Arama

Prof. Dr. Sefa Saygılı
Haziran 20, 2017
Orucun Sağlığımız Üzerine Etkileri

Ramazanın son günlerini idrak ediyoruz. Mübarek ay ne çabuk geçti. Diğer yörelerimizi bilmiyorum ancak İstanbul'da havalar son derece oruca müsaitti. Pazar günü ise Ramazan Bayramı başlıyor. Bütün okurlarımızın bayramlarını şimdiden tebrik ediyor, hayırlara vesile olmasını Rabbimden diliyorum.

Ramazan gerçekten ibadet, huzur, mutluluk, kardeşlik, dayanışma ayı olduğu kadar sağlık ayı da. Tabi hakkıyla tuttuysak, yeme ve içmede aşırıya kaçmadıysak bunu hissedebiliyoruzdur.

Bu ayda hakkıyla oruç tutanların fazla kilosu olan zayıfladı, kötü alışkanlıkları olup da gayret edenler bundan kurtuldu. Bedenimiz adeta yenilendi, temizlendi.

Bu mucizevî ibadet üzerinde araştırma yapan bilim ve tıp insanları her geçen gün orucun yeni faydalarını keşfediyor, sağlığımıza, toplum hayatına ve alışkanlıklarımız üzerine olan müspet etkileri karşısında hayranlıklarını gizleyemiyorlar.

Son çalışmalardan biri de Cell Stem Cell Dergisi'nin Haziran 2017 sayısında Suzanne Wu tarafından yayınlanan "Fasting triggers stem cell regeneration of damaged, old immune system" başlıklı araştırma.

S. Wu uzun süreli açlığın yani orucun bağışıklık sistemimiz üzerindeki etkilerini incelemiş. Orucun bağışıklık sistemini zarardan koruduğu gibi kök hücreleri durgun halden çıkarıp kendilerini yenilediklerini bulmuş.

Uzun süreli aç kalındığında vücut enerji sarfiyatında azaltma yapmaya çalışıyor ve ilk olarak da bunu sağlamak için ihtiyacı olmayan glikoz, yağ ve keton depolarını kullanmaya zorluyor. Ayrıca beyaz kan hücrelerinin (akyuvarlar veya lökositler) önemli bir kısmını geri dönüşü olmadan parçalıyor. Bu aynı uçakta fazladan olan kargo yükünün azaltılmasına benzetiliyor. Böylelikle bedenimiz zararlı olabilecek etkisiz kısımlardan kurtulmuş oluyor ve toksik (zehirli) maddelerden temizleniyor.

Açlıktan sonra yendiğinde ise akyuvarlar yeniden üretilerek yenileniyor.

Oruç bu özelliğiyle kemoterapi gören kanser hastalarına tavsiye ediliyor. Çünkü kemoterapi bilindiği gibi immun yani bağışıklık sistemini baskılayan bir tedavi şekli. Bu şekilde yenilenen ve güçlenen bağışıklık sistemi ile kemoterapinin zararlı etkilerini hafifletmek mümkün olabiliyor.

Sonuç olarak uzun süreli oruç döngüleri bağışıklık sistemini zarardan kurtardığı gibi bağışıklık sisteminin rejenerasyonunu tetikliyor. Kök hücrelerini durgun halden kendini yenileme durumuna sokuyor.

Gerçekten Peygamber Efendimizin buyurduğu gibi, "Oruç tutan sıhhat bulur."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN