Arama

Farabi’nin El Medinetü’l- Fazıla eserinden alıntılar

Türk-İslam filozofu, gökbilimci, müzisyen olan Farabi, İslam'ın Altın Çağ'ının en önemli isimlerden biridir. Farabi, Aristoteles'in ve Platon'un eserlerini inceleyerek bu iki filozofun felsefelerini İslam'la bağdaştırmaya, bu sayede İslam dinine felsefi bir nitelik kazandırmaya çalıştı. İdeal Devlet, El-Medinetü'l-Fazıla, ya da Fazilet Şehri, Farabi'nin ideal devleti çözümlediği kitabıdır. İdeal Devlet bilinen 103 eserinin en onuncusudur ve Farabî'nin felsefesini tüm açılardan yansıtır. İlk var olanın nitelikleri, diğer varlıkların nasıl meydana geldiği, varlıkların dereceleri, bunun organlardaki karşılığı, bir beden gibi işleyen şehri/toplumu yönetecek kişinin nitelikleri, şehir/toplum türleri, her birinin güçlü ve zayıf yanlarının anlatıldığı eserden en dikkat çekici 20 alıntıyı sizler için derledik.

"Nitekim kederli insan, duyguların kendisine getirdikleri şeylerle avunarak kederini unutur veya onları duymaz olur. Onun tekrar muzdarip olması için duygularının tesirinden bir daha kurtulması lâzımdır."

"O'nun sureti de yoktur; çünkü suret ancak maddede olabilir. Eğer O'nun sureti olsaydı, özünün madde ve suretten meydana gelmesi gerekirdi."

"Adalet, her kim olursa olsun, insanın yolu üzerinde dikilen varlığın ezilmesidir."

"Erdemli şehrin yöneticisi, rastgele bulunmuş herhangi bir kişi olamaz."

"Yöneticinin iki hususiyeti olmalıdır:
1 Yaratılışı ve tabiatı bakımından yöneticiliğe kabiliyetli olmalıdır
2 Yöneticilikle ilgili irade konusu meleke ve tutumları kazanmış olmalıdır."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN