İslam tarihinde bayram kutlamaları
Geçmişten günümüze İslam tarihinde; Emeviler, Abbasiler, Fatımiler, Selçuklular ve Osmanlılar gibi birbirinden güçlü devlet var olmuştur. Bu devletler siyasi oldukları kadar kültürel tarihte de önemli yer tutmuşlardır. Müslümanlık tarihinin önemli bir parçası da senede iki kez eda edilen bayramlardır. Bayramlar kendi içlerinde farklı gelenekler barındırırlar. Sizler için İslam tarihinde gerçekleşen renkli bayram kutlamalarını araştırdık.
Giriş Tarihi: 09.04.2024
16:54
Güncelleme Tarihi: 10.04.2024
08:48
ABBASİLERDE BAYRAM KUTLAMALARI
◾ Abbasilerde Ramazan ve Kurban Bayramlarında halifeler , halka imamlık yapıp hutbe namaz kıldırmaktadırlar. Aynı zamanda Kudüs , Bağdat ve Şam gibi kentler bayramlarda en güzel şekilde süslenmektedir.
◾ Bilhassa beşinci asırda Abbasiler varlığını dünyada göstermek adına büyük şenlikler düzenlemiş ve şehirlerde fener alayları düzenlemişlerdir.
Abbasiler kimdir?
Abbâsîler, Emevî Hanedanı'ndan sonra başa gelen İslam Devleti'nin yönetimini ve halifeliği beş yüzyıldan daha uzun bir süre elinde tutan Müslüman Arap hanedanlığıdır.
ABBASİLERDE BAYRAM KUTLAMALARI
◾ O dönemler nehirdeki kayıklar ışıklarla donatılır ve ahalinin sevinç nidaları göğe kadar ulaşırmış. Aynı zamanda halifenin de sarayı ışıklarla donatılır tam bir şenlik ortamına çevrilirmiş.
◾ Halk, "Allah onlara karşı sana kafidir; O işitendir, bilendir" yazılı uzun ve Abbasilerin alameti olan siyah renkli külahları takmışlardır.
FATÎMİLERDE BAYRAM KUTLAMALARI
◾ Fatîmilerde Ramazan Bayramı'nın iki ismi bulunmaktadır. İlki , "Büyük Mevsim" ikincisi ise bu dönemde memurlara kıyafet dağıtılmasından ötürü "İdû'l- Hulel" olarak kayıtlara geçmiştir.
◾ Ramazan Bayramı'nda yapılan bir diğer faaliyet, devlet erkanından olanlara ihtişamlı masalar kurulur; Kur'an-ı Kerim okunur, müezzinler tekbir getirir. Bunların yanında şairler bayram ile ilgili kaleme aldıkları şiirleri okurlar.
Ramazan şiirleri
FATÎMİLERDE BAYRAM KUTLAMALARI
◾ Asr-ı Saadet 'ten beri süregelen musalla geleneği, Fatimiler zamanında da uygulanmıştır. Halife gösterişli bir törenle saraya giriş yapar.
◾ Kurban Bayramı kutlamaları, Ramazan Bayramı'nda olduğu gibi arefe günü başlar. Tek farkı, bu bayramda halife, beyaz elbise yerine kanı temsilen kırmızı kıyafet giyer.
Fatîmiler kimdir?
Fâtımîler ya da Fâtımî olarak bilinen Arap devleti, Tunus' merkezli kurulmuşlardır.
SELÇUKLULARDA BAYRAM KUTLAMALARI
◾ Selçuklu, diğer İslam devletleri gibi bayramlara ayrıca ehemmiyet gösterir. Bilhassa bu dönemlerde yapılan sokak kutlamaları bayramlara renk katmaktadır.
◾ Tüm bunların yanında saraylar da süslenir. Ama ilk faaliyet bayram namazı kılmak ve kıldırmak olmuştur. Sultan bayram boyunca farklı camilere gider ve halkın arasına karışır işte bu, Selçuklu dönemindeki bayramlara has olan bir özelliktir.
Osmanlı'da Ramazan Bayramı