Arama

Sahih-i Buhari'yi Türkçeye kazandıran Babanzade Ahmed Naim kimdir?

Sahih-i Buhari'yi Türkçeye kazandıran Babanzade Ahmed Naim, ülkemizde hadis usulü ve tarihi denilince akla gelen ilk isimlerdendi. Mehmet Akif Ersoy, Naim Bey'i "ashaptan sonra en sevdiği kişi" olarak tanımlardı. Peki, Mehmet Akif ile gerçekleştirmek istedikleri büyük proje neydi? Babanzade Ahmed Naim ve Yahya Kemal neden tartıştı? Ahmed Naim nasıl vefat etti?

  • 14
  • 20
“NAİM’İN VEFAT HABERİ ÜZERİME DAĞ GİBİ YIKILDI”
“NAİM’İN VEFAT HABERİ ÜZERİME DAĞ GİBİ YIKILDI”

Mısır'da iken vefat haberini alan yakın dostlarından Mehmet Akif'in, "Naim'in vefat haberi üzerime dağ gibi yıkıldı, hanümanım yıkıldı da altında kaldım gibi oldum" dediği rivayet edilir.

Sahih-i Buhari'yi Türkçeye kazandıran Babanzade Ahmed Naim'in kabri Edirnekapı'da Mehmet Akif'in hemen yanındadır.

  • 15
  • 20
BABANZADE AHMED NAİM YAPTIĞI HADİS TERCÜMELERİ
BABANZADE AHMED NAİM YAPTIĞI HADİS TERCÜMELERİ

Sizi her neden nehy edersem ondan içtinap ediniz. Size her neyi emredersem kudretiniz yettiği kadar yapınız (da nasıl yapacağınızı sormayınız). Zira sizden evvelki (ümmet)leri helak eden ancak onların çok çok sormaları ve peygamberlerine muhalefet etmeleri olmuştur."

(Kırk Hadis, no. 9)

  • 16
  • 20

Rasûlullah (sav) hazretleri şöyle buyurdu: "(Abdest veya sâir) temizlik imanın yarısıdır." (Kırk Hadis, no. 23).

Bu hadisin Arapça metninde "(abdest veya sâir)" ibaresine karşılık gelecek bir şey zikredilmemiştir. Ancak Ahmed Naim burada kastedilen şeyin abdest ve sâir temizlik olduğunu ("Allah imanınızı boşa çıkaracak değildir", el-Bakara 2/143) ayetinden istidlal ederek çıkarmış ve tercümeye derç etmiştir.

  • 17
  • 20

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki: "Nâs ezan (okumak)ta ve saff-ı evvelde (bulunmakta) ne (bereketler) (hayır)lar olduğunu bilseler de (onlara nail olmak için) kura atmaktan başka çare bulamasalar kura atarlar, (her namazın) ilk vaktinde(ki cemaatlerde) olan (fazilet)i bilseler (onlara yetişmek için) yarış ederler. Yatsı ile sabah (cemaatlerin)deki eltâf-ı ilahiyeyi bilseler emekleye emekleye (yahut sürtüne sürtüne) de olsa onlara gider (terk etmez)ler.

  • 18
  • 20

Bir evde Kitabullah'ı tilâvet ve aralarında onu tedris ve tederrüs halinde bulunan hiçbir kavim yoktur ki üzerlerine sekînet nazil olmuş olmasın!" (Kırk Hadis, no. 36).

Burada geçen "sekînet" kelimesi hakkında Ahmed Naim şu açıklamayı yaptı:

Sekînetin Türkçe karşılığını bulamadım. Mübâlağa ile sükûn manasınadır ki sükûn-ı kalbi müstelzim olan tuma'nînet, vakar, sebât, sabır, safâ-yı kalp gibi hasâil-i celîledir. Bir kavle göre müminlerin kalbinden korkuyu gidermeye nüzûl eden bir melâike cemaatidir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN