Arama

Şehirlerle özdeşleşen yemekler

Dünyanın en önemli mutfaklarından birine sahip olan ülkemizin her köşesi ayrı bir lezzeti barındırır. Yüzyılların deneyiminden süzülerek kuşaktan kuşağa aktarılan bu miraslar, köklü ve çok yönlü bir mutfak kültürünü oluşturur. Öyle ki şehrin sadece sokaklarını gezmek yeterli değildir; aynı zamanda simgeleşen lezzetlerini de tatmanız gerekir. Sizler için şehirlerle özdeşleşen birbirinden lezzetli yemekleri derledik.

  • 2
  • 19
İROK YEMEĞİNİN YAPILIŞI
İROK YEMEĞİNİN YAPILIŞI

🍽 İrok için gerekli malzemeler:

1 kilo yağsız dana kıyma
5 adet kuru soğan
300 gr çiğ köftelik et
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı yeni bahar
1 tatlı kaşığı kişniş
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta
1 kilo ince bulgur
1 su bardağı sıvı yağ

🍴 İrok yapılışı

Soğanlar ince doğranır, bir tencerenin içinde pembeleşinceye kadar yağda kavrulup üzerine kıyma eklenip birlikte kavrulur. Ateşten alınır içine tuz, karabiber, yenibahar ve kıyılmış maydanoz konulur. Diğer taraftan ince bulgur bir leğenin içinde iyice yoğrulur. İçine dövülmüş et, kişniş, tuz ve 1 yumurta eklenip yeniden yoğrulur. Mandalina büyüklüğünde top haline getirilip içi oyulur. İçi doldurulduktan sonra da elle yuvarlatıp tepsiye dizilir. Daha sonra kızgın ateşte kızartılır ve servis edilir.

  • 3
  • 19
ÇANAKKALE- İSKORPİT ÇORBASI
ÇANAKKALE- İSKORPİT ÇORBASI

◾ Binlerce yıldır farklı medeniyetleri barındıran Çanakkale'nin tarihi geçmişi yemeklerine de yansımıştır. Akdeniz mutfağının hakim olduğu şehirde, zeytinyağlıların yanında lüfer, levrek, sardalye ve palamut gibi balık türleri tüketilir.

◾ Çanakkale mutfağında ilk denemeniz gereken yemeklerden biri iskorpit çorbasıdır. Balığın domates, havuç ve unla harmanlanmasıyla tadına doyamayacağınız bir lezzet ortaya çıkıyor.

Tumbi, ıspanak sarması, çırpma, melki ve metezi de denemeyi unutmayın.

Ülkelerin 20 ilginç yemek adabı

  • 4
  • 19
İSKORPİT ÇORBASININ YAPILIŞI
İSKORPİT ÇORBASININ YAPILIŞI

🍽 İskorpit çorbası için malzemeler

1 adet iskorpit
1 adet havuç
1 adet domates
1 çay bardağı un
2 diş sarımsak
yarım soğan
yarım limon
3 – 4 dal maydanoz
3 defne yaprağı
3 – 4 dal dereotu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz biber1 çay kaşığı pul biber
2 çay kaşığı tuz
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 lt su

🍴 İskorpit çorbası yapılışı

İskorpit temizlenerek derisi ve kılçıkları alındıktan sonra suya konulur. Sarımsaklar bütün halinde, soğan ve limon ikişer parçaya bölünerek, defne yaprağı, maydanoz katılarak 15 dakika süreyle orta ateşte pişirilir. Sürenin sonunda balık süzgeç yardımıyla alınarak, soğumaya bırakılır. Haşlama suyundaki diğer malzemeler süzülerek posaları atılır. Zeytinyağı bir tencereye konulur kızdığında rendelenmiş havuç, toz biber, karabiber, dereotu, pul biber ve un eklenerek 3 – 4 dakika süreyle kavrulur. Daha sonra rendelenmiş domates ile birlikte 1–2 dakika daha pişirilir. Haşlamada kullanılan balık suyundan 2 su bardağı su malzemelere eklenir. Kaynama başladığında içine didilmiş balık etleri ve tuz eklenip birkaç dakika sonra ateşten alınarak servis edilir.

  • 5
  • 19
SİİRT- PERDE PİLAVI
SİİRT- PERDE PİLAVI

Zengin ve renkli bir mutfağa sahip olan Siirt, insanların önemli lezzet rotalarından biridir. Sebze ve bakliyatların yoğunlukta olmasına rağmen, et ve sakatat yemekleriyle bilinir.

◾ Perde pilavının kültürel alt yapısı bulunur. Her bir malzemesine özel anlam yüklenen pilavdaki pirinç bereketi, kuruyemişler çocukları, karabiber acı günleri, üzüm tatlı günleri, pilavı kaplayan yufka ise aile birliğini sembolize eder.

Osmanlı mutfağından günümüze gelen yemekler

  • 6
  • 19
PERDE PİLAVININ YAPILIŞI
PERDE PİLAVININ YAPILIŞI

🍽 Perde pilavı malzemeleri

1 adet tavuğun göğüs eti
2 adet soğan
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı su veya tavuk suyu
1 çorba kaşığı kuş üzümü
Tuz, karabiber, yenibahar
30 gram (bir kahve fincanı) badem
30 gram (bir kahve fincanı) antep fıstığı
3/4 çay bardağı sıvı yağ

Hamur için:

1 adet yumurta
Yarım su bardağı su
Aldığı kadar un
8-10 adet badem
Tuz

🍴 Perde pilavının yapılışı

◾ Tavuk göğsünü haşladıktan sonra eti kemiklerinden ayırıp, iri parçalara bölün. Soğanı küp doğrayıp sıvı yağda pembeleştirin. Üzerine yıkanmış 2 su bardağı pirinci ekleyip, şeffaflaşana dek kavurun. 3 su bardağı tavuk suyunu, 1 çorba kaşığı kuş üzümünü ve baharatları tencereye aktarıp, ağır ateşte, pirinçler suyunu çekene dek pişirin. Pilavı ateşten alın. İçine etleri ekleyin. Bademleri ve fıstıkları sıcak suda 5 dakika bekletip, kabuklarını soyun. 2 kaşık sıvı yağda hafifçe pembeleştirin ve pilava ekleyin. Pilavı 10 dakika demlenmeye bırakın. Bu arada 1 yumurtayı, yarım bardak suyu bir kapta çırpın.

◾ Tuz ve alabildiğince un ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamuru unlanmış bir zeminde incecik açın. Yuvarlak tabanlı, ısıya dayanıklı çukur bir kabı margarinle yağlayıp, un serpin. Bademleri bu kaba yerleştirin. Açılan yufkayı serin. Pilavı 1-2 kez karıştırıp, hamurun içine boşaltın. Hamurun kenarlarını pilavın üzerine kapatın. Yufkanın üzerini alüminyum folyo ile kaplayın. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında ve fırının alt rafında yufkanın üzeri kızarana dek pişirin. Ters çevirip dilimleyerek sıcak servis yapın.

PÜF NOKTASI
Bütün tavuk göğsü yerine, tabakta satılan tavuk göğüslerinden iki parça da kullanabilirsiniz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN