Arama

Dostoyevski neden idama mahkum edildi?

Dostoyevski, dünya edebiyatının en önemli yazarlarından biridir. Onun eserlerindeki psikolojik analizler, insan ruhunun derinliklerini açığa çıkarır. Hiç kuşkusuz buradaki en önemli etken, yazarın yaşantısıdır. Çok genç yaşlarda idam cezasına çarptırılması, hapishane ve sürgün hayatı nedeniyle ilk defa suç ve ceza kavramlarıyla karşılaşır. Bu da onun dünya edebiyatına damgasını vuracak eserleri kaleme almasını sağlar. Peki, Dostoyevski neden idama mahkum edildi?

  • 3
  • 10
Dostoyevski neden idama mahkûm edildi?
Dostoyevski neden idama mahkûm edildi?

📌Kısa süre sonra Dostoyevski de dâhil, bu gruba üye gençler tutuklanarak askeri mahkemeye verildi. Gizli görülen mahkeme, 8 ay sürdü.

📌 22 Aralık 1849 sabahı, askerler Dostoyevski ve arkadaşlarını çok erken bir saatte uyandırdı. Hepsi ayrı ayrı arabalara bindirildi.

📌 Yolculuk sonunda karşılaştıkları manzara ürkütücüydü. Alanın ortasında merdivenle çıkılan bir sahanlık, biraz daha ilerde darağaçları vardı. Bu manzara karşısında askerler, haklarında verilen kararı okudu: Dostoyevski ve arkadaşları yasak kitabı okuduğu gerekçesiyle idama mahkûm edilmişti.

Dostoyevski'nin başyapıtlarından biri olan Ecinniler'den en çarpıcı 20 alıntı

  • 4
  • 10
Dostoyevski’nin dilinden idam kararı
Dostoyevski’nin dilinden idam kararı

📌Kurşuna dizilecek ilk üç kişi direğe bağlandı. Dostoyevski'nin ise bir dakikalık ömrü kalmıştı. Tam tüfekler patlayacakken bir ses duyuldu: Geri çekilme borusu çalmıştı.

📌 Askerler, direğe bağlanmış olanları çözdü. İmparatorun hayatlarını bağışladığını söyleyip asıl kararı okudular.

🔷🔹Bu olayı Dostoyevski, kardeşine yazdığı mektupta şöyle anlatır:

"Bugün 22 Aralık, bizi Semyonov Meydanı'na götürdüler. Orada idam kararını okudular. Kılıçlarımızı başımızın üstünde kırdılar. Son tuvaletimizi de beyaz gömlekler giydirerek tamamladılar. Sonra içimizde ilk posta olarak kurşuna dizilecek üç kişiyi direklere bağladılar. İkinci gruptan altıncı olduğum için ancak bir dakikalık ömrüm kalmıştı. Yanımdaki iki arkadaşımı öpecek kadar vaktim vardı. Derken, geri çekilme borusu çaldı. Direğe bağlanmış olanları çözdüler, bize de İmparator hazretlerinin hayatımızı bağışladığını söylediler ve asıl kararı okudular."

https://www.instagram.com/p/CXx_NJfDTrz/

  • 5
  • 10
Hayatının dönüm noktası
Hayatının dönüm noktası

📌Aslında ölümle burun buruna gelmeleri, bir kurguydu. Çar I. Nikola, gençlere gözdağı vermek için bu mizanseni düzenlemişti.

📌Asıl karara göre 4 yıl kürek, 5 yıl da sürgün cezasına çaptırılmıştı Dostoyevski. Onun hapishane hayatı, idamdan kurtuluşu ve sürgünü dünya edebiyatına damgasını vuracak eserlerin oluşmasını sağladı.

📌 Bu olay Dostoyevski'nin hayatı için bir dönüm noktası oldu.

Dostoyevski'den okunması gereken 10 kitap

📌Sara nöbetleri yüzünden birçok kere hastaneye kaldırıldı.

📌1854 yılında da sürgün cezasını çekmek üzere Semipalatinsk'teki askeri birliğe gönderildi. Bu birlikte, 1854 yılından 1859 yılına kadar er olarak hizmet etti.

📌 Sürgün cezası bittiği zaman subaylığa yükseltildi.

Dostoyevski'nin ölümsüz eseri Budala

📌 Onun hapishane hayatı, idamdan kurtuluşu ve sürgünü dünya edebiyatına damgasını vuracak eserlerin oluşmasını sağladı. Nitekim suç ve ceza kavramları ile ilk defa burada karşılaşmıştı.

"Nerede okumuştum, hani bir idam mahkûmu ölümünden biraz önce şöyle söylemiş ya da düşünmüştü: 'Yüksek ve sarp bir kayalıkta, ancak iki ayağımın sığabileceği, dar bir çıkıntıda, dört bir yanım uçurumlar, okyanuslar, sonsuz bir gece, sonsuz bir yalnızlık ve hiç bitmeyecek bir fırtınayla sarılmış durumda yaşamak zorunda olsam ve bütün ömrümce, bin yıl boyunca, hatta sonsuza kadar o bir karış toprakta durmamda gerekse o şekilde yaşamak, şu anda bir yarım saat içinde ölecek olmaktan çok daha iyidir.' Yeter ki yaşayayım!" (Suç ve Ceza, Dostoyevski)

📌Suç ve Ceza'da geçen bu sözler, başkarakter Raskolnikov'un ağzından, Dostoyevski'nin 28 yaşında idamdan kurtuluşunun ardından hissettiği duyguları yansıtır. Hapishane ve sürgün, Dostoyevski'ye Rus yaşantısını da ayrıntılarıyla tanıma fırsatı verdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN