Arama

  • Anasayfa
  • Sağlık
  • Demir eksikliği neden olur? Demir eksikliği nedenleri nelerdir? Demir eksikliği tedavisi…

Demir eksikliği neden olur? Demir eksikliği nedenleri nelerdir? Demir eksikliği tedavisi…

Demir eksikliği neden olur sorusunun cevabı merak ediliyor. Demir eksikliği, alyuvar hücrelerinin üretiminin azalmasına neden olur. Bu durum organlardaki oksijen miktarının eksilmesine yol açar. Demir eksikliği, pek çok kişi tarafından önemsenmese de aslında oldukça ciddi hastalıklara sebep olur. Demir, hücre ve organlarımızın sağlığı için büyük önem taşır. Peki, demir eksikliği neden olur? Demir eksikliği nedenleri nelerdir? Demir eksikliğine ne iyi gelir? Demir eksikliği belirtileri nelerdir? Demir eksikliği tedavisi

Demir eksikliği neden olur? Demir eksikliği nedenleri nelerdir? Demir eksikliği tedavisi…
Yayınlanma Tarihi: 9.4.2020 21:42:15 Güncelleme Tarihi: 09.04.2020 21:44

DEMİR EKSİKLİĞİ NEDİR?

Demir eksikliği, kandaki demir oranı düşmesi ile alyuvar hücrelerinin azalması durumudur. Demir eksikliği olduğu zaman alyuvar üretimi azalır ve sonuç olarak hücre, doku ve organlara taşınan oksijen miktarında azalma meydana gelir.

Demir eksikliği sonucunda halk arasında "kansızlık" olarak adlandırılan demir eksikliği anemisi ortaya çıkar. Demir, hücreler ve enzimlerdeki enerji santrallerinin bir parçası olarak da görev yapar ve vücut için büyük önem taşır. Demir eksikliği her yaşta görülebilir.

DEMİR EKSİKLİĞİ NEDEN OLUR?

Demir vücut tarafından üretilmeyen ve dışarıdan besin yoluyla vücuda sağlanan bir mineraldir. Demir eksikliğinin en önemli nedeni, içeriğinde bu minerali bulunduran besinleri tüketmemekten kaynaklanır.

Demir eksikliği, çoğunlukla düzensiz beslenen kişilerde görülür. Ayrıca kadınların regl dönemlerinde de vücudun demir ihtiyacı artar. Bu dönemlerde normalde tüketilmesi gerekenden daha fazla demir içerikli gıdalar yenmeli ve eksik kapatılmalıdır.

DEMİR EKSİKLİĞİNİN NEDENLERİ

Dünyada en çok görülen kansızlık türü olan ve birçok sağlık problemine yol açan demir eksikliğinin nedenleri şöyle sıralanabilir:

Gebelik
Emzirme dönemi
Sık aralıklarla doğum yapmak
Büyüme çağında olmak
Ergenlik dönemi şekilde sıralanabilir.

DEMİR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

Demir eksikliği, erken aşamada fark edilmesi oldukça zordur. Normal şartlarda kişilerin düzenli olarak kan tahlillerini yaptırması ve değerlerini takip etmesi gerekirken günümüzde rutin tahlillerini yaptıran kişilerin sayısı yok denecek kadar azdır.

Demir eksikliği belirtileri öncelikli olarak kişide kansızlığı ortaya çıkartır. Ancak bu aşamada bazı belirtiler kendini gerçek anlamda göstermektedir. Demir eksikliği belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Kırılgan saç ve tırnaklar
Ciltte kuruluk
Ağız köşelerinde çatlaklar
Dilde yanma
Ağız mukozasında hassasiyet
Demir eksikliği olan kişilerde; halsizlik, yorgunluk hali, konsantrasyon problemleri, nefes nefese kalma, baş dönmesi, göz kararması, baş ağrısı ve depresyon gibi belirtiler de görülmektedir.

DEMİR EKSİKLİĞİ TEDAVİSİ

Demir eksikliği tedavisi için kişiler, öncelikli olarak demir minerali bakımından zengin besinleri bolca tüketerek işe başlamalıdır. Beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız ufak değişikliklerle vücudunuzda bulunan demir eksikliğini kolayca tedavi edebilirsiniz.

Demir bakımından zengin olan besinler, demir emilimini kolaylaştıran yiyeceklerle birleştirilmelidir. Örneğin C vitamini açısından zengin portakal suyu, limonata, lahana turşusu gibi yiyecek ve içecekler demir emilimini kolaylaştırır. Demir emilimini azaltan yiyecek ve içecekleri tüketmekten kaçınılmalıdır.

DEMİR EKSİKLİĞİNE NE İYİ GELİR?

Demir eksikliği iyi gelen yiyecekler; kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek, börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez ve baldır.

DEMİR EKSİKLİĞİ NELERE YOL AÇAR?

Demir eksikliği anemisi, tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit eden, çok önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sağlık sorunlarından bazıları şunlardır:

Kalp rahatsızlıkları (hızlı kalp atışı, kalp yetmezliği, kalp büyümesi gibi)
Hamilelikte sorunlar (Düşük doğum ağırlığı gibi bebeğin normal kilosunda olmaması, erken doğum riski, bebeğin zihinsel gelişiminde problemler)
Bağışıklık sisteminde zayıflama ve hastalıklara daha kolay yakalanma
Bebek ve çocuklarda gelişim ve zekâ geriliği
Huzursuz bacak sendromu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN