Yoğurt: Şifa dolu gıda

Türklerin ilk defa sütten ürettiği ve dünyada aynı Türkçedeki adıyla anılan yoğurtun faydaları saymakla bitmiyor. Üstelik her geçen gün, en sağlıklı gıdalar arasında yer alan yoğurtun yeni yararları ortaya çıkıyor.

Bulunan yeni bir faydası (Sabah, 21.02.2018): Yüksek tansiyondan şikâyetçi kadın ve erkeklerin kalp sağlıklarını yoğurtla iyileştirebileceği belirlenmiş. 55 bin kadın ve 18 bin erkeğin katılımıyla gerçekleşen araştırmanın sonuçlarına göre, yoğurt tüketiminin kalp hastalıkları riskini düşürdüğü belirlenmiş.

ABD'de bulunan Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya gore ise (Sabah, 16.02.2018); günde ortalama 350 mililitre yoğurt tüketmek kalbe iyi geliyor, bağırsaklarda daha sağlıklı bir yapı oluşumunu sağlıyor, kan basıncını düşürüyor ve eklem iltihaplanmasının önüne geçiyormuş. Yapılan araştırmada düzenli yoğurt tüketmenin etkisi dokuz hafta boyunca gözlemlenirken, uzmanlar bu etkinin tüketim süresi arttıkça katlanarak yükseleceğini kaydetmişler. Journal of Nutrition adlı bilimsel dergide yayımlanan makalede yoğurdun obeziteye de iyi geldiği tespit edilmiş.

Türk mucizesi yoğurdun yeni keşfedilen bir faydası da diyabete yakalanma riskini düşürmesi. Yoğurdun içindeki bakteriler, metabolizmanın çalışma hızını dengeleyerek diyabeti önlüyor.

Gerçekten yoğurt, sağlığımız üzerine o kadar faydalıdır ki mükemmel bir gıda olarak anılmayı hak eder. Tabi evde ve taze sütle mayalanan yoğurttan söz ediyoruz.

Tabiat eczanesinden, mikropların baş düşmanı bir gıdadır.

Doğumdan itibaren, hayatın her döneminde iyi şekilde yaşamak ve sağlıklı kalmak isteyenler sütü ve süt ürünlerini ihmal etmemelidirler. Sütten imal edilen bütün gıdalar her yaşta tüketilmesi gereken besinlerin başında gelir. Çünkü besleyicilik açısından, vücudun ihtiyacı olan elemanların hemen hepsini ihtiva ederler.

Yoğurt; serinletici, lezzetli, sağlıklı bir besin maddesidir. Sindirimi süte göre daha kolaydır ve sütün yerini tutabilir.

Kalsiyum kaynağıdır!

Yoğurt, süt şekerinin maya dediğimiz süt asidi bakterileriyle reaksiyonu sonucunda ortaya çıkan süt ürünüdür. Bu şekliyle yaşayan canlı bir yiyecektir. İhtiva ettiği bakteriler sütte bir takım değişikliklere yol açtığından yoğurt, daha koyu ve kıvamlıdır. Ancak sütün bütün besleyici özellikleri korunur. Dolayısıyla proteinler, yağ ve şekerler, A, B ve D vitaminleri, özellikle de kalsiyum gibi mineraller yoğurdun içinde de mevcut olmaya devam eder. Ayrıca yoğurt, sütü sindirme konusunda problemleri bulunan insanların, süt yerine tercih edebilecekleri besin türüdür. Bunların yanı sıra yoğurt ihtiva ettiği laktik asit sayesinde kalsiyum emilimini artırır. Günde bir kâse tüketildiği takdirde yetişkin bir insanın günlük kalsiyum ihtiyacının dörtte birini almasını sağlar. Bu haliyle yoğurt, doğal bir kalsiyum kaynağıdır.

Bir bardak az yağlı veya yağsız yoğurt yeterli miktar kalsiyum ihtiva eder. Özellikle kadınlarda osteoporoz gelişmesinin önlenmesi için 1000 mg kalsiyum almaları gerektiği düşünülürse, yoğurdun hayati önemi ortaya çıkar. Kalsiyum sütte, dolayısıyla da yoğurtta bulunan laktoz sayesinde kolayca emilir.

Sindirim sistemini korur!

Yoğurdun içinde bulunan bakteriler, normalde bağırsağın tabii ortamında yaşamadıkları için, inanılmaz bir hızla çoğalırlar ve bütün sindirim sistemini dezenfekte ederler. Yani temizlerler. Yoğurt, bağırsakların görevini tam olarak yerine getirebilmesi için bağırsak duvarlarını kaplayan bakteri tabakasını güçlendirerek etki gösterir. Bu tabakanın güçlendirilmesi, organizma tarafından gerçekleşen vitamin ve mineral emilimini artırır. Kısacası yoğurt, sindirim sisteminin bütün hastalıklarıyla mücadele eder. Düzenli olarak yenildiğinde kabızlığı, mide ülserini önler, mideyle bağırsakları zinde tutar. Dahası metabolizmayı düzeltir. Düzenli olarak ilaç alması gereken yaşlılar yoğurtla bağırsaklarını güçlendirebilirler.

Hazmı kolaydır!

Yoğurdun sindirimi kolaydır, hatta ileri yaşlarda süt içmeyen kişiler bile yoğurdu korkmadan yiyebilirler. Yoğurt gerçek bir protein kaynağıdır. Ayrıca yağsızı başka imkânlar sağlar. Yoğurt, tıpkı süt gibi bol protein ihtiva eder.

Yoğurt hem serinleme hem de doygunluk hissi verir. Kullanım sahası çok geniştir: Sağlıklı yaşamak, diyet yapmak ve kilo vermek amacıyla kullanılabilir.

Fransız bakteriolog Prof. Metschinikow yoğurt için "gençlik kaynağı bir besin, bir hayat iksiri" demekte ve şunları vurgulamaktadır:

"Kendini sağlıklı bir hayat ritmi içinde bulan insanları uzun süre genç ve dinç tutar!"

Doğal antibiyotiktir!

Yapılan birçok araştırma, yoğurdun ihtiva ettiği yararlı bakteriler ve diğer maddeler sayesinde, adeta tabii bir antibiyotik olduğunu göstermiştir. Yoğurtta bulunan 7 çeşit madde bakteriler üzerinde güçlü antibiyotik tesiri yapmaktadır.

Antibiyotik alındığında bol miktarda yoğurt yemekte fayda vardır. Çünkü antibiyotikler bağırsak florasını, yani bağırsaktaki yararlı bakterileri yok ederek sindirim zorluğuna veya kabızlığa yol açarlar. Antibiyotikle birlikte yoğurt yenirse bu mahzur önlenmiş olur.

Kanseri önler!

Yoğurtta kanseri önleyici maddeler olduğu bilinmektedir. Bol yoğurt tüketenlerin kansere yakalanma riskleri düşmektedir.

Her derde devadır!

Yoğurt doktorların ve beslenme uzmanlarının uzun yıllardan beri ilgisini çekmiştir. Araştırmacılar, Balkanlarda düzenli olarak yoğurt yiyen çok yaşlı insanlar üzerinde inceleme yaptıkları zaman yoğurt mucizesine şahit olmuşlardır. Bu yaşlı insanlardan adeta sağlık fışkırmaktaydı. Fransızların yaptığı incelemeler de bu gözlemleri doğrular mahiyettedir.

Yoğurt, bakır zehirlenmesine, baş ağrısına, dermansızlığa, adale ağrılarına, atalete, sıkıntı ve endişeye iyi gelir. Parlak bir cilt sahibi olmak isteyenler vücudun toksinleri atmasını sağlamak için tüketebilirler. Yoğurttan elde edilen tuzlu ayran, güneş çarpmalarına karşı başarıyla kullanılır.

Yağsız yoğurt, yüksek kolesterolden şikâyetçi olan kişilerin kolesterolünü düşürür. Beyindeki birtakım maddeleri harekete geçirerek konsantrasyonu ve dikkati artırır.

Yoğurt taze, canlı ve tabii bir gıdadır. Atıştırmak için ideal bir besindir. Yıllardır sahip olduğu özellikleri dolayısıyla öve öve bitirilemeyen yoğurt, gerçek bir sağlık kaynağıdır. Organizmanın savunma sistemini güçlendirir, vücuda faydalı mikroplarla zararlı bakterileri yener ve sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

YAZAR ARŞİVİ

Prof. Dr. Sefa Saygılı

Prof. Dr. Sefa Saygılı Diğer Yazıları