Arama

Sonbaharda okunması gereken kitaplar

Her mevsim, biz insanlar için yeni başlangıçları ifade eder. Fakat sonbahar tüm duyguları aynı anda, çok yoğun bir şekilde bizlere yaşatır. Hüzünlendirirken sevindiren, huzuru yaşatırken karamsarlığa sürükleyen mevsim adeta bizlere yeni ufuklar açar. Sonbaharınıza eşlik edecek, birbirinden değerli kitapları sizler için derledik.

  • 3
  • 10
Adam Yaratmak - Necip Fazıl Kısakürek
Adam Yaratmak - Necip Fazıl Kısakürek

Adam Yaratmak/ Necip Fazıl Kısakürek

🔸 Yaprakların ahenkle savrulduğu bu mevsimde okunması gereken bir diğer eser, Necip Fazıl Kısakürek'in çarpıcı mesajlar içeren "Bir Adam Yaratmak" adlı bir piyesidir. Yazarın sosyal hayatı ön plana çıkaran eserlerinden biridir.

🔸 Bu eserde, "bireyin içine düştüğü varoluşsal problemler, keder, ölüm, iç sıkıntısı ve gerçeklik arayışı" gibi konular işlenir.

🔸 Necip Fazıl Kısakürek'in kaleminden çıkan 1938 tarihli "oyun kitabı" dır. "Meçhul bir tarihte İstanbul'da" geçer ve üç perdelik piyestir. Oyunun ilk perdesi başkahraman Hüsrev'in Boğaziçi'ndeki yalısında başlar.

🔸 Kitabın kahramanı Hüsrev, hayatın merkezinde tesadüflerin ve kaderin olduğunu ve bunların kişinin hayatını yöneten bir güç olduğuna inanır. Hüsrev, 38 yaşlarında bir yazardır. Oyun ekseni kahraman ve romandaki kaza kurşunlarının etrafında işlenir.

Necip Fazıl Kısakürek kimdir?

Necip Fazıl Kısakürek, Türk şair, romancı, İslamcı ideolog ve oyun yazarıdır. Genç yaşlarda yayımladığı ikinci şiir kitabı Kaldırımlar ile tanınır.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız.

Bir dava adamı: Necip Fazıl Kısakürek

  • 4
  • 10
Nihat Sami Banarlı - İstanbul'a Dair
Nihat Sami Banarlı - İstanbul’a Dair

Nihat Sami Banarlı / İstanbul'a Dair

🔸 Sonbahar deyince aklımıza okumak, okumak deyince aklımıza İstanbul gelir. Bu iki kavramı birleştiren kitap ise "Nihat Sami Banarlı'nın İstanbul'a Dair" adlı eseridir.

🔸 Kitap, "İstanbul Hasreti, Fetih ve Fâtih Üzerine, İstanbul ve Mîmârî, Belediye Terbiyesi, İstanbul ve İstanbullular" başlıkları altında yazılmış ve kadim şehre dair birçok bilgiyi barındıran kitap İstanbul'u sevenler için bir hazinedir.

Nihat Sami Banarlı kimdir?

Nihat Sami Banarlı Türk Edebiyatı tarihçisi ve yazar, aynı zamanda bir öğretmendir. Hürriyet Gazetesi'nde 'Edebi Sohbetler' sütununda yazılar yazar.1953 yılında kurulan İstanbul Fetih Cemiyeti'ne girer. Bu kuruluşa bağlı İstanbul Enstitüsü'nün müdürü olur. 1958 yılında Yahya Kemal Enstitüsü yayın işlerini yürütür.
1970 yılında kurulan Kubbealtı Akademisi Edebiyat Kolu Başkanı ve Akademi Dergisi Müdürü olur. 1974 yılında ise İstanbul'da vefat eder. Mezarı Rumeli Hisarı Mezarlığı'ndadır.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız.

Nihad Sami Banarlı'nın başucu eseri Türkçenin Sırları'ndan alıntılar

  • 5
  • 10
Korkuyu Beklerken- Oğuz Atay
Korkuyu Beklerken- Oğuz Atay

Korkuyu Beklerken/ Oğuz Atay

🔸 Sonbaharda okunması gereken bir diğer eser, edebiyatımızın postmodern yazarlarından biri olan Oğuz Atay'ın Korkuyu Beklerken adlı romanıdır. 1975 yılında kaleme aldığı ve toplamda 8 hikâyeden oluşan bir eseridir. Kitap ismini, içinde geçen bir hikâyeden alır.

🔸 Bireyin yalnızlığı, eleştiri ve mizahla harmanlayarak okuyucuya sunar. Eserin sonunda "ben buradayım sayın okuyucum, sen neredesin acaba?" diyerek okuyucuya seslenir.

🔸 Beyaz Mantolu Adam'da bir dilenciyi, Unutulan'da tavan arasında eski eşyalar, döküntüler arasında anılarını yaşayan genç bir kadın, Korkuyu Beklerken'de gizli bir mezhepten, bilmediği bir dilde bir emir bulması üzerine evine kapanan bir adamın hikayesi, gibi 8 karakterin ve 8 hikayenin etrafında gelişen olayları konu alır.

Oğuz Atay kimdir?
Türk romancısı, öykü ve oyun yazarıdır.

Oğuz Atay kimdir?

  • 6
  • 10
Fatih Harbiye-Peyami Safa
Fatih Harbiye-Peyami Safa

Fatih Harbiye/Peyami Safa

🔸 Hiç şüphesiz sonbaharda Peyami Safa'nın romanları, listenizde yer almalı. Bu minvalde, Fatih Harbiye romanı 1931 yılında kaleme aldığı eserdir. İstanbul'da Konservatuvar öğrencisi Neriman ile Şinasi'nin aşkları ve bunun etrafında gelişen olaylar anlatılır.

🔸 Kitap, eski İstanbul yaşamını ve eski üniversite hayatını anlattığı için hikayemsi bir hava sezilir. Şiirsel anlatımıyla sonbaharda okunacak kitaplar arasında yerini alır.

Peyami Safa kimdir?

Türk yazar ve gazetecidir. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Yalnızız gibi önemli eserlerin yazarıdır. Düşüncelerine kalemine yansıtan Peyami, Server Bedi takma adıyla da eserler kaleme almıştır.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız.

Peyami Safa'nın edebiyatı sarsan kalem kavgaları

  • 7
  • 10
Reşat Nuri Gültekin - Çalıkuşu
Reşat Nuri Gültekin - Çalıkuşu

Reşat Nuri Gültekin / Çalıkuşu

🔸 Bir diğer kitap, Reşat Nuri Gültekin'in şiirsel bir üslupla 1922 yılında kaleme aldığı Çalıkuşu adlı romanıdır. Eserin odak noktası Feride'nin hayatıdır. İnsanın iç yolculuğunu ve bu minvalde cereyan eden olaylar aktarılır.

🔸 Daha çok küçükken annesini kaybeden Feride, yatılı bir okula verilir. "Çalıkuşu" lakabını burada takarlar. Romanın ismi de buradan gelmektedir.

🔸 Kahramanımızın öğrendiği gerçekler onun bir içsel yolculuğa çıkmasını sağlar. Feride'nin hayatı okuyucuya şiirsel bir dil ile aktarılır.

Reşat Nuri Gültekin kimdir?
Reşat Nuri Gültekin, Cumhuriyet Dönemi edebiyatında önemli bir yeri olan Çalıkuşu, Yeşil Gece ve Anadolu Notları gibi eserlere imza atmış Türk roman, öykü ve oyun yazarıdır.
Müfettişlik görevi ile Anadolu'da gezdiği için Anadolu insanını yakından tanır ve durum onun eserlerini daha gerçekçi kaleme almasını sağlar.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayınız.

Reşat Nuri'nin unutulmaz eseri Çalıkuşu'ndan alıntılar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN