Arama

Geçmişten günümüze İslam dünyasının kadim şehirleri

Yeryüzünde tarihe damgasını vurmuş az sayıda kadim şehir vardır. İslam'ın kubbesi Buhara, âlimler şehri Semerkant, Doğu'nun kapısı Taşkent, İslam'ın gözbebeği Mekke bunlardan bazıları...İşte sizler için geçmişten günümüze İslam dünyasının kadim şehirlerini kültürel ve tarihi özellikleriyle derledik.

  • 3
  • 45
İSTANBUL'U FETHEDEN KUTLU KOMUTAN: FATİH SULTAN MEHMET
İSTANBUL’U FETHEDEN KUTLU KOMUTAN: FATİH SULTAN MEHMET

Bu hadise ise Fatih Sultan Mehmed erişti. Çocukluğundan beri âlimlerin dizi önünde, manevî bir terbiye ile yetişen Fatih Sultan Mehmed ilim ve teknikte de çağın üstünde idi. O bütün hazırlığını İstanbul için yapmıştı.

Cedlerinin bunca seferlerinden tecrübeler edinmiş, İstanbul'u Müslüman belde yapmak için fethi engelleyen sebepleri ortadan kaldırmış, fethe giden yolları açmıştı.

İlk iş olarak Bizans'ın ikmal yolunu kesmek maksadıyla Rumeli Hisarı'nı çok kısa bir zamanda kendisi de bil-fiil çalışarak tamamladı. Tarihin ilk ağır topunu döktürdü. Gemileri karadan yürüterek, İstanbul fethinin kaçınılmaz olduğunu düşmanına gösterdi. İmparatorun tekliflerine karşı cevabı; "Ya ben Bizans'ı alırım, ya Bizans beni" oldu. 53 günlük muhasaradan sonra 29 Mayıs 1453 günü Bizans çıbanını ortadan kaldırarak Şarkî Roma imparatorluğuna son verdi. İslambol haline getirerek "Ne güzel komutan" müjdesine erdi.

  • 5
  • 45
MÜSLÜMANLARIN İLK HİCRET YOLU: MEDİNE
MÜSLÜMANLARIN İLK HİCRET YOLU: MEDİNE

Asıl adı Yesrib olan Müslümanların ilk hicret yurdu. Mekke müşriklerinden üç yıl boyunca ambargo gören müminlerin bir bölgeye sıkıştırılıp yiyecek içecek girişine izin verilmediği zor zamanlardan sonra bereketli topraklarını onlara açan, ensar ve muhacir kardeşliğinin ne olduğunu 1500 yıl sonra bile bütün dünyaya göstermiş münevver şehirdir Medine.

.

Medine; Mescid-i Nebevi adlı ilk mescidin, ilk medrese Suffe'nin ve ensar-muhacir kardeşliğiyle Müslümanlara kardeşliği gösteren şehirdir. Efendimizin sohbetlerinde bizzat bulunan ashabın öğrendikleri, kendilerinden sonra gelen ilim ekollerinin buradan neşet etmesine vesile oldu. Dört halife döneminden sonra kurulan İslam devletleri, şehir kurmayı ve en önemlisi de insani ilişkileri Medine'den öğrendi.

İlk ezan burada okundu, ilk Ramazan ve Kurban bayramı burada geçirildi, oruç ilk kez Medine'deyken farz kılındı. İslam'ın devletleşme süreci Medine'de başladı. Mekkeli müşriklerle yapılan Bedir, Uhud ve Hendek savaşları için buradan yola çıkıldı. Peygamber Efendimiz hicri 11, miladi 632 yılında Medine'deyken ahirete göç etti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN