Arama

Dünyanın en uzun tünelleri

Yolları kısaltan, mesafeleri azaltan tüneller, bazen iki şehri bazen ise iki ülkeyi birbirine bağlar. Dağların, denizlerin altında inşa edilen bu görkemli geçitler, dünya üzerinde birçok yerde ve özellikle engebeli bölgelerde bulunur. Arabaların, trenlerin geçtiği tüneller, uzunlukları ile dikkat çekmektedir. Sizin için dünyanın en uzun 10 tünelini derledik.

  • 2
  • 10
Manş Tüneli
Manş Tüneli

🔸 En işlek tünel hatlarından biri olan Manş'tan, günde 400'e yakın tren geçmektedir. 51 kilometre uzunluğa sahip tünelin 37 kilometrelik kısmı denizin altından geçer. Derinliği 75 metreye kadar inen tünel, 200 yıllık bir hayalin sonucunda inşa edilir.

🔸 İngiltere ve Fransa'yı denizden birbirine bağlayan tünelin kazı çalışmaları İngiltere'de 1987 yılında, Fransa'da ise bundan bir sene sonra 1988'de başlar. 1994 yılında tamamlanan tünelin açılışını dönemin cumhurbaşkanı François Mitterrand ve İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth yapar.

🔸 3 hattan oluşan tünelin ikisinde tren seferleri yapılırken, ortada bulunan koridorda acil durum çıkışları ve havalandırma sistemleri yer alır.

🔸 Hızı 160 kilometreye kadar ulaşan trenlerin tünelden geçiş süresi yaklaşık 20 dakikadır.

En farklı evler

  • 3
  • 10
Yeni Zigana Tüneli
Yeni Zigana Tüneli

🔸 Trabzon-Gümüşhane kara yolu üzerinde inşa edilen Zigana Tüneli, çift tüpte 29 kilometre uzunluğu ile Avrupa'nın birinci, dünyanın ise üçüncü en uzun kara yolu tüneli unvanına sahiptir. Doğu Karadeniz ve Kafkasları, Ortadoğu ve İran'a bağlayan önemli bir güzergah üzerinde yer alır.

🔸 2017'de temeli atılan tünel, 3 Mayıs 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açılır. Tünel, Gümüşhane ve Trabzon illerinden geçerken, güneyde Torul ile kuzeyde Maçka arasında yer alır.

🔸 Adını Gümüşhane iline bağlı Torul'daki Zigana dağlarından alır. Geçit, Gümüşhane'den 60, Trabzon'dan 120 kilometre uzaklıkta bulunur. Trabzon – Gümüşhane yolu üzerindeki tünel, Karaca mağarasına ise 30 kilometrelik mesafededir.

  • 4
  • 10
Laerdal Tüneli
Laerdal Tüneli

🔸 Dünyanın en dağlık ülkelerinden biri olan Norveç'te bulunan Laerdal Tüneli, dünyanın en uzun karayolu tünelidir. 24,5 kilometre uzunluğa sahiptir. Norveç'in gözde şehirlerinden Oslo ve Bergen arası mesafeyi kısaltan Laerdal'den yaklaşık 18 dakikada geçilebilir. 2000 senesinde kullanıma açılan tünel, 1000 metre yüksekliğe sahip dağın içerisinden geçer.

🔸 Uzunluğu nedeniyle sürücülerin zor anlar yaşamaması için iyi bir havalandırma sistemi kullanılır. Ayrıca her 6 kilometrede bir dinlenme alanı bulunur. Özel bir ışıklandırma sistemi ile aydınlatılan geçit, rengarenk dev bir mağaradan geçiyormuş hissi uyandırır.

Eskişehir'de meskenleriyle yaşayan semt: Odunpazarı

  • 5
  • 10
Yamate Tüneli
Yamate Tüneli

🔸 Tokyo, Japonya'da C2, Shuto Expressway yolunun bir parçası olan Yamate Tüneli, 2010-2015 yılları arasında inşa edilir. 18,2 kilometre uzunluğundaki geçit, dünyanın en uzun ikinci karayolu tünelidir. Yüzeyin 30 metre altında uzanan tünel, her Tünelin neredeyse tamamı Yamate Caddesi'nin altında bulunur.

🔸 İlk olarak 1970'lerde güzergah üzerinde bir otoban yapımı planlanır. Shibuya ve Oimachi arasındaki Meguro Nehri üzerinde yükseltilmiş bir otoban şeklinde hazırlanan yol, çevre sorunları ve yerel sakinlerin protestoları nedeniyle iptal edilir. 1990'larda bölgeye bir tünel yapılması planlanır.

🔸 İnşasına 1992 yılında başlanan tünelin Takamatsu-Nishi Shinjuku bölümü 2007'de açılır. Aynı dönemde, tüneli Itabashi ve Toshima'daki Kumanocho Kavşağı'na bağlayan yer üstü bölümü de hizmete girer. Nishi Shinjuku ve Ohashi arasındaki 9,4 kilometrelik bölüm 2010'da, Ohashi'yi Bayshore Rotasına bağlayan son bölüm ise 2015'te açılır.

  • 6
  • 10
Zhongnanshan Tüneli
Zhongnanshan Tüneli

🔸Zhongnanshan, 2002'de başlayıp 2007'de yapımı tamamlanan Çin'in en uzun iki tüplü karayolu tünelidir. 18,04 kilometre uzunluğa sahip olan geçit, Norveç'teki Laerdal ve Japonya'daki Yamate'den sonra dünyadaki en uzun üçüncü karayolu tüneli olma özelliğine sahiptir.

🔸 Zhongnanshan Dağı'nın altından geçen tünelin bir ucundan diğer tarafına ulaşmak yaklaşık 15 dakikadır.

🔸 En dikkat çeken özelliği ise yol kenarına dikilmiş ağaçlar ve özel ışıklandırmalardır. Yapay ağaçlarla süslenen geçit, uzun tünel yolculuğu boyunca sürücüleri dinç tutmayı ve kazaları önlemek amacıyla yapılır.

Boğaz sefası süren İstanbul semtleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN