte o gün insan "Kaçacak yer var mı?" diyecektir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN