Arama

Prof. Dr. Sefa Saygılı
Eylül 17, 2023
Uzun ve sağlıklı yaşamak için nelere dikkat etmeliyiz?

Yaşlanma mukadderdir ve kaçınılmaz olarak insanı bulur. Ancak herkes aynı zamanda ve aynı hızda yaşlanmaz. Ne yediğine, yaşantısına dikkat eden ve özen gösterenler yaşlarına rağmen dinç ve zinde kalabilirler.

İşte sağlıklı ve uzun yaşamak için dikkat edeceğimiz hususlar:

*İşlenmiş değil de doğal içerikli sağlık ürünleri kullanalım.

*Yeşile daha önem verelim. Bir semtteki yeşil alanın çokluğu daha düşük kortizol ve daha düşük depresyon ve kaygı bozukluğu oranları ile ilişkilendirilir.

*Sanat zevki ve gözü okşamak önemlidir. Bir duvar levhası veya güzel bir poster bile can sıkıcı bir alana umut, hakikat, inanç ve pozitif bir hava katabilir.

*Komşuluklara ve dostluklara, yakın ilişkilere kıymet verelim.

*Gülümsemek fark oluşturur. Sokakta karşılaştığımız insanlarla selamlaşalım, iyi dileklerimizi sunalım.

*Minnet ve takdir gösterelim. Teşekkür etmekten kaçınmayalım.

*Yardımsever ve merhametli olmaya gayret edelim.

*İnsani iletişimde karşımızdakine dikkat edelim. Gözümüz ve kulağımız onda olsun. Sevdiklerimize daha sık sarılalım ve dokunalım. Dokunmak oksitosin salgılatır.

*Doğal uyku-uyanıklık ritmini takip edelim.

*Egzersiz, rahatlama teknikleri, kaliteli proteini yüksek gıdalar faydalıdır. Gazoz, tatlı, cips, bisküvi, kola ve benzerlerinden uzak duralım.

*Sağlıklı davranışları destekleyen sosyal çevremizin (aile, komşu, akraba ve arkadaş) olması önemlidir. Bunlardan da aile ilk sırada olmalıdır. Çünkü aile sıcaklığı yalnızlık duygularını ve kaygıyı azaltmakta, ait olma hissini sağlamaktadır. Modern şehir yaşamında değil topluluk, aile bile dağınık ve iletişimsiz yaşayabiliyor.

*Bulunduğumuz ortamı havalandıralım.

*Alkol ve sigaraya yaklaşmayalım.

*Az yemeli, midemiz dolmadan sofradan kalkmalıyız. Yemekte aşırıya kaçmamanın ömrü uzattığı ispatlanmış bir gerçektir.

Prof. Dr. Sefa Saygılı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN