Arama

İnsanın zafiyet yönleri

İnsan seçimleriyle varlığını kanıtlayabilen bir varlıktır. Doğru kararlarla varlık alemindeki en önemli canlı olduğu gibi kötü kararlar sebebiyle en aşağılık mahluk olabilir. İnsanı aşağı çeken, "esfele safilin" kılan şey ise nefsani arzularıdır. İnancına, nesline ve haysiyetine ters hareket eden insan, kulluk görevlerini terk ederek günah bataklığına saplanabilir. Peki, insanı Allah Teala'nın huzurunda küçük düşüren zafiyetler nelerdir?

  • 3
  • 10
Acele etmek
Acele etmek

İnsan, aceleci olarak yaratılmıştır. Size âyetlerimi göstereceğim; benden acele istemeyin.

Enbiyâ Suresi 37. Ayet

Enbiyâ Suresi 37. Ayeti dinlemek ve okumak için tıklayın

Enbiyâ Suresi 37. Ayet

🔺 Hz. Peygamber (SAV) putların tanrı olamayacağını, dolayısıyla kimseye fayda veya zarar veremeyeceğini söylediği ve puta tapanları kınadığı için müşrikler onunla karşılaştıklarında "İlâhlarınızı diline dolayan bu mu?" diyerek onu küçümseyip kendisiyle alay ederlerdi; hatta Allah'ın (CC) birlik vasfı ve Rahmân ismiyle anılmasına, O'nun (CC) gönderdiği kitabın zikredilmesine tahammül edemezlerdi. Bu âyetlerde onların bu küstahça tutumu, kınayıcı bir üslupla dile getirilmektedir. Daha sonra âhiret inancı ve sorgulamasıyla ilgili aynı alaycı ve inkârcı yaklaşımları özetlenerek beklemedikleri o günün, hak ettikleri o cezanın mutlaka gerçekleşeceğine dikkat çekilmektedir.

TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

  • 4
  • 10
İnsanın çok aceleci olması
İnsanın çok aceleci olması

◾ İnsanoğlunun en zayıf yönlerinden birisi aceleci olmasıdır. İnsanın tabiatında, yaratılışında bir acelecilik vardır. İnsandan beklenen; süreceği ömründe bu huyunu köreltmesi, terbiye etmesidir.

Acelecilik, kişinin dilediklerinin hemen olması noktasında öne çıkar. Bu haslet, Müslümanın hayır ve şerri ayırması noktasında adeta gözüne bir perde olarak iner.

  • 5
  • 10
Tahammülsüzlük
Tahammülsüzlük

Gerçekten insan pek tahammülsüz bir tabiatta yaratılmıştır. Başına bir fenalık geldi mi sızlanır durur. Ama ona bir nimet nasip olursa kendisinden başkasını yararlandırmaz.

Mearic Suresi 19-21 Ayetler

Mearic Suresi 19-21 Ayetleri okumak ve dinlemek için tıklayın

Mearic Suresi 19-21 Ayetler

🔺 "Tahammülsüz" diye çevirdiğimiz helû' kelimesi sözlükte "sabırsız ve bir şeye aşırı derecede düşkün" anlamlarına gelen bir sıfat olup tamahkârlık, tatminsizlik, acelecilik, sabırsızlık, tahammülsüzlük, yılgınlık ve sızlanma gibi insanların tabiatında var olan bazı olumsuz özellikleri ifade eder. 20 ve 21. âyetler bu zaafı şöyle açıklamaktadır: Başına yoksulluk, hastalık, korku vb. bir sıkıntı geldiğinde sızlanır, feryat eder ve ümitsizliğe kapılır; zenginlik, sağlık, güvenlik gibi nimet ve imkânlara kavuştuğunda ise bencilleşir, cimrileşir, eriştiği nimetleri Allah'ın bir lutfu olarak değil, kendi kudret ve gayretiyle elde ettiği varlık olarak değerlendirir; ne Allah yolunda harcamada bulunur ne de insanlara yardım eder.

TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

  • 6
  • 10
İnsanın çok hırslı ve cimri olması
İnsanın çok hırslı ve cimri olması

◾ İnsanoğlu hırslı, cimri ve nefsine düşkündür. Kur'an-ı Kerim'de insanoğlunun bu halleri "helû" kelimesi ile izah edilir. Helû, çok sabırsız, çok hırslı, çok cimri gibi anlamlara gelir.

Müminin en önemli vasıflarından birisi de bu huyları karşısında gösterdiği direnç ve kendisini doğru olana yönlendirmesi, manevi tekamülünü sürdürmesidir.

  • 7
  • 10
Nankörlük, şımarıklık ve ümitsizlik
Nankörlük, şımarıklık ve ümitsizlik

İnsan, iyi şeyleri istemekten usanmaz; başına bir kötülük geldiğinde ise büsbütün ümitsiz ve karamsardır. Uğradığı bir sıkıntıdan sonra ona tarafımızdan bir nimet tattırsak mutlaka şöyle diyecektir: "Bu benim hakkımdır; ayrıca kıyametin kopacağını sanmıyorum ama, dönüp rabbime varacak olsam bile, O'nun huzurunda benim için güzel şeyler bulunduğundan eminim." Biz, inkâra sapanlara neler yaptıklarını mutlaka açık seçik bildireceğiz ve onlara kesinlikle ağır bir ceza tattıracağız! Ne zaman insanoğluna bir lutufta bulunsak arkasını dönüp uzaklaşır; başına bir kötülük geldiğinde de uzun uzadıya yalvarıp yakarır.

Fussilet 49-51 Ayetler

Fussilet 49-51 Ayetleri okumak ve dinlemek için tıklayın

Fussilet 49-51 Ayetler Tefsiri

🔺 "İyi" diye çevirdiğimiz metindeki hayır kelimesi, bu bağlamda özellikle zenginlik, sağlık, mevki, itibar, güç gibi dünyevî imkân ve menfaatleri ifade ettiği için kelimeyi bu bağlamda "çıkarına uygun şeyler" diye anlamak uygun olur. Burada aslında Mekke putperestlerinin karakter yapısına dair bilgi verilmekle birlikte, daha genel olarak sağlıklı bir din ve ahlâk eğitiminden geçmemiş, ruhsal yetkinlik kazanmamış pek çok insanı da kuşatan bir karakter tipi tanıtılmaktadır. 49. âyette ilâhî vahyin terbiyesinden geçip gönül zenginliğine ulaşamamış, ruhsal arınmasını gerçekleştirememiş insanın dünyevî menfaatler konusundaki açgözlülüğü; ayrıca böyle birinin, yine ruhî gelişmemişlik ve mânevî yoksulluk nedeniyle hayatın mihnetleriyle, belâ ve sıkıntılarıyla karşılaştığında sergilediği dayanıksızlık, ümitsizlik ve karamsarlık dile getirilmektedir.

TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN