Arama

Turgut Uyar'ın Terziler Geldiler şiirine kavramsal bir bakış

Kendine has şiir dili, hüzün ırmağında yıkanan kelimeleri ve işlediği temalar ile insanlara tesir eden Turgut Uyar, şiirleriyle edebiyat tarihimize damga vurdu. Genellikle soyut ve içsel duyguları işlediği eserleri ile tanınan Uyar'ın hayatı, edebi kişiliği ve Terziler Geldiler şiirine dair sizler için kavramsal bir inceleme hazırladık.

  • 1
  • 14
Turgut Uyar kimdir?
Turgut Uyar kimdir?

🔹Büyük şair Turgut Uyar, Almanya'nın Koblenz şehrinde 4 Ağustos 1927 tarihinde doğdu. Babası, Türk bir diplomat olan Refik Uyar'dır.

🔹 İlköğretim yıllarını Ankara ve Londra'da tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi İngiliz Filolojisi Bölümü'ne kaydoldu. Şair, lisans eğitimini tamamlamadan üniversiteden ayrıldı.

TURGUT UYAR'DAN 100 ALINTI

  • 2
  • 14
Turgut Uyar'ın Türk şiirindeki önemi
Turgut Uyar’ın Türk şiirindeki önemi

🔹 Turgut Uyar, Türk şiirinin "İkinci Yeni" olarak adlandırılan döneminin önemli şairlerinden biridir. İkinci Yeni hareketi, geleneksel ölçü ve nazım biçimlerini terk edip çağdaş, soyut ve öznel temaları işlemeyi amaçlayan bir edebi harekettir.

🔹Turgut Uyar da bu hareketin etkisi altında kalarak modern şiir anlayışını benimsemiştir. Şiirlerinde genellikle güçlü bir Türkçe kullanmış, imge ve sembolleriyle zengin bir içerik oluşturmuştur. İnsanın iç dünyasını, duygusal durumlarını ve hayatın anlamını sorgulayan temaları işlemiştir.

Turgut Uyar’ın Terziler Geldiler şiirine kavramsal bir bakış

🔹 İkinci Yeni şairleri, 1950 dönemi Türk şiiri ortamında birbirlerinden bağımsız münferit şekilde eserler veren şairler tarafından oluşur. Bilinçli bir oluşum değildir.

🔹 İkinci Yeni, modern Türk şiirinin kurulmasında önemli bir dönüşüm noktası olmuştur. Divan şiirinden sonra süre gelen Türk şiirindeki değişim sancıları, I. Yeni (Garip) ile keskin değişim yaşamış ve şiir sadeleşmiş, konu basit ve gündelik hale gelmiştir. Daha sonra İkinci Yeni, Türk şiirinin değerini ve seviyesini olması gereken seviyelere çekerek, şiirde anlam ve biçime yeniden dönüş sağlanmıştır. 'İkinci Yeni' kökleri ve geleneklerine bağlı bir şiir topluluğudur.

MODERN İLE GELENEĞİN ARASINDA: TURGUT UYAR'IN DİVAN'INDAN 20 ALINTI

  • 4
  • 14
İkinci Yeni şairi: Turgut Uyar
İkinci Yeni şairi: Turgut Uyar

🔹 'İkinci Yeni' şiirini hakkında isabetli tespitlerden birini yapan Asım Bezirci, bu şiir oluşumunu şöyle özetler: "1950'li yılların sonundan 1980'li yıllara kadar devam eden İkinci Yeni Şiiri, her şeyden evvel bir imge şiiridir. İmge, İkinci Yeni şairlerinde anlamdan önce geldiği için bazen anlamın önüne veya yerine geçer. (A. Bezirci, 1987: 26-27 İkinci Yeni Olayı).

🔹 Yeni bir biçim, anlamın ötesini arzulayan ve arayış içinde olan bir şiirdir, İkinci Yeni. Çok katmanlı bir anlam, ince ince işlenmiş bir dili önemsenmiştir.

  • 5
  • 14
İkinci Yeni şairi: Turgut Uyar
İkinci Yeni şairi: Turgut Uyar

🔹 İkinci Yeni, Türk şiirinde imge ve gelenekten yararlanmış, şiir dilini sokaktan çekerek sembollerle oluşturmuştur. Şairler, şiirde işçiliğe gereken önemi vermiş ve şiirde biçime önem vermişlerdir.

TURGUT UYAR'IN BÜYÜK SAAT KİTABINDAN ALINTILAR

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN