Arama

Sezai Karakoç Necip Fazıl’la nasıl tanıştı?

İnsanların inancını dile getiremediği, ezanın Türkçe okunduğu bir dönemde İslam'ı savunan Büyük Doğu dergisi hayran olan Sezai Karakoç, İstanbul'a gittiği bir dönemde Necip Fazıl'la tanıştı. O dönem henüz on yedi yaşında olan Karakoç, yaşadığı bu unutulmaz anı 'Hatıralar' yazısında kaleme almıştı. Peki "üstad" olarak seslendiği Necip Fazıl'la tanışması sırasında neler yaşamışlardı?

  • 1
  • 11
SEZAİ KARAKOÇ’UN BÜYÜK DOĞU İLE TANIŞMASI
SEZAİ KARAKOÇ’UN BÜYÜK DOĞU İLE TANIŞMASI

22 Ocak 1933 yılında Diyarbakır'da dünyaya gelen Sezai Karakoç'un çocukluğu Ergani, Maden ve Piran'da geçti. Ergani'de ilkokulu bitirdikten sonra Maraş Ortaokulu'na kaydoldu.

Sezai Karakoç, on dört yaşındayken tanıştı Büyük Doğu'yla. Karakoç, arkadaşlarıyla dışarıya çıktığında, duvarda Büyük Doğu'nun afişini gördü. Bu afişte Büyük Doğu'nun yakın bir tarihte "bir nâr-ı beyzâ" gibi çıkacağı müjdeleniyordu.

Sınırlı sayıda dağıtımı yapılan Büyük Doğu dergisinin eski sayılarını da arkadaşı aracılığıyla gözden geçirdi.

Karakoç, bu okumalar sonucunda hayret ve sevinci bir arada yaşadı. Büyük Doğu, o döneme göre farklı bir duruş sergiliyordu. Büyük Doğu, insanların inancını dile getiremediği, ezanın Türkçe okunduğu, büyük baskı kurulduğu bir dönemde İslam'ı savunmaktan çekinmiyordu.

İslami bir duyarlılıkla yazılar yayınlayan dergi, uzun soluklu çatışmalara girmeyi göze alıyordu.

  • 3
  • 11
GÜÇLÜ BİR SES; BÜYÜK DOĞU DERGİSİ
GÜÇLÜ BİR SES; BÜYÜK DOĞU DERGİSİ

Necip Fazıl'ın 17 Eylül 1943'te yayımlamaya başladığı Büyük Doğu dergisi, 5 Haziran 1978'e kadar aralıklarla yayın hayatına devam etti. 35 yıllık süre içerisinde toplam 16 devre ve 512 sayı olarak yayımlandı.

Necip Fazıl sayesinde güçlü bir edebi üsluba sahip olan dergi muhafazakâr bir ses oldu.

Necip Fazıl, Büyük Doğu dergisinin çıkış sebebini, ülkedeki düşünce ve ideoloji bakımından eksikliğin giderilmesine katkı sağlamak olarak görür. Büyük Doğu, aynı zamanda Necip Fazıl'ın kurduğu "Büyük Doğu Hareketi" düşünce sisteminin de adıydı.

Ana hatlarıyla dergideki "İdeolocya Örgüsü" köşesinde açıkladığı bu düşünce sistemiyle Necip Fazıl, özgül bir tarih muhasebesi, devlet anlayışı, estetik bakış ve fikrî duruş ortaya koymaya çalıştı.

Dergideki yazılar politikadan sanata, ekonomiden felsefeye, dinden tarihe kadar çeşitli konu başlıklarından meydana gelse de uzun yayım dönemi boyunca dönem şartlarına göre mecmuaların konu ağırlıkları farklılık gösterdi.

"Mekândan taşan edebiyat: Büyük Doğu Akademyası" için tıklayın.

1950 yılında Gaziantep Lisesi'nden mezun olan Sezai Karakoç, öğrenimine İstanbul'da devam etmek istiyordu. Babasının burs imkanı sağlayan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi veya İlahiyat Fakültesi'nde okuması isteğine karşı o, burs imkanlarını araştırmak amacıyla İstanbul'a gitti. Burada Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin sınavlarına girdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN