Arama

Kaybolmuş 10 edebiyat yapıtı

Biz onları birbirinden ünlü yapıtlarıyla tanıdık ve okurları olduk; ancak yazdıkları her eser bizlere ulaşmadı. Birçok yazarın yayımlanmayan eseri, edebiyat tarihinin tozlu rafları arasında yerini aldı. Kimi yarım kaldı, kimi öldükten sonra yakılmasını istedi, kimi elleriyle yaktı, kimiyse trende çaldırdı… İşte o yazarlardan bazıları ve onların tuhaf hikâyeleri...

  • 3
  • 10
KARMAŞIK JAMES
KARMAŞIK JAMES

James Joyce, 18 yaşında dört perdelik A Brilliant Career (Mükemmel Kariyer) adlı bir oyun yazdı.

Oyun, kariyerine katkısı olacak faydalı bir evlilik yapmak uğruna gerçek aşkın ellerinden kaçmasına göz yuman genç bir doktorun hikâyesini anlatıyordu.

Ne var ki, William Archer adlı eleştirmenin oyunun çok karmaşık olduğunu belirtip Joyce'a daha sınırlı bir konuda yazmasını öğütlemesi üzerine Joyce metni yaktı.

Oyundan günümüze sadece ilk sayfası kaldı.

  • 4
  • 10
YOKSUL DICKENS
YOKSUL DICKENS

Memur bir babanın sekiz çocuğundan ikincisi olarak dünyaya gelen Charles Dickens, pek çok eserinde vurgulayacağı yoksullukla küçük yaşlarda tanıştı.
Edwin Drood'un Gizemi adlı eseri, cinayet ve esrarengiz karakterlerle doludur. Bu eser, Dickens'ın 1870 yılındaki ölümüne kadar tamamlanmadı.
Dickens'ın, ölümünden birkaç ay önce katıldığı ön sunumda, Kraliçe Viktorya'ya kitabın sonunu anlatmayı önermesi ve bu önerinin kraliçe tarafından yapıtın mahvolacağı gerekçesiyle reddedilmesiyse oldukça ironiktir.

  • 5
  • 10
BİR MUAMMA
BİR MUAMMA

Yaşamı üzerine pek çok şey söylenen ünlü oyun yazarı ve şair Shakespeare'in ''Aşkın Çabası Galip Geldi'' eseri, ilk olarak 1598'de Shakespeare komedilerini sıralayan bir belgede geçer.

Sonraki kayıt ise 1603'e aittir. Ne var ki Shakespeare uzmanları Aşkın Çabası Galip Geldi'nin Aşkın Çabası Boşuna'nın devamı niteliğinde tamamen ayrı bir komedi mi, yoksa Hırçın Kız'ın başka bir adı mı olduğu konusunda hala kararsızlar.

  • 6
  • 10
. İLK SÜPERSTAR
. İLK SÜPERSTAR

Çalkantılı yaşamı güçlü kaleminin önüne geçen isimlerden biri olan Lord Byron, geniş kitleleri etkisi altında bırakmasıyla ilk "Süperstar" olarak kabul edildi.

Lord Byron'un yayıncısı John Murray, ünlü yazarın ölümünden sonra 17 Mayıs 1824'te yaptığı bir davranış ile kötü ünüyle edebiyat tarihine geçti. Lord Byron, daha sonra yayınlanması için yayıncısı John Murray'a kendi anılarının el yazmalarını teslim etmişti. Ne var ki Murray, anılarda yer alan bazı ayrıntıların skandala yol açacağını ve bunun da Byron'un ününe zarar vereceğini düşünüyordu.

Kendisinden başka Byron'un beş arkadaşı ve yayınevi yöneticilerinin de içinde bulunduğu bir grupla toplanıp el yazmalarını ortadan kaldırmaya karar verdiler. Nihayetinde bu karara tek karşı çıkan Thomas Moore oldu ve parçalanan iki cilt anı, Murray'in ofisinde yer alan şöminede yakıldı.

  • 7
  • 10
LÜTFEN GÜNLÜKLERİMİ YAKIN
LÜTFEN GÜNLÜKLERİMİ YAKIN

Philip Larkin de ölümünden sonra eserlerinin yakılmasını isteyen yazarlardan. Ancak usta yazar, bu işlemin sadece günlükleriyle sınırlı kalmasını istedi.

Philip Larkin, ölüm döşeğindeyken bütün günlüklerinin imha edilmesini için vasiyet bıraktı. Onun bu isteğine uyan varisleri de Larkin'in tüm günlüklerini yaktı.

Edebiyat tarihçileri 20'inci yüzyılın en büyük şairlerinden biri olarak kabul edilen Larkin'in iç dünyasına yakın bir bakışı kaybetmenin acısını hala duyar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN