Arama

Lokman Hekim'den şifa kaynağı 25 besin

Bir yandan hastalara şifa dağıtırken bir yandan da hikmetli sözleri ile nefisleri tedavi eden Lokman Hekim, tıp alanında hekimliğin atası olarak bilinir. Lokman'ın bütün bitkilerin özünü bildiği, dertlere şifa olacak reçeteler yazdığı ve çeşitli formüller geliştirdiği belirtilir. Türk edebiyatında da Lokman, hakim-filozof kimliğinden çok, hekim olarak öne çıkar. Lokman Hekim'in, tavsiye ettiği şifa kaynağı 25 besini derledik.

  • 20
  • 25
SARIMSAK FAYDALARI
SARIMSAK FAYDALARI

Sarımsak tadı ve kokusu ile ilgili insanların farklı görüşleri vardır. Kimisi nefret eder kimisi de hastasıdır.

🔸 Çoğu insana göre sarımsağın güçlü notaları ile o kadar büyüleyici ki, uzun zamandan beri körilerde, tavada kızartmalar, pizzalar, makarnalar, et preparatları, daldırmalarda bir lezzet arttırıcı olarak kullanılıyor.

🔸 Güçlü bir antibiyotik olan sarımsak enfeksiyonlara karşı savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir.

🔸 Kalp dostu olan sarımsak, kan dolaşımını hızlandırarak kalp krizi ve felç geçirmeye neden olabilecek damar tıkanıklıklarının önüne geçer. Kansere yakalanma riskini azaltır.

🔸 Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi sarımsağında fazlası zararlı olabilir. Aşırı tüketildiğinde mide de ağrı ve ciltte kaşıntı ile karşılaşılmıştır. Aşırı tüketim sonucunda halsizlik ve baş ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkar.

  • 21
  • 25
SOĞAN FAYDALARI
SOĞAN FAYDALARI

Soğan özellikle enfeksiyon hastalıklarına karşı etkilidir. Soğan kükürt, lif, B ve C vitamini açısından zengin bir besin kaynağıdır.

🔸 Bunun dışında faydalı diğer besin kaynaklarını da içermektedir, demir ve tiamin bunlara örnektir. İçerdiği asitler özellikle bağırsak ve mide enfeksiyonlarına karşı etkilidir.

🔸 Soğan düşük kalorili; ancak yüksek besin değerlerine sahiptir. Zira, içerisinde bol bol vitamin ve mineral barındırmaktadır.

🔸 İçinde barındırdığı miktarlara değinmeden, soğanın içerisinde C vitamini, B6 vitamini, magnezyumun bulunduğunu söylememiz mümkün. Ayrıca, kuru soğanın yapısında da kalsiyum, demir, fosfor ve potasyum bulunmaktadır.

  • 22
  • 25
ADA ÇAYI FAYDALARI
ADA ÇAYI FAYDALARI

Ballıbabagillerden olan adaçayı, dişotu diye de tanınır. Akdeniz kıyılarının kır bitkisidir. Ülkemizde kışın sert geçmediği yörelerde, bahçelerde de tohumlardan üretilir.

🔸 Hafif kireçli, kolay su geçiren, kuru toprakları sever. Tohumları Nisan ve Eylül'de ekilir. Şifası kenarları tırtırlı, buruşuk görülen, açık yeşil yapraklarındadır. Taen, uçucu yağ, acı madde ve B vitamini içerir.

🔸 Adaçayı, tüm bedeni güçlendirir, kalp krizi tehlikesini azaltır. Adaçayı sirkesiyle de, yatalak hastalar uzunca bir süre masaj yapılırsa rahatlatıcı ve canlandırıcı etkisinden faydalanılır.

🔸 Kramp, omurilik rahatsızlıkları, beze hastalıkları ve organ titrekliklerinde başarı ile kullanılır. (Günde iki fincan çay)

🔸 Kan temizleyici etkisi vardır. Karaciğer hastalıklarında faydalıdır, vücuttaki toksinleri atar, safrayı söker. Mide ve bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir. Mide sularının düzenli çalışmasını sağlar. Hazmı kolaylaştırır, iştah açıcıdır, ülsere ve ishale iyi gelir, idrarı artırır. (Günde en fazla 3 kahve fincanı )

🔸 Kansızlığın iyileşme döneminde içilir. Böbrek ve mesane taşlarını daha rahat düşürmek için 80 gr olan yarım avuç adaçayı 1 litre suda haşlanır. Şeker ve küçük bir parça limonla çay gibi içilir.

LOKMAN HEKİM HAKKINDA BİLGİLERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

  • 23
  • 25
KEKİK OTU FAYDALARI
KEKİK OTU FAYDALARI

Çimenlik tarla kıyılarında, orman kıyılarında ve çayırlardaki, karınca yuvalarının üstünde yetişir. Güneş ve sıcak istediği için, toprak sıcaklığının fazla olduğu kayalık ve dağlık yerlerde çoğalır.

🔸 Güneşli öğle sıcağında menekşe renkli çiçeklerden güzel koku yayıldığından, Haziran-Ağustos arası toplanır. Şifası yapraklarındadır. Bunlar saplarıyla toplanır, gölgede kurutulup ufalanır.

🔸 Kekik içerdiği timol sayesinde antiseptik, güçlendirici ve uyarıcı etkisi vardır. Timol ya da kekik kafurusu virüs ve bakterileri kovar. Kekik suyuyla yapılan banyolar vücudu dinlendirir.

🔸 Vücuttaki yağları eritir. Bu özelliğinden dolayı vücuttaki suyu atar. Hem kilo vermeye, hem de vücuttaki kan sirkülasyonunu hızlandırdığından dolayı kalbe faydalıdır. Spazm gidericidir.

  • 24
  • 25
KETEN TOHUMU FAYDALARI
KETEN TOHUMU FAYDALARI

Ziraatı yapıldığı gibi, çalılıklarda ve ormanlarda yabanisi de yetişir. Boyu 30-100 cm arasındadır. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçek açar.

🔸 Bol miktarda F vitamini içerir. Keten tohumu kabuğunun altında bulunan yağlı bileşimin tedavi edici etkisi vardır. Yağı çıkarılır ya da ezilerek kullanılır.

🔸 Nefes darlığı, astım, ses kısıklığı, öksürük ve bronşite faydalıdır. Kavrulmuş ve çekilmiş 1 çorba kaşığı keten tohumu bal ile karıştırılır, yemeklerden bir saat önce yenir.

🔸 Keten tohumları şeker hastalarına da tavsiye edilir. 1 yemek kaşığı keten tohumu 1 litre suda su 7/2 litreye dönüşünceye kadar kaynatılır. Elde edilen maya günde 3 kere içilir.

🔸 Bağırsak iltihaplarını ve karın ağrılarını giderir. Sindirim yollarını dezenfekte eder.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN