Arama

Olsa da yesek: Birbirini tamamlayan lezzetler 🍽

Türk mutfağının oldukça zengin ve lezzetli olduğu tüm dünya tarafından bilinen bir gerçek. Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Türk mutfağında her ne kadar yörelere göre farklılık gösteren lezzetler mevcut olsa da bazı yiyecek ve içecekler her kesim tarafından birlikte tüketilmek istenir. İşte olsa da yesek diyeceğiniz birbirini tamamlayan ekürili lezzetler...

  • 3
  • 14
Simit yapılışı
Simit yapılışı

Simit yapılışı

Mayayı ılık suda ezin. Şekeri ekleyip karıştırın. Unu geniş bir kaba alın. Ortasını açıp maya, tuz ve süt ekleyerek yoğurun. Üzerine bir havlu örtüp, 30 dakika mayalanması için bekletin. Diğer tarafta 1 çay bardağı su ile pekmezi derin bir kapta karıştırın. Susamı da düz bir tabağa boşaltın. Mayalanan hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp, şerit haline getirin. Uçlarını iyice kapatıp, önce pekmezli suya batırın, sonra bolca susama bulayıp, yağlanmış tepsiye dizin. 200 derece fırında susamlar kızarana dek pişirin.

  • 4
  • 14
Gözleme - Ayran
Gözleme - Ayran

◾ Türklerin ilk defa sütten ürettiği yoğurtun faydaları saymakla bitmez. Türklerin geleneksel içeceği olan ayran da, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. Hatta "Osmanlı yayla içeceği" olarak da bilinir.

◾ Ayran kelimesi, tarihte ilk defa Divan-i Lugat-it Türk eserinde "sütten elde edilen bir içecek" olarak tanımlanmıştır. Düşük tansiyona iyi gelmesi, susuzluğu gidermesi nedeniyle son derece önemli bir içeceğimizdir. Üstelik evde kolayca hazırlanır. İhtiyacınız olan şey, biraz yoğurt ve su.

2 su bardağı yoğurt ve 2 su bardağı soğuk suyu, tuzla birlikte iyice çırptığınızda, ayranınız hazır olacaktır. Eğer ayranı mikserle çırparsanız, daha da köpüklü olmasını sağlayabilirsiniz. Bu arada en iyi ayran, süzme yoğurtla yapılanıdır.

  • 5
  • 14
Gözleme malzemeler
Gözleme malzemeler

◾ Gözleme, Anadolu'da genellikle sacda pişirilen ekmekler için kullanılan bir terimdir. Külde pişirilen yağlı bir Türk ekmeğidir. Selçuklular döneminde közde pişirilen ekmek anlamına gelen "Közmen", gözleme manasında kullanılan ilk deyimlerdendir.

Gözleme malzemeleri

2 adet yufka
1 kase lor peyniri
Maydanoz, dereotu
1 çay kaşığı karabiber
Tereyağı

  • 6
  • 14
Gözleme yapılışı
Gözleme yapılışı

Gözleme yapılışı

Lor peyniri, ince kıyılmış maydanoz, dereotu ve karabiberi karıştırın. Yufkayı düz bir zemine yayın. Lorlu malzemeyi yufkanın tam ortasına koyup, yufkanın dört kenarını kapatın. Yapışmaz yüzeyli bir tavada ve orta ateşte gözlemeleri, tereyağı ile yağlayarak kızartın. Daha sonra sıcak servis yapın.
Not: Gözlemeyi, haşlanıp kavrulmuş patates harcı, kıyma, ıspanak hatta közlenmiş patlıcan ile de yapabilirsiniz.

  • 7
  • 14
Türk kahvesi - Lokum
Türk kahvesi - Lokum

◾ İstanbul'a kahve Yemen'den geldi. Kahvenin bizdeki seferine dair ilk bilgileri aldığımız Kâtip Çelebi, kahvenin 1543 sıralarında gemilerle geldiğini kaydeder. Başlangıçta yalnız derviş içeceğiydi kahve, fakat zamanla başkaları da istifade etti.

◾ Tüm kahve türleri gibi Türk kahvesini de fazla bekletmeden tüketmek gerekir. Kahvenin aromasını daha uzun süre korumak için, kapağı sıkıca kapatılmış bir kavanozda ve güneş görmeyen, rutubetsiz bir ortamda muhafaza etmelisiniz.

Türk kahvesi hazırlarken, kişi başına bir fincan suyu cezveye koyun. Her fincan için cezveye 2 çay kaşığı kahve ve 2 çay kaşığı şeker (isteğe göre şeker miktarını artırabilir ya da azaltabilirsiniz) ekleyin. Kısık ateşe koyduğunuz cezveyi, kahve köpürüp iyice kabarana dek tutun. Daha sonra kabaran köpüğü fincanlara pay ederek, cezvede kalan kahveyi bir taşım ocakta tutun. Yeniden köpürünce fincanlara yavaş yavaş doldurun.

Kahve İstanbul'a ne zaman geldi?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN