Arama

Kalbi ürperen veli: Fudayl b. İyaz

Fudayl bin İyâz, 9. yüzyılda yaşamış Horasan'ın ilk büyük sûfîlerindendir. Zamanını ilim ve ibadete vakfeden alim, Mekke'de talebelerine hadis rivayetinde bulunmuş, dönemin halifesi Harun Reşid ile diyalog kurmuştur. Ona göre helal olanı istemek ve doğruluktan sapmamak insanın süsleridir. İhlası da şöyle tanımlamıştır: "İnsanların hatırı için ameli terk etmek riya, onları memnun etmek için amel etmek şirk, bu iki durumdan kurtulmak ihlâstır." Allah korkusuyla kalbi ürperen Fudayl b. İyaz'ın hayatına daha yakından bakalım.

◾ Fetihlerle birlikte İslam'ın Asya kıtasına da yayılmasıyla Araplar Horasan'ı yurt tutmaya başlar. Büreyde bin Husayb fetihlere katılarak Horasan'a yerleşip burada vefat eden son sahabedir.

◾ Seyyah İbn Battuta'nın anlatımıyla Irak'ta bulunan Kûfe, Hz. Ali'nin (ra) hilafetindedir. Şehir surlardan yoksun olup evlerin duvarları tuğladandır. Çarşılarında çoğunlukla hurma ve balık satılır. Büyük Camii'de Hz. İbrahim'in namazgahının ve Hz. Ali'nin (ra) şehit edildiği yer olarak değerlendirilen mihrap bulunur.

Fudayl bin İyâz, Temîm kabilesinin Yerbu' koluna mensup olup künyesi oğlu Ali dolayısıyla Ebû Alî'dir. Kendisi gibi hadis ilmiyle iştigal eden üç oğlu vardır.

◾ Büyük hadis alimi Nesâi'ye göre güvenilir bir râvi olan oğlu Ali bin Fudayl, hem hadis rivayet etmiş hem de kendisinden hadis alınmıştır.

◾ Ebûbekir bin Ayyâş bir hatırasında Fudayl bin İyâz ve oğlu Ali'nin Allah (CC) korkusunu şu şekilde anlatır: "Fudayl bin İyâz'ın arkasında Fudayl bin Ali ile namaz kılıyormuş. Fudayl Tekasür Sûresi'nde "leteravünne'l-cahîm" kısmını okuyunca Ali yüz üstü düşmüş ve Fudayl bu ayette durakalmış."

  • 5
  • 10
Fudayl bin İyâz'ın hidayet erme hikayesi
Fudayl bin İyâz’ın hidayet erme hikayesi

◾ Aslında Fudayl bin İyâz, Ebîverd ile Serahs arasında yol kesen eşkıyalardandır. Bir cariyeye âşık olur. Bir gün bu cariyenin evinin duvarına tırmandığı sırada içeride Kur'an-ı Kerim okunduğunu fark eder.

◾ Hadîd Sûresi'nin 16. ayet-i kerimesinde geçen "İman edenlerin Allah'ı zikretmekten ve inen haktan dolayı kalplerinin saygı ile ürpermesinin zamanı gelmedi mi?" ifadesinden etkilenerek tövbe eder.

Fudayl bin İyâz'ın tövbesi: "Allah'ım sana Beytü'l-Haram'da komşu olarak tövbe ettim."

◾ Bu hadiseden sonra dünya nimetlerine yüz çevirip kendini ibadete veren Fudayl bin İyâz, yakınlarına ahireti düşünerek o gün için hazırlık yapmalarını ve Allah'tan korkmalarını öğütler.

◾ Allah korkusunu "Kim Allah'tan korkarsa hiçbir şey ona zarar veremez ve kim Allah'tan başka şeylerden korkarsa ona kimse bir fayda veremez." sözüyle dile getirir.

Ebû Ali er-Râzî, Fudayl bin İyâz ile otuz sene boyunca arkadaşlık ettiğini, güldüğünü hatta tebessüm dahi ettiğini görmediğini söyler.

◾ Yine Ebû Ali er-Râzî, onu ilk defa oğlu Ali vefat ettiğinde gülerken görmüş ve sebebini merak etmişti. Fudayl bin İyâz "Eğer Allah bir işi sevdiyse ben de o işi sevimli olarak görürüm." diyerek merakını giderdi.

  • 6
  • 10
İnsanlara tesir eden tilaveti
İnsanlara tesir eden tilaveti

◾ Dönemin halifesi Harun er-Reşîd, Fudayl bin İyâz'ı ziyarete gittiğinde ona kalbinde hüzün ve korku için yer ayırmasını telkin etmiş, böyle bir kalbin Allah'a isyanı engelleyip cehennem azabından koruyacağını söylemiştir.

◾ Onun zühdü ve takvası karşısında Harun er-Reşîd "Gözlerim Fudayl bin İyâz gibisini görmemiştir." demiştir. Abdullah bin el-Mübarek ise Fudayl'a baktığında içini hüzün kapladığını ve nefsini kötülemeye başladığını ifade etmiştir.

◾ Fudayl bin İyâz'ın hüznü tilavetine de yansımış, nemli sesiyle insanlara hitap ediyormuşçasına Kur'an- Kerim okumuştur.

◾ Yine Abdullah bin el-Mübarek, insanların en çok vera' sahibi olanının Fudayl bin İyâz olduğunu söylemiştir.

  • 7
  • 10
Fudayl bin İyâz'a göre zühd
Fudayl bin İyâz’a göre zühd

Fudayl bin İyâz'a göre zühd kanattir, ibadet fark olanları yerine getirmektir, tevazu hakka boyun eğmektir, vera' haramdan uzak durmaktır, vera'nın en faziletlisi ise insanın diline hâkim olmasıdır.

◾ Fudayl bin İyâz, gecenin ilk saatlerinde namaz kılmaya başlar. Uykusu gelince hasırın üzerinde uyur. Bu hâl sabaha kadar devam eder.

◾ İbadetlerin ihlâslı bir şekilde yani yalnızca Allah'a has kılınarak yapılması gerektiğini sık sık hatırlatır. Çünkü insanların amelleri terk etmesini riya, amellere yönelmesini ise şirk olarak karşılar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN