Arama

Rasim Özdenören'den yazarlara tavsiyeler

Yazmaya meyilli kişilerin daha iyiye ulaşmak adına başvurdukları kaynaklar, tanınan bir yazar veya yazma konusunda kabiliyetli olan arkadaşlardır. Hal böyleyken, bu soruları cevaplayacak mahiyetteki dergi veya gazete sayfalarında yer alan okur köşeleri, paha biçilmez bir imkana dönüşür. Bu noktada önemi bir örnek olan Rasim Özdenören'in Açık Mektuplar kitabı, yazarlara tavsiye niteliğindeki birbirinden değerli yorumları barındırır. İşte Özdenören'in nadide köşesinden yazarlara tavsiyeler...

  • 1
  • 22
Rasim Özdenören'in Açık Mektuplar eseri
Rasim Özdenören’in Açık Mektuplar eseri

Rasim Özdenören, düşünce dünyamıza fikirleriyle ve kaleme aldığı eserlerle ışık tutan bir mütefekkirdir. Özellikle de öykü alanındaki başarılı ürünleriyle edebiyatımızda önemli bir yer edinen Özdenören, çağımızın önemli sorunlarını işleyerek onlara çözüm bulmaya çalışır.

Rasim Özdenören'den insanlığa dair 70 alıntı

1965 yılında Yeni İstiklâl gazetesinde Rasim Özdenören'in üstlendiği bir "Açık Mektup" köşesi mevcuttu. Özdenören bu köşede, okuyuculardan gelen mektuplardaki öykü, deneme ve şiirleri değerlendirirdi. Bu önemli satırlar bugün de değerini koruyor. Bir öykü yazarken hangi noktalara dikkat kesilmeli? Şiirin öyküye galebe çaldığı noktalar var mı? Okur için birer "kendi kendine yazma atölyesi" halini almış bu köşedeki cevaplar, Rasim Özdenören'in poetikası (Şiir üzerine olan düşüncelerin ve teorilerin bütünü) için de bir eşik niteliği taşıyor.

Kitabı incelemek ve satın almak için tıklayın.

  • 3
  • 22
Rasim Özdenören kimdir?
Rasim Özdenören kimdir?

"Bir sanat eseri verirken kendini mutlak olarak belli bir konuyla şartlamayı doğru görmüyoruz. Anlatacağınız şeyleri, anlatış ustalığı ve şiir örgüsü içinde öyle eritmelisiniz ki, eserinizde, bir sanat yapısı olarak göze batıcı unsurlar kalmasın."

"Sezai Karakoç'la Necip Fazıl'ın şiirlerini bol bol okuyun, bu örneklerin en güzellerini onlarda bulacaksınız."

Rasim Özdenören, 1940 yılında Kahramanmaraş'ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni ve İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü'nü bitirdi. Fikir ve sanat dünyamızın önde gelen kalemleri arasında yer alan Özdenören'in hayatı, sanatı ve eserleri; lisans ve yüksek lisans tezlerine konu oldu. Sezai Karakoç ile Nuri Pakdil kitaplarında eserlerine geniş yer verdi. Necip Tosun, Türk Öykücülüğünde Rasim Özdenören kitabını yazdı. Biyografisi belli başlı kaynak eserlerde yer aldı. Öyküleri birçok antolojide yayımlandı. Edebiyat dergisi ile Mavera dergisi kurucuları arasında yer aldı.

Sezai Karakoç'un Lili şiirinin öyküsü

"Bir şair için güzellik ölçüsü kendinden önce yaşamış olan şairlerin eserlerine bir şeyler katmak mıdır? Çalışmalarınızda prensip olarak kendi imkânlarınızı kullanmayı düşünün. Sanat sahasında başkasının eserlerine hiçbir şey katılamaz. Katma ve eksikleri tamamlama ancak fikir sahasında söz konusu olabilir. Sanat eseri bir defa ortaya konduktan sonra o bi bütün demektir. Ona dışarıdan yapılacak herhangi bir müdahale bu bütünlüğü altüst eder ve sahibinin kurmuş olduğu dünyayı tamamen yıkar."

Rasim Özdenören'i öyküleriyle tanıdık. İlk öyküsü 'Akarsu' Varlık dergisinin Ocak 1957 sayısında yer aldı. George Orwell'ın ünlü The Animal Farm (Hayvan Çiftliği) onun ilk göz ağrısı çevirilerindendir. Rasim Özdenören, öykülerinde bizim insanımızı ve onun iç dünyasını dile getirir. İki asırdır aslından uzaklaştırılan, bunalmış, tedirgin ve kültürel erozyona uğratılmış insanımızın toplumsal değişme ve çözülmesini, bunların sebep ve sonuçlarını ele alır. Onun öykülerindeki bu çileli insanlar bütün olumsuzluklara rağmen, tevekküllü kişilerdir.

George Orwell'ı neden okumalıyız?

"Şiirde aruz vezni kullanmak şiirin güzelliğini bugün için bozar mı diyorsunuz? Asla. Bir şiir ister aruz ister hece isterse serbest vezinle yazılsın güzel bir şiir ise kalıcıdır ve her zaman güzeldir."

Yazarın eserlerine dil ve teknik bakımından zengin, akıcı ve canlı bir üslup hâkimdir. Sezai Karakoç'un deyişiyle, Rasim Özdenören'in hikâyeleri toplumuzun derinliğindeki tarihi - metafizik acıyı yansıtan örneklerdir.

Rasim Özdenören'in kaleminden 20 alıntı ile 'Kafa Karıştıran Kelimeler'

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN