Arama

Unutulmaz "Kemal Sunal" karakterleri

Türk sinemasının unutulmaz siması ve kendisiyle özdeşleşen karakterleriyle izleyiciyi güldüren, güldürürken düşündüren bir isim Kemal Sunal. Hayatı boyunca toplam 82 filmde rol alan Sunal'ın oynadığı, "Süt Kardeşler", "Sakar Şakir", "Tosun Paşa", "Salako", "Köyden İndim Şehire", "Çöpçüler Kralı" gibi filmler Türk sinemasının en çok izlenen filmleri arasında yer aldı. Milyonları kendine hayran eden usta oyuncuyu unutulmaz karakterleri ile birlikte rahmetle anıyoruz...

Unutulmaz Kemal Sunal karakterleri
Yayınlanma Tarihi: 11.11.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 03.07.2018 08:52


İnek Şaban/ Hababam Sınıfı: Kuşkusuz akıllarda en çok yer bırakan Kemal Sunal karakterlerinden biri İnek Şaban oldu. Hababam Sınıfı serilerinin en çok sevilen karakteri İnek Şaban'ın milyonları güldüren şu replikler ile hafızalara kazındı: hocam bize fung ku mu öğreteceksiniz"


Şaban/ Tosun Paşa : Tellioğlu ve Seferoğlu aileleri arasında Yeşil Vadi için çıkan çatışmaları anlatan kahkaha tufanı filmde Kemal Sunal, evin uşağı Şaban'ken paşanın kızını almak ve Yeşil Vadi'ye sahip olmak için Sahte Tosun Paşa olur.


Salako: Kemal Sunal'ın akıllarda en çok yer bırakan karakterlerinden biri Salako. Babasının zorla evlendirmek için uğraştığı Emine sevdiğine kavuşmak için Salako'dan yararlanır. Ancak Salako eşikya Hamido'yu öldürür ve kasabanın eşkıyası olur


Şaban Oğlu Şaban: Saf ve patavatsız bir askeri canlandıran Kemal Sunal, filmde kumandanı Hüsamettin'in evinde kaybolan elması bulmak için görevlendirilmiştir.


Feyzo / Kibar Feyzo: Askerden döndükten sonra sevdiği kızın başlık parası için senet yapan ve parayı kazanmak için şehre giden bir adam olarak karşımızda gördüğümüz Kemal Sunal'ın Şener Şen'le (Ağa ile) karşılıklı oynadıkları paralı tuvalet sahnesi herkesin aklına kazınmıştı.


Saffet/ Salak Milyoner: Dört kardeşin İstanbul'da define aramalarını anlatan filmde Kemal Sunal karşımıza kardeşlerin en safı olarak karşımıza çıkmıştı.


Kaymakam Cafer/ Mavi Boncuk: Gittikleri gazinoda gelen hesabı ödeyemeyen ve kendilerine kötü davrandıkları için gazinonun assolisti Emel Sayın'ı kaçıran arkadaşların hikayesini anlatan filmde Kemal Sunal karşımıza yine saf bir karakter olan Kaymakam Cafer ile çıkmakta.


Niyazi/ Atla Gel Şaban: Minibüste yaptığı at yarası kuponları tutan ve bunu fark eden mafya babası tarafından kaçırılan Niyazi'nin komik hikayesini anlatan filmin Minibüs sahneleri Türk filmi severlerin hafızalarından hiç çıkmayan sahneler arasına girmiştir.


Abdi /Şaşkın Damat: Zengin bir adamın yanında bahçivan olan Abdi, işverenin ricası ile yeğeni Serpil ile evlenir. Kız ile balayı için Uludağ'a gidince Serpil orada başka bir adama aşık olur ve Abdi'yi kendinden uzaklaştırmak için türlü yollara başvurur.


Hanzo: Kemal Sunal'ın ormanda büyümüş ve yakalanıp hastaneye getirilmiş birini canlandırdığı karakter kendisine yardım eden doktora aşık olunca gülme krizlerine yol açan bir film ortaya çıkmıştı.


Şaban/Süt Kardeşler: Türk sinemasının en iyi komedi filmlerinden biri olan Süt Kardeşler'de Kemal Sunal karşımıza yine Şaban isminde karakter ile çıkmakta.


Kemal/ Sahte Kabadayı: Bir mafya babasının saf oğlunu canlandırdığı filmde Kemal Sunal babasının merası için kendisine kurulan tüm planlardan bir şekilde kurtulmuştur.


Zühtü/ Meraklı Köfteci: Seyyar köftecilik yapan iyi niyetli ama çok meraklı Zühtü, bir gün zor durumdaki bir kıza yardım etmek isterken kendisini onunla evlenmiş bulur. Kızın akrabaları, boşanması halinde; Zühtü`nün akrabaları ise evli kalması ve bir çocuk sahibi olması halinde mirasa konacakları hayalini kurmaktadırlar. İki arada bir derede kalan Zühtü ise kıza giderek aşık olur.


Seyyit/ Kapıcılar Kralı: Altın Portakal'da en iyi erkek oyuncu ödülü kazandıran bu karakterde Kemal Sunal' bir apartmanın kurnaz ve iş bilir kapıcısını canlandırmaktadır.


Sakar Şakir: Sarkarlığı ile başına türlü işler açan Şakir'in amcasından kalan mirası akrabalarının almak için yaptığı oyunlardan saflığı ile kurtulması izleyenleri çok güldürmüştü.


Apti Şakrak/ Çöpçüler Kralı: Mahalledeki hizmetçiye aşık olan çöpçü Apti'nin bir gazinoda şarkı söylemesi ile hayatı değişir. Kemal Sunal'ı sıklıkla şarkı söylerken gördüğümüz bu karakter izleyiciler tarafından çok sevilmişti.


Şaban/ İnek Şaban: Kemal Sunal'ın ünlü bir kaleci ile karıştırılan ve kalede devleşip başarılı olan birinin karakterini canlandırdığı film izleyiciler tarafından akıllarda yer etmişti.


İbrahim Zübükzade/ Zübük : Kemal Sunal bu filmde meslekten ihraç edilmiş, sözünde durmayan bir milletvekilini canlandırmıştır.


Memo/ Davaro : Sevdiği kız ile evlenmek için kan davalısını öldürmek zorunda kalan birini canlandırdığı filmin mezar sahnesi herkes tarafından hatırlanmaktadır.


Doktor Civanım: Şehirde hademelik yapmış biri olan Kemal köyüne gelip doktormuş gibi davranır ve köylü kızların gözdesi olur.


Şabaniye: Kemal Sunal bu filmde bir kan davasından dolayı kadın olan bir karakteri canlandırmaktadır.


Mehdi/ Propaganda: Rol aldığı en son film olan Propaganda'da Kemal Sunal bir Gümrük Muhafaza Müdürü olarak karşımıza çıkmaktadır.


Kemal Sunal, 11 Kasım 1944'te İstanbul'da doğdu. Mimar Sinan İlkokulu ve Vefa Lisesi mezunu olan sanatçı, liseyi 11 yılda tamamladı. Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'ndeki eğitimini ise 12 Eylül 1980'de yarım bıraktı.


Üniversite dönemi ve sonrasında Emayetaş Fabrikası'nda çalışan sanatçı, tiyatro ve sinema dünyasına adım atmadan önce elektrikçi çıraklığı yaptı.


Sanatçı, bir röportajında erken yaşta iş yaşamına atılmasını, "Ekonomik durumumuz iyi değildi. Babam Migros'tan emeklidir. Yaz tatillerinde ayakkabı, kitap parasına yardımcı olmak için çalışırdım" sözleriyle anlattı.


Henüz lise yıllarında tiyatro ile ilgilenmeye başlayan Sunal, aynı zamanda okulda müsamereler düzenledi, "Zoraki Tabip" tiyatro oyununda rol aldı.


Vefa Lisesi'ndeki felsefe hocası Belkıs Balkır aracılığıyla ünlü tiyatrocu Müşfik Kenter'le tanışan sanatçı, profesyonel oyunculuk yaşamına Kenterler Tiyatrosu'nda adım atarak, uzun yıllar burada oyunculuk yaptı.


Daha sonra Ulvi Uraz Tiyatrosu'nda, bir süre Ayfer Feray Tiyatrosu'nda, son olarak da Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda görev alan sanatçı, burada oynadığı bir oyunda ünlü yönetmen Ertem Eğilmez tarafından beğenilince, beyaz perdeyle tanıştı.



Eğilmez'in yönettiği "Tatlı Dillim" adlı filmde, uzun boyundan dolayı basketbolcu rolünü canlandıran sanatçı sinemaya ilk adımını 1973 yılında atarak, kalabalık kadrolu filmlerde rol almaya devam etti.


Rıfat Ilgaz'ın "Hababam Sınıfı" eserinin sinema uyarlamasında canlandırdığı "İnek Şaban" tiplemesi başta olmak üzere, birçok filmde özgün fiziği ve canlandırdığı tiplerin halka olan yakınlığı nedeniyle kısa zamanda Türkiye'nin en sevilen oyuncularıdan biri oldu.


"İnek Şaban"ın sevilmesi üzerine birçok filmde, "iyi, saf adam" tiplemesi çizdiği "Şaban" karakterini canlandırdı. Kendisini, "Ben özel hayatımda çok az konuşan, çok soğuk bir adamım" sözleriyle tanımlayan sanatçı, rol aldığı onlarca filmde milyonları güldürdü.


Sunal'ın, Gül Sunal ile 1974'te yaptığı evlilikten Ali ve Ezo adında iki çocuğu oldu.


1990'lı yıllardan itibaren filmleri kesintisiz olarak televizyonlarda yayınlanmaya başlayan sanatçının rol aldığı "Süt Kardeşler", "Tosun Paşa", "Salako", "Köyden İndim Şehire", "Çöpçüler Kralı" gibi filmler Türk sinemasının en çok izlenen filmleri arasında yer aldı.


3 Temmuz 2000'de hayatını kaybeden sanatçı birçok kişinin katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN