Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Hz. Süleyman'a verilen mucizeler nelerdir? Hz. Süleyman kıssası ve hayatı...

Hz. Süleyman'a verilen mucizeler nelerdir? Hz. Süleyman kıssası ve hayatı...

Hz. Süleyman, adı Kur'an-ı Kerim'de geçen peygamberlerdendir. Ayet-i kerimelerde Allah katında büyük değeri ve güzel yeri olduğu bildirilir. Yüce Allah'ın kendisine birçok mucize ihsan ettiği Hz. Süleyman, cinler, kuşlar, rüzgârlar, evcil ve yabani hayvanlara hükmederdi. Peki, Hz. Süleyman'ın mucizeleri nelerdir? Hz. Süleyman kimin oğlu? Hz. Süleyman nasıl öldü? Hz. Süleyman ve Belkıs kıssası…

  • 3
  • 13
KUR'AN-I KERİM'E GÖRE HZ. SÜLEYMAN
KUR’AN-I KERİM’E GÖRE HZ. SÜLEYMAN

"Andolsun biz Süleyman'ı bir sınavdan geçirmiş, tahtının üstüne bir ceset koymuştuk; sonra o bize yöneldi. 'Rabbim' dedi, 'Beni bağışla; benden sonra hiç kimsenin ulaşamayacağı bir hükümranlık ver bana. Lütfu sınırsız olan yalnız sensin.' Bunun üzerine, emriyle dilediği yöne doğru tatlı tatlı esen rüzgârı, bina kuran ve dalgıçlık yapan bütün şeytanları ve zincirlerle bağlanmış diğer yaratıkları onun buyruğuna verdik. 'Bu bizim bağışımızdır; hiçbir hesap kaygısı taşımadan ister başkalarına ver ister elinde tut' (dedik). Kuşkusuz onun katımızda yüksek bir yakınlık derecesi ve güzel bir geleceği vardır." (Sad suresi, 34-40. ayetler)

📌 Kur'an-ı Kerim'de, Hz. Süleyman'ın Allah katında büyük değeri ve güzel yeri olduğu bildirilir. Diyanet'in Kur'an Yolu Tefsiri'nde belirtildiğine göre Hz. Süleyman'ın Allah'tan af dilemesinin sebebi "inşallah" demeyi unutmuş olmasıdır.

📕 Hz. Adem kıssası

➡ Hz. Süleyman'ın, "Benden sonra hiç kimsenin ulaşamayacağı bir hükümranlık (mülk) ver bana" şeklinde dua etmesi, Yüce Allah'tan iktidar amacıyla değil bir peygamber olarak kendisine mahsus mucize gerçekleştirmek istediğini belirtir.

🎧Fikriyat Kur'an-ı Kerim uygulamasında yer alan Sad suresinin 34-40. ayetlerini dinlemek için tıklayın

📌Neml suresinin 16. ayet-i kerimesinde, Hz. Süleyman'ın babası Hz. Davud'a varis olduğu bildirilir. Bununla ilim, hikmet, peygamberlik ve hükümdarlık konularında mirasçı olduğu anlaşılmalıdır.

➡ 9. yüzyılın önemli müfessirlerinden Sa'lebi, Hz. Süleyman'ın on iki ya da on üç yaşlarında tahta geçtiği ve bütün dünyaya hâkim olduğu belirtir. Aynı zamanda dünyanın ikisi mümin, ikisi kâfir dört kişinin egemenliğinde bulunduğunu, müminlerin Süleyman ve Zülkarneyn, kâfirlerin Nemrud ve Buhtunnasr olduğu rivayet eder.

📚 Sa'lebi kimdir?

Sa'lebi, 9. yüzyılın önemli müfessirler ve dilcilerindedir. Tefsiri, mukrî ve hâfız gibi sıfatlarla anılması onun Kur'an ilimlerine olan hâkimiyetini gösterir.

🎥 Fikriyat TV'de yer alan Kur'an-ı Kerim okumaları için tıklayın

  • 5
  • 13
HZ. SÜLEYMAN'IN MESCİD-İ AKSA'YI İNŞA ETMESİ
HZ. SÜLEYMAN’IN MESCİD-İ AKSA’YI İNŞA ETMESİ

📌Hz. Davud, Cenab-ı Hakk'ın emriyle Beytülmakdis'i inşa etmeye başlasa da ömrü yetmedi. Vefatı esnasında Mescid-i Aksa'nın yapılmasını vasiyet etti.

➡ Hz. Süleyman, Kudüs'ün çevresine enli, uzun, beyaz taşlarla hisar inşa ettirdikten sonra, hükümdarlığının dördüncü yılında Beytülmakdis'i yapmaya başladı.

➡ Süleyman aleyhisselam, Mescid-i Aksa için yerdeki madenlerden altın, gümüş ve yakut; denizden de inciler çıkarttırdı. Kestirdiği türlü taşları, ustalara yontturdu. Çam ve servi ağaçları getirtti. Ağaçlardan, biçilen tahtaları, sıra sıra dizdirdi. Toplanan cevherleri düzelttirdi ve süsletti. Mescidin duvarlarını beyaz, sarı ve yeşil taşlarla ördürdü. Direğini hâlis, billur taştan yaptırdı. (Peygamberler Tarihi, Asım Köksal)

➡ Bir hadis-i şerifte şöyle buyrulur: "Hz. Süleyman, Beytülmakdis'i binâ ettiği zaman, Allah'tan kendisine üç imtiyaz vermesini istedi. İlâhî hükme muvâfık düşecek hüküm (verme melekesi) talep etti; bu ona verildi. Kendisinden sonra kimseye verilmeyecek bir saltanat talep etti; bu da ona verildi. Mescidin inşaatını bitirdikten sonra, bu mescide sırf namaz kılmak için gelenlerin, oradan çıkarken, annelerinden doğdukları gündeki gibi bütün günahları affedilmiş olarak çıkmalarını istedi; bu duası da kabul edildi." (Nesâî, Mesâcid, 6; İbn-i Mâce, İkâme-tü's-Salât, 196/1408)

📘 Fikriyat e-kitap uygulamasında yer alan Riyazü's Salihin'i okumak için tıklayın

  • 6
  • 13
HZ. SÜLEYMAN'IN MUCİZELERİ
HZ. SÜLEYMAN’IN MUCİZELERİ

"Süleyman, Davud'un yerine geçti. Dedi ki: Ey insanlar! Bize kuş dili öğretildi ve bize her şeyden gerektiği kadar verildi. Doğrusu bu apaçık bir lütuftur." (Neml suresi, 16. ayet)

📌Yüce Allah, Hz. Süleyman'a verdiği hikmetler arasında cinler, insanlar, kuşlar, rüzgârlar, evcil ve yabani hayvanlara hükmedebilmek vardı.

➡ Cenab-ı Hakk, Hz. Süleyman'a kuş dilini öğretti. Kuşların ses ve hareketleriyle ifade ettiklerini anlamasının yanı sıra o duyguları idare eden ilâhî yasaları da biliyordu. Böylelikle öttüklerinde Allah'ı tesbih ve tazim ettiklerini anlıyordu. Diyanet'in Kur'an Yolu Tefsiri'nde belirtildiğine göre Hz. Süleyman, kuşları idaresi altına alarak kendine has teşkilâtıyla ordusunda hizmette de kullanıyordu.

Fikriyat Kur'an-ı Kerim uygulamasından Neml suresini okumak için tıklayın

  • 7
  • 13
HZ. SÜLEYMAN'IN KARINCA KISSASI
HZ. SÜLEYMAN’IN KARINCA KISSASI

📌Hz. Süleyman'a başka hayvanların dili de öğretildi. Bunlardan biri de karıncaydı. Neml suresinde Hz. Süleyman'ın karınca kıssası şu şekilde anlatılır:

➡ "Bir zaman cinlerden, insanlardan ve kuşlardan oluşan orduları Süleyman'ın emrinde toplanmış, birlikte sevk ve idare ediliyordu. Nihayet karınca vadisine geldiklerinde, bir karınca şöyle dedi: "Ey karıncalar! Yuvalarınıza girin; aman, Süleyman ve ordusu farkına varmadan sizi ezmesin!" Onun bu sözünden dolayı Süleyman neşeyle gülümsedi ve "Ey Rabbim!" dedi, "Gerek bana gerekse anne babama verdiğin nimete şükretmeye ve hoşnut olacağın iyi işler yapmaya beni muvaffak kıl. Rahmetinle beni iyi kullarının arasına kat!" (Neml suresi, 17-19'uncu ayetler)

🎧 Osman Şahin'in sesinden Neml suresinin 17-19'uncu ayetlerini dinlemek için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN