Arama

Sözlü tarih ışığında Gaziantep'in görünmeyen hikayeleri

Sözlü tarih, geçmiş dönemlerde yaşanan olayları, deneyimleri ve hikayeleri o zamanın insanından dinleyerek kayıt altına almayı ifade eder. Toplumların belleğini korumaya yardımcı olan sözlü tarih, az bilinen veya kayıt altına alınmamış tarihsel olayları ve deneyimleri gün yüzüne çıkarır. Çalışmalara dair yazılı bir kaynak olan "Kadınların Dilinden Dündökümü: 1900'lerden 2000'lere Gaziantep" kitabı, bu amaçla kaleme alınır. Eser, Gaziantep'in görünmeyen hikayelerini sözlü tarih ışığında okuyucusu ile buluşturur.

SÖZLÜ TARİH ÇALIŞMALARI NEDEN GEREKLİDİR?

🔸 Yerel sözlü tarih çalışmaları, şehirlerin tarihini zenginleştirmek ve kimliğini vurgulamak, kaybolan hikayeleri kurtarmak, toplum belleğini korumak, araştırmacılara kaynak sağlamak gibi önemli nedenlerle gereklidir.

🔸 Kentler, kültürlerin kesiştiği yerlerdir. Bu nedenle sözlü tarih, farklı toplulukların ve bireylerin yaşamları, deneyimleri ve etkileşimleri hakkında değerli bilgiler sunar.

🔸 İlk kurumsal sözlü tarih çalışmaları, 1930'larda ABD'de Büyük Buhran Dönemi'nde gerçekleştirilir. Amaç, işsizlik sorununu çözme noktasında dikkate alınmayan toplumsal kesimlerin tarihini kayıt altına almaktır. Türkiye'de ilk kurumsal ve akademik temeli ise Halkevlerindeki folklor ürünlerinin incelenmesi ve derlenmesine dayanır.

Anadolu'nun yüzyıllık geleneği: Kürsübaşı

GAZİANTEP'E DAİR SÖZLÜ KÜLTÜR ÇALIŞMASI: KADINLARIN DİLİNDEN DÜNDÖKÜMÜ KİTABI

🔸 Sözlü tarih çalışmalarına dair çeşitli yazılı kaynaklar oluşturulur. "Kadınların Dilinden Dündökümü: 1900'lerden 2000'lere Gaziantep" kitabı da bu amaçla kaleme alınır.

🔸 Şehrin gündelik yaşamı ve sosyal dokusu hakkındaki sözlü tarih çalışmalarından oluşmaktadır. Gaziantep tarihi için kültürel miras değerinde olan bu çalışmada şehrin kemale ermiş kadınlarının tanıklıklarına müraacat edilerek kuşaklar arası bir karşılaştırma hedeflenmiştir.

GAZİANTEP'İN TARİHİ VE KÜLTÜREL DOKUSU

🔸 El sanatları ve gastronomi zenginliği ile dikkat çeken Gaziantep, ilk çağlardan bu yana pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kadim şehirdir.

🔸 Yavuz Sultan Selim'in Mercidabık Muhaberesi'nde Antep'i almasıyla Osmanlı yönetimine geçen bölge, hanları, hamamları, medreseleri, camileri ve çarşıları ile bilinir.

600 bin yıllık tarihe sahip Gaziantep hamamları

🔸 Gaziantep tarihi için mihenk taşlarından biri, I.Dünya Savaşı'dır. Halk, topraklarını ele geçirmeye çalışan Fransızlara karşı öyle şanlı bir mücadele verir ki 8 Şubat 1921 tarihinde "Gazi" ünvanını alır.

🔸 Kendine özgü türküleri, el sanatları, müzeleri ve özellikle mutfağıyla ünlü Gaziantep'i daha iyi tanımak için sözlü kültür çalışmaları önem arz eder.

DÜNDÖKÜMÜ NEYİ İFADE EDİYOR?

🔸 Vav TV'de yayınlanan Hayata Dokunmak programına konuk olan Sosyolog Yazar Fatma Barbarosoğlu ve Sosyolog Yazar Nazife Şişman, Gaziantep'in sözlü tarihine kaynaklık eden "Kadınların Dilinden Dündökümü" kitabı üzerine konuştu.

🔸 Fatma Barbarosoğlu, "Kadınların Dilinden Dündökümü" eserinin adı hakkında şunları ifade eder, "Tomris Uyar, sevdiğim bir öykücü. 1990'lı yıllarda Garaudy'nin de Müslüman olduğu yıllarda Tomris Uyar, evinde kabul etti bizi.Tomris Uyar'ın günlüklerini yayınladığı birkaç ciltlik "Gündökümü" eserine ilhamla "Dündökümü" aklıma geldi. Dündökümü pek çok imajinatif nüansı barındırıyor. Yağmur döktü dökecek, sebzeler döktü, kalıba dökmek vb.. Bizim her şeyi kuşatmaya çalıştığımız bu kitapta da "Dündökümü"nden daha iyi bir ifade karşılayamazdı. 1900'lerden 2000'lere kısmına gelirsek şimdi her birimiz kendimizi dedelerimizden, annelerimizden itibaren idrak ediyoruz. Tanıklarımızın en kemale ermiş yaşa sahip olanları 1930 doğumluydu. 1900'ler kısmı buradan geliyor. 2000'ler ise röportajı gerçekleştirdiğimiz zamana atıfla dünün ve bugünün hikayesini özetliyor."

Fatma Barbarosoğlu Kimdir?

Sosyolog-yazar Fatma Barbarosoğlu 1984 yılında İstanbul Üniversite Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümü mezunudur. İlk hikayesi "Taş Bina", 1980 yılında Doğuş Edebiyat Dergisi'nde yayınlanmıştır. İkinci hikaye kitabı "Gün Akşamsızdır" ile Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2000 yılının "en iyi hikayecisi" seçilen Barbarosoğlu, toplumsal ve kadın merkezli yazılarıyla bilinmektedir.

Gaziantep ismi nereden gelir?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN