Arama

Türkiye'nin terk edilmiş 5 köyü

Yaşadığınız yeri, sular altında kaldığı için veya geçim derdi nedeniyle terk etmek zorunda kaldınız mı? Ya da bir deprem nedeniyle tekrar yaşanmaz hale gelen evinizle son kez vedalaştınız mı? Şimdi bahsedeceğimiz bu köylerin sakinleri, doğdukları veya gençliklerini geçirdikleri evlerini terk etmek zorunda kaldılar. Günümüzde artık turizm amaçlı dönüştürmelere tabi olsalar da anıları maziye dönüşen bu yerleşimlerle ilgili ilgi çekici bilgiler derledik.

  • 3
  • 10
Savaşan köyü, Halfeti
Savaşan köyü, Halfeti

Halfeti'nin tarihi M.Ö. 855 yılına dayanıyor. O zamanlar Asur kralı tarafından Şitamrat ismi verilerek kurulmuş. Tarih boyunca pek çok uygarlığa tanıklık etmiş. Çağlar boyunca ismi hep değişmiş. Yakın tarihte ise, 1292 yılında Memluklular tarafından ele geçirilip yine ismi değiştirilmiş. Kal'atül Müslimin adı verilen şehir, Yavuz Sultan Selim ile Osmanlılara geçmiş ve bugün de kullanılan Rumkale adını almış. Ancak Osmanlı döneminde şehir önemini kaybedince yerleşim alanı karşı sahile taşınmış.

📌Neden batık kent?

1954 yılında ilçe haline gelen Halfeti, Birecik Barajı'nın yapımı ve taşması sonucu 2000 yılında sular altında kaldı. Bugün terk edilmiş haldeki Savaşan köyü, eski Halfeti olarak geçiyor. İlçeye gelen ziyaretçilerin tekne turuyla görebildiği ve büyük bölümü sular altında kaldığı için "batık kent" olarak nitelendirilen köy, bölgeyi ziyaret eden turistlerin en fazla ilgi gösterdiği yerlerin başında geliyor.

Türkiye'nin görülmesi gereken 10 köyü

  • 4
  • 10
Savaşan köyü, Halfeti
Savaşan köyü, Halfeti

Gaziantep ile Şanlıurfa'nın tam ortasında olup, Şanlıurfa'ya bağlı olan Halfeti ilçesi, Uluslararası Cittaslow Birliği tarafından 2013 yılında, bugüne kadar dünyada yalnızca 264 şehrin almış olduğu 'Cittaslow' yani 'Sakin Şehir' unvanına layık görüldü.

Bugün, Savaşan köyü tarihi miras olarak turizm hareketliliği oluşturması açısından dönüştürülmelere tabi oluyor. Tekne turu sırasında Fırat Nehri'nden geçerken su altında kalan Ulu Cami'nin minaresi ve Rumkale görülebiliyor.

📍Nasıl gidilir?

Şanlıurfa'ya yaklaşık 120 km. Gaziantep'e ise 50 km uzaklıkta bulunur. Gaziantep tarafından karayolu ile Yavuzeli ilçesine oradan da Rumkale'ye ulaşmanız gerekir. Burada tekne kiralayıp hemen karşıda bulunan Savaşan köyüne ulaşabilirsiniz. Urfa üzerinden de Halfeti ilçesine ulaşabilir, buradan da tekne ile köyü gezebilirsiniz.

  • 5
  • 10
Karanlık köy, Kırklareli
Karanlık köy, Kırklareli

Karanlık köyü, Kırklareli'nin Demirköy ilçesinin İncesırt köyüne bağlı bir mahallesi. Demirköy'e yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Istranca dağlarının en kıyı köşelerinde yer alan bu köy, Bulgaristan sınırına en yakın yerleşimlerden biri.

Çok fazla göç vermesinden dolayı köyde sadece 2 kişi yaşamını sürdürüyor. Göçün sebebi de maddi sebepler... Daha iyi bir iş imkanı bulmak için büyük kentlere göçler yaşanmış. İdari yönden nüfusun düşmesinden dolayı Karanlık köyü, 3 km uzaklıkta olan İncesırt köyünün bir mahallesi olarak kabul edilmiş.

Nüfusunun 70 katını ağırlayan 700 yıllık köy

  • 6
  • 10
Demirköy, Kırklareli
Demirköy, Kırklareli

Demirköy'den biraz bahsedelim. Yıldız Dağları'nda, 400 metre yükseklikte ormanlar içerisinde bulunur. Doğal güzellikleri ile dikkatleri üzerine çeker. Sunduğu eşsiz manzara ile doğa fotoğrafçılarının her mevsim uğrak noktasıdır. Osmanlı döneminde yapılan ve İstanbul'un fethinde kullanılan topların döküldüğü Fatih Dökümhanesi de burada bulunur. Dağ çileği, alabalık ve orman balı da ziyaretçilerine sunduğu meşhur ve lezzetli ürünlerindendir.

📍Nasıl gidilir?

Karanlık Köyü, Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı bir mahalle konumunda. Kırklareli kent merkezine yaklaşık 45 km uzaklıkta bulunuyor. Buraya ulaşmak için Demirköy ilçesine ulaşıp dolmuşları kullanabilirsiniz.

  • 7
  • 10
Çökene köyü, Bursa
Çökene köyü, Bursa

Bir başka hayalet köy daha... Bursa'nın Büyükorhan ilçesinde bulunan Çökene köyü, büyük göçün simgelerinden biri. Geçim derdi yüzünden köy halkı mecburen terk etmiş yaşadığı yeri...

Bursa'nın dağ yöresi olarak bilinen 4 ilçesinden biri olan Büyükorhan, Türkiye'deki 850 ilçe arasında gelişmişlik açısından 717'nci sırada yer alıyor. Bursa'ya 90 kilometrelik uzaklıkta bulunan ilçede 3 bin 500 kişi yaşıyor.

Seyahat tutkunuzu perçinleyen yolculuk kitapları

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN