Arama

Prof. Dr. Sefa Saygılı
Haziran 18, 2017
Kadınlara Özel Vagon

Toplu taşıma araçlarının birinde vuku bulan taciz olayını sosyal medyada izlediniz mi bilmiyorum. Bir genç kızımızın yanına yaklaşan sapık bir tacizci elleriyle menfur eylemini yapmaktaydı. Kızımız kendini korumaya çalıştıkça üzerine gidiyordu. Tabi bağırabilir, ortalığı ayağa kaldırabilirdi. Bu defa medyanın diline düşecek, karakollara gidilecek, bir takım düşmanlıklar kazanabilecekti. Genç kız ustalıkla oradan sıyrıldı.

Hadiseyi karşılarında seyahat eden bir yolcu gizlice cep telefonunun kamerasına almıştı. Ancak böylelikle öğrenebildik. Yoksa sayısız taciz olayı gibi bu da bilinmeyecekti.

Bunları şunun için anlatıyorum: Genelde özel otomobil veya ticari taksi ile yolculuk yapsam da bazen toplu taşıma araçlarına bindiğim oluyor. Veya araba ile geçerken metrobüslerdeki kalabalığa bizzat tanık oluyorum. İnsan yığınlarını gelen otobüs alamıyor, bir sonrakini bekliyorlar. Adeta pestilleri çıkıyor. Arada ezilenler naif yapılarından dolayı hanımlar oluyor. Bir de buna taciz olaylarını katarsanız hanım yolcuların ne kadar haksızlıkla karşı karşıya kaldıkları anlaşılıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi bu duruma kimseyi rahatsız etmemesi gereken bir çözüm üretmiş. Son vagonu hanımlara ayırmış ve rengini pembeye boyamış. Bu vagona sadece bayanlar binebiliyormuş. Diğer vagonlar ise yine eskisi gibi herkese hizmet vermeye devam ediyormuş.

Bu hanımları önceleyen, pozitif ayrımcılığa tabi tutan başta Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe olmak üzere yetkililere teşekkür ediyor ve onları tebrik ediyoruz.

Herkesten bu güzel uygulamaya tebrik beklerken bakıyoruz ki başkan ve yetkililer bazı mahfiller tarafından sosyal medyada bombardımana tabi tutulmuşlar. Gel de üzülme ve şaşırma.

Bize göre çarpık olan bu bakış sadece sosyal medyada olsa neyse. Bursa'nın yerel yayın organlarından Bursa Olay Gazetesi bir anket düzenlemiş. www.olaybursa.com adresinden oy verilen ankette, baktığım tarihte katılımcıların % 51,50'si kadınlara özel pembe vagon uygulamasına karşı tavır alarak 'hayır' demiş. 'Evet' diyenlerin oranı ise ancak % 47,54'i buluyor. Ankette oy kullananların % 0,95'i ise kararsız kalmış.

Şaşırmamak elde değil. Kadınların rahat etmesini düşünen, onların tacize uğramamasını savunan bu tedbirin kime zararı var ki karşı çıkılıyor? Anlamak mümkün değil.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN